Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
O..juz niedługo i będzie kolezanka po fachu... 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu!
Twój wątek jest niesamowity...budujący i pokrzepiający wnętrze człowieka.
Mądrości, które nam serwujesz, spotęgowane pięknymi obrazami wzmacniają duchowo, dodają powera i nastrajają optymistycznie ...
Tego nam trzeba, przy tak opieszałej wiośnie i malej ilości
Miłego tygodnia
Twój wątek jest niesamowity...budujący i pokrzepiający wnętrze człowieka.

Mądrości, które nam serwujesz, spotęgowane pięknymi obrazami wzmacniają duchowo, dodają powera i nastrajają optymistycznie ...
Tego nam trzeba, przy tak opieszałej wiośnie i malej ilości

Miłego tygodnia

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
szyszunia - Iwonko ludowe mądrości mają w sobie to coś !!!!
Pewnie dlatego lubię szperać za nimi po starych książkach, kalendarzach i w sieci.
Ewiczka52 - Ewciu aż tak Cię zaskoczyłam ?
Mam nadzieję,że sięgając do różnych tematów nie straciłam nic w Twoich oczach bo tego bym nie chciała. Jak trzeba sypie poważnie ale odrobina humoru i luzu w wątku czy tez rozmowie nikomu nie zaszkodziła. Pozdrawiam i
gogo76p - Małgosiu cieszy mnie ,że podobają się i są mniej znane.Trzeba je odgrzebywać aby nie zostały zapomniane.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
perdii -Gosiu o wszem lubię j. polski i historię i tak było od zawsze ale z wykształcenia jestem księgową i w tym zawodzie ostatnie kilkanaście lat pracowałam.
wielkakulka - Aniu oj ... nie trafiłaś.
Tą grupę zawodową znam bo mam przyjaciółkę od wczesnego nauczania, koleżankę ( nauczyciel j. niemieckiego), zięć ( nauczyciel muzyki w szkole muzycznej - głównie instrumenty perkusyjne) i na koniec młodsza córka ( nauczyciel rewalidacji indywidualnej).
Pracuje w szkole specjalnej często z maluchami a najczęściej autystykami choć wiesz jak to jest w szkole. To taki sam zakład pracy jak inne - ma 3 dodatkowe kierunki podyplomowe a i tak w tym roku dostała "dziwny" przydział na kilka godzin ...
bwoj54 - Bogusiu tyle pięknych słów -
i bardzo dziękuję za uznanie.
Faktycznie wiosna bardzo opieszale zbliża sie do nas a dziś w prognozie słysząc dalsze ochłodzenie , opady, zawieje i wszystkie inne plagi - istny armagedon...
Cofnęłam sie do daty 10 marca bo w kalendarzu to szczególna data
- Dzień Mężczyzn i jednocześnie dzień 40 Męczenników.
Ta data wróży pogodę na kolejne 40 dni.
Dwa dni po dniu Kobiet ustanowiono dzień Mężczyzn ale kto , co i dlaczego akurat ten dzień nigdy nie trafiłam na sensowne wyjaśnienie.
Mężczyźni żartują, że na obchody Dnia Mężczyzn nieprzypadkowo został wybrany Dzień 40 Świętych Męczenników, bo wszyscy mężczyźni są męczennikami kobiecego...piękna
Tego dnia u nas była porządna zima z mrozem i opadami a to zapowiada podobną pogodę przez następne 40 dni ...
Oto przysłowia na tą okoliczność - czyżby miały się spełnić ???

