U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Marysiu, nawet nie wiesz, jak pocieszyły mnie Twoje słowa ;:180 Jeśli tam, u Was, trzmielina
ma się dobrze, to i u mnie powinna przetrwać. Zauważyłam, że ta, która narażona była na wiatry
północne i północno-zachodnie, bardziej ucierpiała niż ta, którą od tych wiatrów osłaniał leciutko budynek.
Przetrwała w lepszym stanie, choć była częściej narażona na wiatry z trzech stron: wschodu, południa, zachodu
i wszelkie tych mieszanki kierunków. Myślę, że na przyszłą zimę nie będzie błędem, gdy jednak zabezpieczę je od
bezpośredniego oddziaływania mroźnych wiatrów agrowłókniną i folią.

Wysiałam kilka dni temu nasionka wielu roślin do pojemników z pokrywami.
Zastanawiam się, czy powinnam była przykryć je, czy to nie spowoduje pojawienia się jakichś
chorób grzybowych. Poodkrywałam je, by zajrzało tam trochę sprawiedliwości :roll:

Obrazek Obrazek

Zdjęcia kiepskiej jakości, bo znów używam komórki. Teraz, na zdjęciu zobaczyłam, jak bardzo rozwarstwił się parapet. Mąż kiedyś uparł się na szeroki parapet klejony z drewna. Wówczas wchodziły już najróżniejsze z tworzyw sztucznych, ale były dość drogie. Ale chciał taniej to ma. Już wzmacnialiśmy go grubym płaskownikiem, ale i tak to nie pomogło. A jeszcze jak moje dorastające niegdyś dziecko zaczęło siadać na niego, dokonało się najgorsze. Pękł w miejscu klejenia, a teraz to dwie osobne części. Nie wiecie, jak skutecznie go skleić? Aby go wymienić, musielibyśmy świeżo wyremontowaną ścianę uszkodzić i znów dobierać farbę. Gra nie warta świeczki :(
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Osterku - informacja, że nie posiadam trzmieliny jest już nieaktualna. Właśnie wróciłam od mojej koleżanki ze Starej Miłosnej z kilkoma gałązkami świeżo ukradzionej trzmieliny. Teraz będę próbowała ją ukorzenić. Ty swoją dostałaś - jeśli dobrze zrozumiałam.
Czy ona była już ukorzeniona? ;:114 (Ikonka od mojej wnusi Zosi)

W kwestii parapetu niestety nie pomogę :( pojęcia nie mam jakby to naprawić :cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Marysiu,, łał, jakże się cieszę! Będziesz miała swoje własne ;:108
Moje obie roślinki kupiłam późną jesienią, (chyba w Lidlu, ale dokładnie nie
pamiętam)były dość dobrze ukorzenione. Nabyłam je za "ostatnie" pieniądza,
dosłownie. Cienko przędłam jesienią, oj, cieniutko... Dlatego chyba tak mi ich
szkoda, gdyby mi wypadły :cry:
Buziaczki dla Tosi za ikonki ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj

U ciebie już wiosna a u mnie jeszcze wszystko śpi .Trochę mi smutno bo nie ma Janeke nie wiem co się stało martwię się o nią .Pozdrawiam Cię i miłej pracy życzę :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Asieńko, aleś mnie uradowała swoją wizytą :wit
I u Ciebie ruszy, niech no tylko więcej słoneczko wyglądnie częściej :uszy
Janneke pokaże się, obiecała. Jeszcze będziemy podziwiać u Ciebie kolorki ;:108

Teraz pochwalę się moimi popikowanymi roślinkami:
to zatwian wrębny. Na drugiej połowie popikowałam pięknie wzeszłą kapustę ozdobną. Ale zapomniałam
jej zrobić zdjęcia.

Obrazek

Wzeszły też już trzy odmiany pomidorków, ale dam im jeszcze spokojnie wspiąć się w górę. Dopiero wstały
z klęczek.

