Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

tadeusz48 pisze: Obrazek
Witaj, co to za piękność?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MONIKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszej pracy w ogrodzie. Za duży areał bym sobie pozwolił na nieporządek, później bym się nie wyrobił do końca jesieni.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, u nas , niestety, były dwie noce z przymrozkami i trochę strat narobiło. Okryte rośliny udało mi się ochronić przed przymrozkami, chociaż tam gdzie włóknina bezpośrednio dotykała rozwiniętego pąka wzrostu, to nastąpiło przemarznięcie, na szczęście takich przypadków było tylko kilka wśród kilkunastu okrytych iglaków.

GRAŻYNKO- dziękuję za odwiedziny i za podziwianie nas :oops: Jedynym naszym zajęciem ( a właściwiej jedynym moim zajęciem) jest praca w ogrodzie, a że lubię pracować w ogrodzie i mam na to czas, to i widać efekty.

Nie wiem skąd się wzięła nazwa bzu koralowy, zapewne z tego że jesienią ma piękne czerwone owoce jak czerwone korale. Te korale długo nie wiszą na krzewie, bo je szybko ptaki zjedzą, a ptaków jest dużo.Teraz w każdym drzewko jest gniazdo, podejrzewam że tych ptasich gniazd w ogrodzie jest co najmniej dwadzieścia.

MARCINIE- dziękuję za odwiedziny, dzisiaj zakończyłem wiosenny, trawnikowy maraton, po koszeniach, wertykulacji, przyszedł dzisiaj czas ( po pierwszym majowym koszeniu ), na oprysk trawnika środkami chwastobójczymi.

Za około dwa tygodnie, jeżeli stwierdzę ,ze nie wszystkie chwasty zniknęły, dokonam poprawki oprysku, mimo okularów na nosie, czasami trudno dostrzec wszystkie chwasty, zwłaszcza tak cztery dni po koszeniu.

LUCYNKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,miło mi było Ci pomóc, najważniejsze, to by ziemia wokół posadzonych roślin była okryta i trzymała wilgoć, niezbyt gruba warstwa skoszonej trawy w zupełności tę fikcję spełnić.

SANTIO- dziękuję za odwiedziny, roślina pokazana na zdjęciu to jaskry, mamy je na klombie w kilku kolorach, są one niezniszczalne, raz posadzone, kwitną i kwitną, z roku na rok coraz więcej.

Obrazek

Obrazek

Niebezpieczeństwo przymrozków minęło, więc zdjąłem zabezpieczenia przeciwmrozowe.

Z okrytych roślin, tylko grujecznik mi w znacznym stopniu przymarzł, mimo okrycia , u innych okrytych roślin nie stwierdziłem poważniejszych śladów działania mrozu.

Oto jak dzisiaj wyglądał nasz ogród;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I najnowsze nabytki roślinne;

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Tadeuszu piękne jaskry!
pozdrawiam!
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ta kłokoczka to chyba dla mnie???? :wink: :wink:
Bardzo mnie cieszy jej widok.
Tadeusz jesteś pewien, że to jaskry??? A nie zawilce wieńcowe ???
Ile dni jeszcze do zakwitnięcia różaneczników???
Chyba drogowcy nie wyrobią się do tego czasu z drogą serwisową?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Lucilla
200p
200p
Od: 9 kwie 2010, o 09:47

Post »

Tadeuszu , czuć lato i wakacje i sielski spokój :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

SANTIO- dziękuję za odwiedziny, być może że ELSI ma rację, ona więcej wie o moich kwiatach niż ja, wiele razy już naprawiała moje błędy w nazewnictwie naszych kwiatów, ja bym jej bardziej wierzył , niż sobie.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, odrost kłokoczki, powinien się już ukorzenić, dzisiaj za pamięci, odetnę go od rośliny matecznej, powinien już żyć samodzielnie. Dziękuję Ci za naprawienie mojej kolejnej pomyłki w nazewnictwie kwiatów.

Rododendrony, jeszcze stoją w pąkach, chociaż już widać że te pąki nabrzmiewają, jest ich trochę. Z azaliami trochę gorzej, zimą po gałązkach jedliny do niektórych dostały się nornice i trochę pąkó kwiatowych zjadły, ale coś tam zawsze zakwitnie.

