Ogród u stóp klasztoru

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród u stóp klasztoru

Post »

Alinko- bardzo podoba mi się Twoj ogród. :roll: Wspaniała kakada, która nadaje Twojemu ogrodowi niepowtarzalny charakter, ale zapewne wymagała wiele pracy.Podobają mi się takie trawiaste zakola, no i przestrzeń.Widzę, że świerk Conica ładnie Ci przezimował. :) :) :)
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

alinaK pisze: ja to krawcowa a nie projektantka przestrzeni ile razy przesadzam to jeden pan bóg wie
Uwierz mi że większość z nas stale coś przesadza, zmienia. Ja już zimą planuję co gdzie przesadzę, co zmienię. :roll: Małe roślinki przesadzić to pestka, ale ja nawet sporawe drzewka. :;230 Mąż ma już oczywiście dość tych moich wiecznych zmian, ja jednak uważam że niestety nie zawsze od razu urządzi się ogród tak jak oczekiwaliśmy. Ja także nie jestem projektantką, a tobie widzę idzie całkiem nieźle, wręcz wspaniale. Winobluszcz tójklapowy mam i jestem z niego bardzo zadowolona. Jedynym minusem jest to że gdy ma owoce, pszczoły to uwielbiają. Nie sadź czasem w miejscu przeznaczonym do odpoczynku. ;:224 Bardzo podoba mi się twoja sosna na pniu...pewnie sobie taką kupię. Śliczna. ;:138

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alinko super ogród i kaskada, nie wiem dlaczego dopiero teraz zaczęłaś pokazywać swój ogród, naprawdę śliczny i bardzo pomysłowy :wit
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

no to mnie ZENIU. pocieszyłaś a ja ten winobluszcz właśnie kupiłam na planowaną pergolę która już częściowo zakupiona (ale płotki się po prostu nie zmieściły do auta ) .mam zamiar odbudować zaciszne miejsce. po wycięciu przez sąsiadkę drzew .
BOŻENKO żebym to ja wcześniej wiedziała o istnieniu tego forum to goniłabym po ogrodzie jak paparazzi a jak już trafiłam to stwierdziłam że nie mam tak bardzo czym się chwalić ,bo tu tyle pięknych zakątków na forum .bardziej pokazuję żeby otrzymać doradę bo stwierdziłam że te gazety i książki to co jedna .to "lepsza" zaczęłam więc szukać inspiracji i trafiłam tutaj
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Alinko - Zenia ma racje w tym, że kwitnący winobluszcz wabi pszczoły, ale... one sa wówczas zupełnie nieszkodliwe! Nektar zawiera coś, co jest bardzo interesujące dla pszczół i one kompletnie nie zawracaja uwagi na nic innego. Są jakby całkiem oczadziałe. Minionego lata wzięłam taką pszczołę do ręki i przysięgłabym, że spojrzała na mnie nieprzytomnym wzrokiem - "czego chcesz ode mnie kobieto?!". Posadziłam ją z powrotem na kwiatku i zajęła się ciamkaniem nektaru jak gdyby nigdy nic.

Kwiatki winobluszczu słodko pachną, a przez dwa tygodnie są dosłownie oblepione przez pszczoły i ściana winobluszczu na pergoli aż huczy. Obie strony mojego tarasu sa obsadzone winobluszczem i nikomu to nie przeszkadza. Nie zdarzyło się, żeby pszczółka kogoś dziabnęła!
Jedyne co, to nieco zagłuszają rozmowę :;230
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

URSZULKO ja na tarasie też mam winobluszcz tylko pięciolistkowy a on jest trochę rzadszy .w wątku kajpej doradziła mi że ten trójklapowy jest gęstszy ,no ale swoją drogą trochę mnie uspokoiłaś a co mi tam będę im śpiewać to nie będą agresywne :heja :heja :heja a mój taras jeszcze raczej bez pszczółek tylko jakiś chochoł w kącie

<script src='http://img136.imageshack.us/shareable/?i=img0454d.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

<script src='http://img687.imageshack.us/shareable/?i=img0453gj.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Alinko pracujesz jak pszczółka więc obecność takich malutkich pszczółek na pewno nie zakłóci twego odpoczynku :D :D :D
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Ja sadziłam winobluszcz trójklapowy, jako bardziej "graficzny" i mniej rozczochrany. Z tym, że moja działka jest mała i sąsiaduje z ulicą, więc taras wymaga w lecie szczelnej zasłony.

Alinko, a Twój taras jest chyba na dużej działace i nie wymaga takiej izolacji. Czy aby na pewno potrzeba sadzić winobluszcz? Masz piękną kratkę i szkoda byłoby ją "zarosnąć' winobluszczem, bo w ogóle nie będzie jej widać... A może by tak coś kwitnącego... Powojniki?

Pozdrawiam - Ula
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

URSZULKO tam na tarasie już jest winobluszcz w parze z doniczkowymi a ten trójklapowy to w inne miejsce

<script src='http://img248.imageshack.us/shareable/?i=img0473n.jpg' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

tu właśnie trochę widać jaką rzeż zrobiła sąsiadka i nie mam cienia kupiłam bardzo wysoką pergolę i to tu wsadzę ten trójklapowy
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Alinko
Ja kupowałam te białe otoczki z poświatą jakby brokatu w pobliskiej szkółce.Mam ich zaledwie kilka szt i kupowałam na wagę :) tz parę kilogramów :) łupki też kiedyś będę komponować w ogrodzie w niewielkiej ilości ale to przyszłościowo :) bardzo mi się podobają lecz wszytko w swoim czasie :)

Pozdrawiam ciepło choć dzisiaj niestety deszczowo :(
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta pergola na tarasie bardzo mi się podobuje ;:109
Dziewczyny nie kupujcie otoczaków :!: :!: :!: W sobotę m planuje zbierać kamienie z pola -właśnie takie otoczaki -ZAPRASZAM -ODDAM JE tzn trzeba sobie odebrać z pola osobiście ;:113 ...na zachętę przewidziane jest otwarcie sezonu grillowego ;:136
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj IDUŚ ale kusisz a gdzież te Bartoszyce daleko od Kraka to wpadniemy najpewniej z IWONKĄ -iwciu co ty na to .może się skusimy tym bardziej że ten grill..... ;:136
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...a wiesz ,to w sumie rzut beretem od Ciebie w linii prostej to jakieś ..... :roll: 700 km .Za Olsztynem 70 km ,a od granicy Ros.20km.
,ale wpadajcie jak coś :!:
W Kalwarii byłam dwa lata temu -pięknie tam .
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Jasny aniołek !!!! ale Bartoszyce to całkiem hihi blisko :))))) Alinka ja pasuję ::)choć nie ukrywam kusząca propozycja :)))
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Witam. :)

Piękny ogród, będę tu czasem zaklądał, jeśli oczywiście pozwolisz :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”