Pewnie dlatego lubię szperać za nimi po starych książkach, kalendarzach i w sieci.
Ewiczka52 - Ewciu aż tak Cię zaskoczyłam ?
Mam nadzieję,że sięgając do różnych tematów nie straciłam nic w Twoich oczach bo tego bym nie chciała. Jak trzeba sypie poważnie ale odrobina humoru i luzu w wątku czy tez rozmowie nikomu nie zaszkodziła. Pozdrawiam i

gogo76p - Małgosiu cieszy mnie ,że podobają się i są mniej znane.Trzeba je odgrzebywać aby nie zostały zapomniane.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
perdii -Gosiu o wszem lubię j. polski i historię i tak było od zawsze ale z wykształcenia jestem księgową i w tym zawodzie ostatnie kilkanaście lat pracowałam.
wielkakulka - Aniu oj ... nie trafiłaś.
Tą grupę zawodową znam bo mam przyjaciółkę od wczesnego nauczania, koleżankę ( nauczyciel j. niemieckiego), zięć ( nauczyciel muzyki w szkole muzycznej - głównie instrumenty perkusyjne) i na koniec młodsza córka ( nauczyciel rewalidacji indywidualnej).
Pracuje w szkole specjalnej często z maluchami a najczęściej autystykami choć wiesz jak to jest w szkole. To taki sam zakład pracy jak inne - ma 3 dodatkowe kierunki podyplomowe a i tak w tym roku dostała "dziwny" przydział na kilka godzin ...
bwoj54 - Bogusiu tyle pięknych słów -

Faktycznie wiosna bardzo opieszale zbliża sie do nas a dziś w prognozie słysząc dalsze ochłodzenie , opady, zawieje i wszystkie inne plagi - istny armagedon...

Cofnęłam sie do daty 10 marca bo w kalendarzu to szczególna data
- Dzień Mężczyzn i jednocześnie dzień 40 Męczenników.
Ta data wróży pogodę na kolejne 40 dni.
Dwa dni po dniu Kobiet ustanowiono dzień Mężczyzn ale kto , co i dlaczego akurat ten dzień nigdy nie trafiłam na sensowne wyjaśnienie.
Mężczyźni żartują, że na obchody Dnia Mężczyzn nieprzypadkowo został wybrany Dzień 40 Świętych Męczenników, bo wszyscy mężczyźni są męczennikami kobiecego...piękna

Tego dnia u nas była porządna zima z mrozem i opadami a to zapowiada podobną pogodę przez następne 40 dni ...

Oto przysłowia na tą okoliczność - czyżby miały się spełnić ???

Tylko ja nie pamiętam jaka była pogoda 10 marca 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Coś mi się wydaje, że Męczennicy już wywróżyli pogodę
Na początku byłam pewna, że będzie kilka zimnych nocy i pogoda się poprawi, tymczasem prognozy są niewesołe, może jeszcze pomrozić.

Na początku byłam pewna, że będzie kilka zimnych nocy i pogoda się poprawi, tymczasem prognozy są niewesołe, może jeszcze pomrozić.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Krysiu - sąsiadko (Kociewie w końcu nie tak daleko), bylica Boże drzewko już od pewnego czasu zaczyna się zielenić w chodnym pomieszczeniu.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Tak Krysiu mój M też mówi całe życie o tych męczennikach ,ale jakoś nie wierzyłam ,ale obserwuję już któryś rok i sprawdza się
Oj żeby w tym roku się nie sprawdziło bo jeszcze 40 dni zimy nie chcę 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
perdii - Gosiu nie pamiętasz jak było 10 marca ???
Pogoda raczej zimowa - przynajmniej u nas - opady, wiatr i niewielki mróz.
ewamaj66 - Ewuniu chyba masz rację - ich złośliwość jest paskudna prawda?
Patrzyłam u siebie na długoterminową prognozę i każdy dzień mroźny a piątek i sobota nawet do - 14 st.C ma przymrozić. Mam nadzieje,że nie odkryłaś za bardzo swych roślin z zimowych ubranek .
Bufo-bufo - Oleńko cieszy mnie wizyta miłej sąsiadki
Bylica Boże drzewko nawet na działce w dniach tej krótkiej wiosny już pokazywała zielony kolorek więc tym bardziej u Ciebie. Cieszy mnie , że przeżyła.
Jeśli będą rosły zbyt długie pędy to przytnij je, odciążysz młodą roślinkę a jednocześnie ten zabieg pobudzi do rozkrzewienia.W sezonie będzie już ładnym okazem.
Jak przezimowała Gynostemma ( Jiaogulan )bo moje maluchy w piwnicy jeszcze śpią ?
ElleBelle - Elzbietko to prawda,że spora część tych przysłów potwierdza się w rzeczywistości. Mąż z kolei niezbyt wierzy i mówi,że za dużo satelitów i innego żelastwa lata w przestworzach a to przeszkody dla prądów i stąd mogą być rozbieżności między tym co kiedyś było pewne a teraz juz niekoniecznie .
Sąsiadka na działce za płotem ( dużo starsza) często robi sobie notatki z różnych dni w roku a potem mówi nam, że będzie pogoda taka i taka ... śmieję się a potem ... przyznaje rację .
Czekaj ... te 40 dni od 10.III to byłoby kurcze .... aż do 20.IV ...

