Ogród Marty -Cz . X

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty -Cz . X

Post »

Jestem znowu po wczorajszej przerwie,dzisiaj przywiozłam następny transport obornika gołębiego, a pojutrze będzie jeszcze jeden ,tak się cieszę ,bo roślinki dostaną tyle złota ,sprawiedliwie je rozdzielę ,już wczoraj rozsypałam 3 worki na jednej rabacie,na wiosnę będzie mniej pracy,jest zima to do wiosny nawóz spokojnie wywietrzeje.

Ewelinko,to tylko początek moich piwonii,zaraz będą następne,ja też mam te stare babcine i darzę ich wielkim sentymentem,mam od paru babć znajomych i mojej babci te od mojej babci,są prawie 100 letnie ,pozdrawiam :wit

Gosiu Margo2,przecież muszą w końcu zakwitnąć ,jak nie to je wykop,zmień w dziurze ziemię i zasadź płytko,ta szałwia to szałwia siedmigrodzka,to jest bylina ,mam taką różową i białą,,pozdrawiam :wit

Ewelinko,dobrze znalazłaś,ale na tych 30 arach ,na końcu ogrodu jest zasadzony lasek brzozowy,żeby były własne grzyby :uszy

Aluś,to dobrze,że przeszło ;:306 ,miło to co piszesz o ogrodzie ,ja też uwielbiam zapach piwonii i te kwiaty o delikatnych aksamitnych płatkach, olbrzymie,że cała twarz się w nich schowa ,aż się rozmarzyłam ,pozdrawiam ;:196

Marysiu,zaraz będą następne piwonie ,aż mnie uradowałaś ,że też tak lubisz piwonie ,bo to moje najukochańsze kwiaty,Marysiu pozwolę Wam sadzić ,darń zdejmę sama ,wymyśliłam ,ze zdejmę punktowo w trawniku i już wczoraj zamówiłam wiertło do ziemi o średnicy 25 cm ,włożę cylinder ,nasypię ziemi z obornikiem i pomidorki będą same rosły ;:306 opatentuje nową metodę :;230

Irenko,białe piwonie też będą i ja uwielbiam ich zapach dlatego jest ich tyle w ogrodzie ,a po ogrodzie się nie rozprószajcie ,bo się zgubicie ;:306 ,pozdrawiam ;:168

Maryniu,będzie ciąg dalszy ,moje piwonie kwitną przez 2 miesiące,bo tyle jest odmian od najwcześniejszych do najpóźniejszych,ale chciałoby się dłużej,pozdrawiam ;:196

Aluś ,witaj ,ale walisz mi komplementem ,a ja zwykły ogrodowy robotnik ;:306 ,chciałabym ,aby moje piwonie zakwitły najcudniej na świecie,w jesieni posadziłam 6 szt nowych odmian ,a na wiosnę na pewno wsadzę około 10 szt,już nowe rabaty przygotowane i kapusta przerabia się na ziemię ,o pomidorkach też myślę ,chociaż kiedyś w życiu zarzekałam się ,że nie będę już nigdy uprawiać pomidorów,więc nigdy nie mów nigdy,pozdrawiam i też życzę wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń ;:196

Ewa,fajnie ,że jesteś,tu nikogo nie trzeba zapraszać ,furtka otwarta dla wszystkich,a ja cieszę się ,że wstąpiłaś,miło,że ogród się podoba to taki balsam na duszę i potwierdzenie ,że wart coś zrobić ,czytam ,że jesteś młody ogrodnik,więc inspiracje się przydadzą ,pozdrawiam i zapraszam znowu ;:196

Marzenko,ale i te zwykłe babcine też cudowne i też mam ich dużo w ogrodzie ,azalie niskie tez są ,ale wysokie też ,ja nigdy nie okrywam azalii,i żadna nie wypadła, ani niska ,ani wysoka,świetnie sobie radzą ,pozdrawiam :wit

Gosiu PEPSI,to niechcący tak wyprawiam ,ale miło,że podobają sie piwonie nie tylko mnie ,bo myślałam ,że mnie nikt nie zrozumie ,dlaczego u mnie piwonie na pierwszym miejscu,piwonie wsadź do przepuszczalnej ziemi i bardzo płytko,kiełki mają być na wierzchu,no i muszą być dobrze karmione ,bo są żarłoczne, na wiosnę i po kwitnieniu,żeby zawiązały dużo pączków na rok następny,najwięcej nawozem potasowym i fosforowym,pozdrawiam ;:168

