Moje małe zielone co-nieco.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje małe zielone co-nieco.

Post »

Olu u Ciebie nie dość, że mniejszy mróz to jeszcze więcej śniegu. Ja w tym roku też się chyba skuszę na róże na pniu, ale po wcześniejszych złych doświadczeniach będę ją uprawiać w doniczce i chować na zimę. Storczyk bardzo ładny ja też je bardzo lubię ale po przeprowadzce coś im nie pasuje i z kolekcji kilkunastu kwitnie tylko dwa ;:222 Altanę masz cudną dodaje uroku ogrodowi a w lecie miło będzie w niej posiedzieć ;:215
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje naparstnice sama rozsiewam jak tylko wysuszą się torebki nasienne po prostu je rozgniatam palcami i wysypuje koło rośliny po czym wzruszam lekko ziemię i gotowe .Do jesieni mam pełno młodych roślinek i jestem pewna co do koloru .Wysadzam je dopiero wiosną. Pozdrawiam Elżbieta
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Ola właśnie oglądam Twój wątek od początku. Widzę, że lubisz kolorowo ;:196
Masz dużego perukowca. U mnie on niestety przemarzał. Róże, powojniki, kosaćce, krzewuszki, hortensje, a piszesz, że mała działeczka ;:224 Piękna okolica, zachęca do spacerów :-) OOO i jedzonko widzę ;:65 Powiem Ci kochaniutka, że masz sporo różyczek. Ta fioletowa maziasta bardzo ciekawa. Ola jaka duża jest Twoja działka bo mnie się wydaje, że jednak dość spora. Masz tyle różnorodnych roślin :-)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Ola,
a jak robisz te sadzonki z pelargonii? tniesz czubki u "starych"? a czy te "stare" też zostawiasz?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Witajcie moi drodzy, dziękuję że mnie odwiedzacie.
Że jesteście ze mną także w tym czasie, w którym mało co się dzieje w naszych ogrodach... ;:162
Już niedługo ....dni się już robią coraz dłuższe....jeszcze troszeczkę... ;:333

Iwonko tą różę na pniu to mam miniaturkę ale niestety NN.
Nie przeszkadza mi to kompletnie ,a jej tym bardziej ;:306 bo co roku pięknie rośnie.
Może twoje storczyki muszą się zaaklimatyzować w nowym miejscu...Na altankę chorowałam już wiele lat , lecz niestety zawsze wszystko kręci się wokół kasy...
Wreszcie moje marzenie się spełniło, już nie mogę się doczekać aż posadzone przy niej pnącza zaczną oplatać jej ścianki.... :lol:

Obrazek

Elu, czyli na jesień te młode roślinki wsadzasz do doniczek i gdzie przechowujesz?U mnie w garażu by zmarzły a piwnicę mam dosyć ciemną. W domu znów za ciepło.... ;:185

Obrazek

Ewuniu powiem ci tak: mieszkam na osiedlu domków które kiedyś należały do Urzędu Miasta. W każdym budynku mieszkały po 4 rodziny, które miały tylko pokój z kuchnią. WC wtedy było wychodne. Z czasem pojawiła się możliwość wykupienia takiego mieszkania na własność. Co niektórzy mieli więcej szczęścia i zostali właścicielami np.połowy budynku. Tak też było u mojego męża. ;:333
Później udało nam się wykupić jeszcze jedną część domu. Tak więc mamy 3/4 budynku, z tego na górze mieszkają rodzice ema a my mamy cały dół. Jeszcze nad nami jest część , w tej chwili pusta bo właścicielka zmarła, więc z czasem będzie do kupienia.... ;:224
A ogrodu mamy 9 arów, z czego niecałe 3 ary są teściów ale mamy połączone wszystko razem.
Po wykupieniu tamtego mieszkania doszłyby mi jeszcze ok.3 ary.(już w głowie obmyślam sobie jak bym ten kawałek zagospodarowała. Jest on od południowej strony domu, na niewielkiej skarpie.)Więc może tak mało to nie jest, ale gdy słyszę ile niektórzy forumowicze mają , albo mogą mieć....Sabinko ;:196

Obrazek

Szamanko nie zostawiam starych pelargonii bo wkurzają mnie potem te suche badyle a nie mam ich gdzie przechowywać.Uszczykuję młode pędy i po prostu wsadzam je do ziemi. Miałam dwie skrzynki lecz tylko w jednej ładnie się pelasie przyjęły. Do wiosny porządnie się rozkrzewią i z tych dalej zrobię młode szczepki.... ;:333