LUCYNKO- dziękuję za odwiedziny, po opryskaniu trawnikach , jestem tak jak by już po wiosennych porządkach, teraz zostało tylko leniuchować i grzać stare kości w słońcu.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Tadeuszu dawno do Ciebie nie zaglądałam. Wiem, że się powtarzam, ale piękny masz ten ogród. Możesz mi powiedzieć co to za iglak, który ma takie piękne szyszki zielono - czerwone?
Pozdrawiam Dorota:)
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witaj :wit
Przecudnie jest na Twoim ranczu.
Piękne iryski i anemonki i jaka ilość ślicznych tulipanków .
A to cudeńko na siódmym zdjęciu to .....iglaczek z taką czerwoną szyszeczką .
:wit
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
amadea
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 11:40

Post »

cudnie, przecudnie ......brak słów, zachwycam się całością i każdym fragmentem z osobna.
wszystko takie dopracowane, wypielęgnowane.

piękny trawnik ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
:D :D
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Witam . :wit
Pieknie u Ciebie już bardziej latem pachnie niż wiosną,tak oglądam i oglądam i nie mogę wyjść z podziwu że potrafisz zapanować nad swoim ranczem ja u siebie coś zrobię chwasty powyrywam a za 2 dni zaczyna się od nowa jednego dobrze nie skończe a trzeba następne robić .Wiem, wiem nie narzekam ale po prostu podziwiam Twoją organizację pracy grządki piękne zero chwastów, trawka przycięta,kwiaty rosną każdy opisany,wszystko ma swoje miejsce, po prostu pięknie.
Pozdrawiam Jowita.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hejka Tadeusz :)
Co to ma takie czerwone szyszunie? [przyrosty..]
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz piękny warzywniaczek, dzisiaj wzięłam się za plewienie swojego, podsypujesz warzywa nawozem?
Podpowiedz co robisz z trawnikiem, że jest taki zieloniutki. U mnie jakiś w łatki, podsypałam nawozem ale różnicy nie widzę, poza tym że szybciej rośnie. Ktoś mi mówił, żeby podsypać saletrą a nie nawozem do traw. Zdradź swój sekret. ;:180
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Tadeuszu :wit
Nieodmiennie zachwycam się Twoim trawnikiem, jest cudny. :roll:
Angielskie ogrody niech się chowają. Powiedz, czy przymrozki nie zniszczyły kwiatów na Twoim kielichowcu?
Mój pięknie przezimował, dostał pąków kwiatowych, ale przymrozki je zważyły. :(
Aralia od Ciebie pięknie się przyjęła, wypuściła listki i nawet przymrozek jej nie uszkodził.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Witam Tadeuszu! Początkowo gdy spotykałam Twoje rzeczowe, fachowe porady myślałam, że jesteś zapalonym działkowiczem lub facetem, który "dla pieniędzy" zajmuje się uprawą roślin, aż zaglądnęłam tutaj :) Piękne Ranczo! Widziałam w miarę pierwsze zdjęcia Waszego przedsięwzięcia i szczerze zazdroszczę (pozytywnie oczywiście)!!! Przepiękne miejsce, strasznie dużo pracy na pewno Was to kosztowało, ale WARTO!!! Oaza piękna i spokoju, cudowne miejsce do odpoczynku, jak na końcu Świata :)
Pozdrawiam serdecznie z Dolnego Śląska! Aneta
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Madejka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2011, o 00:07

Post »

Witam serdecznie! :wit Spaceruje po waszym ranczu już nie pierwszy raz, ale w końcu odważyłam się napisać. Jestem początkującą ogrodniczką i po pracy w swoim ogródku lubię tutaj zajrzeć i się relaksować tymi widokami. Ciężko słowami opisać mój zachwyt nad waszą pracą, po prostu nie mogę wyjść z podziwu. Nawet roślinki wydają się być szczęśliwe na zdjęciach :D Jestem/będę tutaj częstym (chociaż czasem cichym) gościem jeśli pozwolicie :roll:
Pozdrawiam Agnieszka :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”