A tutaj oleander od Ewuni (ewka66). Ma się na tyle dobrze, że zawiązał już pierwsze pąki na kwiaty ;:138
Obrazek

ZACZĘŁO SIĘ ;:138 Każdy dzień będzie coś nowego przynosić. Nie mam aparatu. I nie wiem, czy kupię nowy.
na razie z kasą cieniutko.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu :wit

Przyszłam się przywitać i zobaczyć co w trawie piszczy ale widzę, że wiosna idzie, że hoho!

Pozdrawiam
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witaj Oster. Siewy na całego ( pojemniki masz profesjonalne ). Biję się z myślami, czy to nie za wcześnie na wysiew..... ;:24 Chyba jeszcze poczekam. Wystarczy mi kłopot z mieczykami ( wyjęłam obrałam z łuski i zaczęły mi kiełkować ;:224 ). Co ja mam z nimi zrobić ?
Nie boisz się, że z braku odpowiedniej ilości światła roślinki wyciągną Ci się jak makaron ryżowy ?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj, Empuzko :wit
Wiosna chyba już wszędzie pokazała malutki pazurek ;:138 Teraz już tylko odważniejsze wychylenie się
łebków i wiosna buchnie pełnią swej mocy! U mnie listki tulipanów mają już nawet po 20 cm ;:138 Już za chwileczkę, już za momencik ... :lol:

Mariolu, oj, martwię się, martwię, bo obserwując, jak szybko popuszczały - myślałam o tym samym ;:14
Wiesz, jak to jest, na torebce jest napisane: siać w marcu, no to posiałam ;:223
Trudno, następną wiosną będę o te doświadczenia bogatsza ;:108
Pojemniki pokupowałam kiedyś w Kauflandzie na przetwory, a teraz przydały się.

Aha, zapomniałabym: wczoraj kupiłam i zaraz posadziłam: berberyska Thunberga 'Atropurpurea',
dwie tawuły Japońskie (jedna z pięknymi nakrapianymi bielą liśćmi), obie o białych tym razem
kwiatach, trzy porzeczki czerwone (bo wszyscy uwielbiamy jeść je prosto z krzaka :) ), a na
werandzie czekają piękne powojniki: Clematis "Jolanta", i "Rouge Cardinal".
Fajnie, że nie kwitną jednocześnie, choć pewnie nałożą się okresami kwitnienia w pewnym momencie.
Marzyłam o powojnikach, ale odkładałam ten zakup na potem. Jeśli zdobędę aparat na dzień, porobię zdjęcia.
Jeszcze marzy mi się berberys amurski. Ale to odleglejsza przyszłość.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

amba19 pisze:Osterku - ja myślę że Twoje trzmielinki dadzą radę. Odbiją od dołu. To dosyć żywotne roślinki i wytrzymują na naszej Kaszubskiej Syberii.
Ambuniu, miałaś rację! Jedna trzmielinka wypuściła już świeże listki, druga zieleni się od dołu.
Martwiłam się o nią, ale będzie dobrze.

Wczorajszy cały dzień od rana na ogrodzie porządki, porządki, porządki... i końca nie widać.
Przede mną masa roboty, za mną niewielkie zmiany. Ale dzisiaj postawiliśmy szkielet namiotu
w ogrodzie warzywnym. Zdjęcia wyszły kiepsko, bo wszędzie palą na działkach i było potworne
zadymienie. I wczoraj i dzisiaj było pięknie, słonecznie i co jakiś czas słychać i widać było przelatujące

No i jeszcze jedna niespodzianka: jesienią zeszłego roku zapomniałam zabezpieczyć cebulki hiacyntów:
zostały na werandzie i byłam pewna, że zmarzły. Wczoraj wpadły mi w oczy: a tu piękne zielone czubeczki ;:138

Nie wiem, czy nie za wcześnie posadziłam do doniczek paciorecznik i eukomisa ;:224 Nigdy wcześniej ich nie miałam,
więc i wiedzy na ten temat niet. ;:14
oster pisze: Aha, zapomniałabym: wczoraj kupiłam i zaraz posadziłam: berberyska Thunberga 'Atropurpurea',
dwie tawuły Japońskie (jedna z pięknymi nakrapianymi bielą liśćmi), obie o białych tym razem
kwiatach
Małe sprostowanko:
jeden to jaśmonowiec : Philadelphus lemoinei erectus,

Obrazek

drugi to rzeczywiście tawuła japońska "zielono-pstra" okropnie opisana po polsku: angielska nazwa: Anthony Water.