Kasiu,o tak uwielbiam piwonie i każda nowa ,czy dorabiana rabata musi zmieścić w sobie nowe piwonie ,które cały czas dosadzam ,pozdrawiam ;:168

Katarzynko,piwonie to moje najulubieńsze kwiaty,chyba już się domyślasz,jak zerwiesz pączki do flakonu to nawet miesiąc się w nim utrzymują ,niektóre odmiany trzeba podeprzeć ,ale mam też takie o sztywnych łodygach,które się nie pochylą ,nigdy nie słyszałam o takiej nazwie piwonii,pozdrawiam i zapraszam znowu na spacerek:wit ;:65

Beato,witam,miło,że wpadasz i sie podoba ,ja też życzę Ci dużo zdrowia ,spełniania marzeń tych osobistych i tych ogrodowych ,żebyś była szczęśliwa ze swoją rodzinką ,w swoim pięknym domku i ogrodzie ,którego tak dopieściłaś ,jeszcze raz powtórzę ,piwonie są cudowneObrazek,pozdrawiam :wit

-- 17 sty 2017, o 23:18 --

Iwonko,miło,że i Ty lubisz piwonie ,zaraz będzie dalsza część moich skarbów,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam na dalszą część z moimi piwoniami.

ciemnowiśniowy Hogart
Obrazek

Angel Cheeks
Obrazek

Obrazek

Bowl of beauty
Obrazek

Obrazek

Bu Te
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Festiva Maxima
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Shirley Temple
Obrazek

Koningin Wilhelmina
Obrazek

Obrazek

Father Top
Obrazek

Obrazek

Diana Parks
Obrazek

Sorbet
Obrazek

Nymfe
Obrazek

White Cap
Obrazek

Sarah Bernard
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ursynów
Obrazek

Na dzisiaj tyle ,jutro dalsza część,zapraszam znowu.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martusiu brak mi słów żeby opisać te Twoje cudne piwonie ;:433 ;:433 ;:433 JESTEŚ KRÓLOWĄ !!!!!!!!!!!!!!!!
Dziękuję Ci że jesteś z nami i dajesz nam tyle radości ;:196 ;:196
Złotko dobra rzecz i jaka cenna ;:306 ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Martuś ja krótko bo dziewczyny wszystko co ja chciałabym napisały ;:333
Jakie piękne piwonie ;:173 ;:173 ;:215 ;:215
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu może niektórzy mnie napadną ale napiszę co pomyślałam oglądając te piwonie, one są piękniejsze od róż jakby tak powtarzały kwitnienie to chyba nie ma piękniejszych kwiatów ;:173 Ile razy nie pokażesz będziemy się zachwycać bo naprawdę jest czym ;:167 Pozdrawiam i dziękuję że je masz i ciągle dokupujesz ;:196
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marcia, piękny piwoniowy spektakl ;:215
Zaprószyć się w Twoim ogrodzie to sama przyjemność. :D

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Martuś, wpadłam i nadrabiam zaległości a Ty akurat pokazujesz moje ukochane piwonie :heja
Cudne....
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marto Twoje piwonie zachwycające... fotka BuTe+liliowiec+ostróżka jest rewelka ;:138 , tak jak ta śnieżnobiała Shirley Temple. W moim ogrodzie jest jedna piwonia, ale za to kwitła jak szalona ... oczywiście dla mnie NN bo ją już zastałam w ogrodzie ale jest cudo i ten zapach :)
Obrazek ciekawe czy ma jakąś nazwę ? Może Ty ją rozpoznasz ?
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj ..no nie i znowu umieram z zachwytu ;:138 cudowne piwonie...Marto doszły mnie słuchy że wiesz jak poprowadzić hortensję na pniu..dasz mi parę wskazówek proszę.. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No tak Terenia królową lilii zostanie, Martusia królową piwonii jest ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających ten ogród,miło,że jesteście ,na razie zimka ładna ,chociaż u mnie teraz mrozi jest -12 stopni,może nie będzie już większych mrozów,żeby nasze roślinki bezpiecznie przeżyły tą zimę .