Pogoda raczej zimowa - przynajmniej u nas - opady, wiatr i niewielki mróz.
ewamaj66 - Ewuniu chyba masz rację - ich złośliwość jest paskudna prawda?
Patrzyłam u siebie na długoterminową prognozę i każdy dzień mroźny a piątek i sobota nawet do - 14 st.C ma przymrozić. Mam nadzieje,że nie odkryłaś za bardzo swych roślin z zimowych ubranek .
Bufo-bufo - Oleńko cieszy mnie wizyta miłej sąsiadki

Bylica Boże drzewko nawet na działce w dniach tej krótkiej wiosny już pokazywała zielony kolorek więc tym bardziej u Ciebie. Cieszy mnie , że przeżyła.
Jeśli będą rosły zbyt długie pędy to przytnij je, odciążysz młodą roślinkę a jednocześnie ten zabieg pobudzi do rozkrzewienia.W sezonie będzie już ładnym okazem.
Jak przezimowała Gynostemma ( Jiaogulan )bo moje maluchy w piwnicy jeszcze śpią ?
ElleBelle - Elzbietko to prawda,że spora część tych przysłów potwierdza się w rzeczywistości. Mąż z kolei niezbyt wierzy i mówi,że za dużo satelitów i innego żelastwa lata w przestworzach a to przeszkody dla prądów i stąd mogą być rozbieżności między tym co kiedyś było pewne a teraz juz niekoniecznie .
Sąsiadka na działce za płotem ( dużo starsza) często robi sobie notatki z różnych dni w roku a potem mówi nam, że będzie pogoda taka i taka ... śmieję się a potem ... przyznaje rację .
Czekaj ... te 40 dni od 10.III to byłoby kurcze .... aż do 20.IV ...

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Oby akurat to się nie sprawdziło bo wiosny nie będzie pewnie od razu lato 

Pozdrawiam, Ela
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
Krysiu
Wprost przeciwnie ZYSKAŁAŚ pokazując ogromne poczucie humoru
W końcu życie to nie tylko kłopoty
Zresztą w przysłowiach też czasem rubasznie i z humorem .Coś mi wygląda ,że menczennicy psocą , bo chyba będzie dżdżysto Wielką Nocą 

Pozdrawiam Ewula
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No to pięknie, to do połowy kwietnia mamy z głowy

no to wiosna będzie ale w doniczkach w domku 

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Krysiu wg tego co piszesz to u mnie wiosna powinna pojawić się w drugiej połowie kwietnia, gdyż 10 marca to u mnie kopa śniegu spadła 
To kiedy ja teraz te pomidorki wysieję

To kiedy ja teraz te pomidorki wysieję

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
A ja wysiałam i gdzie je posadzę, do sniegu....
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Krysiu piękne przysłowia a obrazki z roślinkami cudne.
a zima trzyma.