Na zdjęciu ma piękne nakrapiane listki, a gałązki soczyście różowe.
Obrazek

I posadzone; na razie w rogu zagrody. Nie wiem, czy jest to miejsce docelowe. Czas pokaże, czy
znajdę inne dla nich miejsce.

Obrazek Obrazek

Obrazek

No i efekt prac dnia: wykorzystałam sobotnią obecność meża w domu
Obrazek

Marzyła mi się szklarenka, okna czekają, tylko że sama niczego nie zrobię. Do tych prac potrzeba
przynajmniej dwóch par rąk, zwłaszcza przy trójce dzieci nie znoszących się nudzić ;:185
na razie musi wystarczyć likwidowany na mamy działce namiot, po lekkim liftingu ;:173 i
zmianie powłok :;230 ;:224
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Jak kupowałam roslinki w tych kartonikach to jakoś żaden się dobrze nie trzymał :( Mam nadzieję, że Tobie się przyjmną i ładnie ukorzenią :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj. Nie było mnie u Ciebie, a tu praca wiosenna na całego rozkręcona ;:131 oj dzieje się dzieje. Ciekawe jak będzie wyglądać ogródeczek, jak wszystkie tulipany zakwitną i w jakich kolorach będą? Szklarnię jeszcze zdążysz zrobić, ważne że materiał już czeka, a tym czasem tunel foliowy też jest dobry. Ja ma już kilka lat i nie narzekam. Wystarczy nałożyć na szkielet folię, dobrze naciągnąć i służyć Ci będzie kilka sezonów.
Ja przed wyjazdem wsadziłam do dużej donicy cebulki mieczyków i postawiłam w nieogrzewanym ganku.Jak wrócę z czystolandii to będę miała gotową kompozycję na taras :tan a resztę dokupię, jakieś jednoroczne.
Ja nie zdążyłam sezonu wiosenno-ogrodowego otworzyć, ale jestem tutaj z Wami i odwiedzam każdy ogród :D
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Witaj Osterku :) widzę porządków ciag dalszy, tulipanki już wznoszą się do góry, trzmielinki odbiją moje małe też ta wyglądają. zakupów widzę narobiłaś też będe sadził jaśmin w tym roku. Pozdrwiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuniu, co wejdę do Ciebie nadrabiać zaległości, to coś mnie odciągnie i wciąż nie mogę
dojść do ostatniej strony. Postaram się dziś, bo już pikować nie będę, aż dopiero jutro.
Mam nadzieję, że kupione przeze mnie roślinki dadzą radę. Jeśli nie, wciągnę je na listę
krzaczków zagrażających mojemu zdrowiu psychicznemu ;:oj A tym czasem niech siedzą i się nie wychylają.

Witaj, Boguniu! Ja w zeszłym roku tak miałam, bo moje rabaty nie były planowane w żadnym wypadku.
Jakoś tak się stało i poleciało. Ale jesienią sobie obiecałam, że spróbuję już choć jedną część podwórza zaplanować
i wykonać zgodnie z tym planem. Zrobiłam małą wizualizację, spodobało mi się i stąd poroniony pomysł wysiania
sporej ilości kwiatuszków. Po czasie dotarło do mnie, że spora część zmarnuje się, bo zwyczajnie zabraknie miejsc na sadzonki.
Ale to naprawdę nie majątek, a doświadczenie jakże cenne i przydatne ;:333

Martinez, witaj :wit
Jaśmin posadziłam w zeszłym roku, pięknie kwitł i ślicznie pachniał. Teraz kupiłam jaśminowiec, krzew, dorastający podobno do 1,5 metra. Zaraz i do Ciebie zajrzę, dobrze, że się przypomniałeś.
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Wandziu ;:196 teraz masz już miejsce do sadzenia.Siewki też przygotowałaś profesjonalnie.Będzie mnóstwo kolorków ;:138 ;:4
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

No ładnie jak mogłaś zapomnieć o mnie :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”