Tereniu,jest jeszcze więcej piwonii w moim ogrodzie i są też te babcine ,one są dla mnie najważniejsze,ale wymyśliłyście z tą królową numer ;:306 ja tylko zwykły robotnik ogrodowy,ale ,ze wam daję radość to bardzo się cieszę ,oj mam w tym roku dużo złotka i też się z niego cieszę ,pozdrawiam ;:196

Aluś,fajnie,że i Ciebie zauroczyły piwonie,one są niepokonane,pozdrawiam ;:196

Marysiu,aż się serce moje raduje,że też tak myślisz,to prawda ,że ich spektakl jest krótki,ale niepowtarzalny ,a ponieważ mam dużo odmian to kwitną przez 2 miesiące,w tym roku znowu powinny zakwitnąć nowości,i znowu będziemy się zachwycać ,pozdrawiam ;:196

Irenko,tak kocham piwonie za wygląd ,za dotyk, za zapach,ich cudowne delikatne choć duże kwiaty o płatkach jak z jedwabiu potrafią oczarować ,pozdrawiam i czekam na spotkanie ;:168

Ewciu garden 11,jak to dobrze,że jest więcej miłośników piwonii,one są urocze,więc jak kwitną to biegam od jednej do drugiej i zanurzam całą twarz w ich płateczkach,pozdrawiam ;:168

Ewa ewarost,,miło,że i Ty lubisz piwonie ,może masz jedna ,ale jest i tak Ci wynagradza kwiatami ,nie jestem pewna ,ale Twoja piwonia jest podobna do Barbary,tylko czasem różnice są tak niewielkie a są to inne odmiany,mam też Barbarę ,ale nie znalazłam jeszcze jej zdjęcia ,pozdrawiam :wit

Reniu,nie prowadzę hortensji na pniu,mam ich 4 szt ale kupione już na pniu,pięknie rosną ,nie mam czasu bawić się w to ,musisz jakiś jeden mocny pęd poprowadzić do pionu i opalikować ,resztę wyciąć ,na pewnej wysokości przyciąć ,urosną 2 gałązki,na rok następny te dwie gałązki znowu przyciąć w jakiejś odległości i będą 4 gałązki i tak dalej ,aż zrobi się krzak na pniu,pędy boczne wyrastające na pniu trzeba systematycznie odcinać ,pęd jako pień ma być jeden,dla mnie to za dużo zabawy i trzeba czasu ,żeby to osiągnąć.pozdrawiam ;:196

Iwonko,nie wygłupiaj się ;:306 nie uniosła bym korony,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak obiecałam ciąg dalszy moich piwonii,serdecznie zapraszam .

Harianin
Obrazek

czerwono-złote płomyki tej piwonii są przepiękne
Obrazek

White Cap
Obrazek

Hit Parade
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fansy Nansy
Obrazek

Myrtle Gentry (na znaczniku brakuje r w słowie Myrtle )
Obrazek

Obrazek

Bouquet Perfect
Obrazek

Bu Te w innym miejscu
Obrazek

Westernen
Obrazek

Obrazek

Barbara
Obrazek

piwonie od znajomej babci Franciszki
Obrazek

Obrazek

będzie ciąg dalszy piwonii,trudno je szukać bo kwitną przez 2 miesiące,i tyle zdjęć z innymi roślinami przez ten okres muszę minąć wyszukując piwonie,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu piwonie tak jak inne kwiaty kwitną różnie w różnych latach. Czasem w dobrym roku potrafią ładnie i długo kwitnąć, a na pewno deszcz im nie sprzyja :wink: Mnie się zawsze będą miło kojarzyć z dzieciństwem z procesjami BC z tym wspaniałym zapachem. Zima jakby dzisiaj lżejsza, odczuwalna nie taka upie.... :D i szadź spada z drzew. Coś się pewnie znowu zmieni? Pozdrawiam i buziaki posyłam ;:196
p.s. Harianin boski!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Przepiękna kolekcja piwonii, jestem pod wrażeniem ;:138 . To właśnie dzięki Twoim fotkom teraz rozglądam się za tymi pięknymi bylinami. Koniecznie muszę mieć ich u siebie więcej ;:108 . Wszystkie cudowne i nie dziwię się, że masz ich tak dużo ;:108 . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Marto dziękuję bardzo.. ;:168 .piękna porcja koloru z rana w ten mroźny dzień..aż się cieplutko zrobiło..masz Ty tych piwonii ogromne ilości...tylko podziwiać..Tytuł należy się prawnie ;:7 chciałabym mieć większy ogród to i piwonii miałabym więcej .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”