Obrazek

Dziś wspominkowo - orlikowo. I znowu łapię się na tym że te kwiatuchy też bardzo lubię. Ciekawe jakie odmiany wyrosną z nasionek zakupionych ostatnio....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Olu, jakie śliczne zdjęcia orlikom zrobiłaś!
Ja też za nimi przepadam ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu pozaglądałam w twoje zakątki, :) starzec z fioletami pięknie wygląda. ;:215 Orliki pięknie pokazałaś. ;:138 Wszystko jednak przebija róża. ;:oj U mnie też biała pelargonia zastrajkowała, tylko jedna sztuka się ukorzeniła.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ola, jak Orliki wysieję wiosną do gruntu, to zakwitną mi w przyszłym roku tak?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Agnieszko jeśli wysiejesz wczesną wiosną, to jest szansa, ze zakwitnie tego samego sezonu ale znacznie później. Raczej jednak musisz liczyć się z kwitnięciem w drugim roku.

Olu aleś pomysłowa dziewczyna! Teraz ptaszki mają jedzonko i na pewno będą Ci wdzięczne.
I ja bardzo lubię orliki. Na razie pozwalam im się wysiewać, choć część przekwitłych kwiatów wycinam ale zawsze coś tam zostawię. Jestem bardzo ciekawa kombinacji kolorystycznych. W tym roku będą po raz pierwszy kwitnąć moje samosiejki. ;:65
Różę na pniu mamy chyba identyczną. To nie jest przypadkiem Heidetraum? Tak została zidentyfikowana moja prze naszą forumową Wandzię.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ola, orliki to taka szalona miłość, bo z każdego nasionka w każdym kolejnym sezonie wyrasta inna kombinacja ;:oj ;:oj Istne szaleństwo! I jak już zaczniesz krzyżować i wysiewać to ciężko się uwolnić od pytania: "a co by było gdybym wysiała w tym roku ;:204 ?"

Agnieszka, niestety musisz czekać dwa lata, nawet wysiane wczesną wiosną są zbyt wątłe żeby wytworzyć kwiat jeszcze w tym samym sezonie.. Czasami nawet dwuletnie, jeśli nie mają odpowiednich warunków do wzrostu (zbyt duży cień, susza, gęstość roślin) nie chcą kwitnąć. Ale z reguły kwitną w drugim roku po wysianiu ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tulapku cieszę się że ci się podobają moje orliki... ;:138
Nie wszystkim, które mam, robiłam zdjęcie w zeszłym roku, w tym muszę to nadrobić.
Dla ciebie kosmos , który również uwielbiam w swoim ogrodzie.

Obrazek

Soniu starce bardzo lubię i kupuję je co roku.
Przez swoje srebrne liście ładnie komponują się z innymi roślinkami.

Obrazek

Agnieszko[/b.] tak jak Aneczka napisała przy odrobinie szczęścia mogą orliki zakwitnąć w tym samym roku. Ja też dokupiłam nasionek i będę siać. Zobaczymy co nam wyrośnie...

Obrazek

Anusia nie uwierzysz ale gdzieś wszystkie ptaki zniknęły. Cisza , nic nawet nie przeleci....
Czekam więc nadal z moją stołówką...
Coś mi się wydaje że jednak moja róża to nie Heidetraum. Nie zauważyłam aby miała taki jasny pierścień wewnątrz... Zobacz sama...No może troszkę ma, ale tak delikatnie. Sama nie wiem....

Obrazek

Obrazek

Sabinko i to jest najfajniejsze , że co roku możemy mieć inne kolorki w swoim ogrodzie. A jeszcze to podekscytowanie jakie kwiatuchy nam wyrosną. Orlików jest mnóstwo i wszystkie piękne...
Dla ciebie jedna z moich róż bo niestety fotek orlików więcej już nie mam...
Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A ja mam takie pytanie...
Bo bodajże niedawno dorwałaś aparat i zaczęłaś zdjęcia robić już takie żeby wyglądały,a te są stare i takie ładne,po prostu mi coś nie gra ;:306
Chyba że specjalnie talent ukrywasz ;:204

Albo mam sklerozę i ,,niedawno" to połowa wiosny,bo i tak może być :;230
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mati prawdziwy sherlock holmes z ciebie.... ;:306 Z tymi zdjęciami to jest tak...Aparat to mam już parę lat, ale jakoś jak zakładałam wątek to pstrykałam telefonem bo poręczniejszy i zawsze pod ręką. Potem dopiero zaczęłam robić aparatem. A nie tak dawno znalazłam kartę pamięci ze zdjęciami ,które robiłam kiedyś a całkowicie o nich zapomniałam... Ta dam.... I mam co pokazywać. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Troszkę hortensjowej bieli abyśmy zostali w klimacie zimowym...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold