Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

...Tadziu ja też zaglądam podziwiam ale sie nie wpisuję ...ale u Ciebie to wiosenka to oczar teraz tak kwitnie :?: a siewki wspaniałe co ręka to ręka... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie :)
Jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu PIEKNY!!! PIEKNY !!!! PIEKNY !!!!
Mój podziw jest tym wiekszy, że zauważyłam, iż w naszej "Polsce C" ludzie na ogrody wydaja czas i pieniądze dopiero od kilku lat. A Twój ogród jest wieloletnia pasją i to całej Rodziny. Zazdroszcze! (w pozytywnym słowa znaczeniu) i areału i lokalizacji i sił i czasu i pieniedzy.

Właściwie to w pierwszym odruchu wpadłam w spore kompleksy.. :(
Wydawało mi się, że mam "ogród".
Ale czymże jest moja prawie 8 arowa działka w środku miasta w porównaniu z Twoim Ranczem. Nasunęło mi sie porównanie, że Twoja rabata przy ścieżce zawiera wiecej roslin niz cały mó ogród.
Nie poddaję się jednak, bedę solidnie pracować, dobierać rosliny, poznawać ich preferencje i może kidyś ktoś powie "mały ogródek też piękny".

Dziękuje, za oprowadzenie po Ranczu, za opisy roślin i mądre komentarze, cieszę się, że są tacy ludzie i u nas, na Zamojszczyźnie.

Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Tadziu jednego grzybka podbieram z koszyczka ;:7
jaśmin anielsko bialutki ...już zaczynam poszukiwać i dla siebie
mam ptyanie czy 3 letni bez można zaplanować na przesadzenie? czy to raczej z góry skończy się niepowodzeniem?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Tadeuszu u ciebie już wiosnę widać i pięknie uporządkowane rabaty. Ja zabieram się za porządkowanie działki i mam do ciebie pytanie. Z góry przepraszam jak nie piszę w tym wątku co trzeba. Czy mogę zwapnować ziemię pod trawnik teraz? jak tak czy może być to wapno czy dolomit?
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Witaj,
jodła szlachetna "Glauca" piękna. A jakie będzie miała szyszki ;) Polecam Ci również "Silberlocke", jeśli jeszcze nie masz.
Wawrzynek, jaśmin - też cudowne. Twój jaśmin jest bardzo okazały, pokazał swoje piękno na całego;) Ja zakupiłam tą drugą odmianę - jaśmin "Aureus". Ten Twój - pełny - jest oczywiście piękniejszy (białe pełne kwiaty na tle soczystej zieleni), ale jakoś zdecydowałam się na Aureus, bo ma dłuższy termin kwitnienia.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Witaj Tadziu w nowym sezonie :)
Przyszłam po radę...
Kiedy można wykonać pierwsze wiosenne koszenie trawnika?
Mam bardzo brzydki i suchy trawnik po zimie.
Chciałabym go odświeżyć.Czy w ten weekend można by było już kosić jeśli pogoda pozwoli?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ANETKO-dziękuję za odwiedziny, i mnie szlachetna też bardziej się podoba od górskiej, ale znalazłem w ogrodzie miejsca dla obydwu jodeł, zwłaszcza że gleba i mikroklimat w Nokłach służy właśnie jodłom.

ZYTKO- dziękuję za odwiedziny, ta niebieska piękność , to ponoć przylaszczka, pojawiła się w naszym ogrodzie za sprawstwem naszej sąsiadki ELSI, a to białe to ciemiernik, mamy jeszcze ciemiernika purpurowego ale gdzieś zapodział kwiatki.

MARTO- dziękuję za odwiedziny, uporządkowanie dwóch rabat, to nawet nie jest uporządkowanie 1/3 ogrodu, do sprzątania oprócz rabat, mam jeszcze 60 metrowy pas drzew od strony trasy głównej Lublin- Przemyśl, nie mówiąc o prawie dwustu metrowym pasie drzew nadrzecznych. Na dzień dzisiejszy do uporządkowania ogrodu zostało mi tylko nadrzeczna skarpa, zrobię to dopiero gdy skończę zasiewy i nasadzenia na warzywniku, który wczoraj został zorany;

Obrazek

Co do olszy 'Imperialis', to jak wynika ze zdjęć w internecie są dwie odmiany tych olszy ;

alnus incana Lacinata;
http://www.sarkanperennataimisto.fi/kuv ... iniata.htm
olsza Imperialis;
http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=1175

Olsza 'Imperialis' ma bardziej wcięte liście, a właściwie nie "liście" a "kurze pazurki" w porównaniu do olszy 'Lacinata' .

Podobne listki ma również pokazana przeze mnie brzoza 'Trost'sDwarf'.

TAJKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, w wątku warzywnym jestem częstym gościem , wszak uprawiam warzywa od blisko czterdziestu lat, i trochę doświadczenia się zdobyło. Do przylaszczek dobrałem się jak wygrabiłem liście w pasie drzew osłaniających działkę od zachodu, jesienią nie było czasu by tam wygrabić liście, a teraz to musowo je usunąć bo by wiatry nie roznosił je po całej działce.

MISIU- dziękuję za odwiedziny, nasz oczar jest młodziutkim krzewem, kupiliśmy go rok temu, gdy go odkryłem spośród gałązek świerku , zobaczyłem że nawet okryty pięknie zakwitł.

EWO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, no cóż jak nie może być w naszych stronach przemysłu, to niech rosną chociaż ładne rośliny. Wprawdzie dookoła ogrodu żywe biłgorajskie piaski i tylko żytko na nich się udaje, ale nasz ogród jest w starorzeczu rzeki Biała Lada, przez tysiące lat rzeka naniosła to co najlepsze z lessowej gleby Roztocza środkowego. Ziemia u nas jest dobra, wilgotność duża, chociaż nie ma zbyt mokrego terenu gdyż od lustra wody w rzece do poziomu ogrodu jest około 2.5 metra.

A rośliny, zdecydowana większość pochodzi ze szkółki Łuczki w Płoskim
http://www.szkolkaluczka.pl/kontakt.html

jestem ich stałym gościem od wielu, wielu lat. Trudno dzielić ogrody na małe i duże, raczej prędzej na piękne ogrody i mniej piękne, a piękno to już indywidualny odbiór każdego z nas.

Mam nadzieję że odwiedzisz nasz ogród, to tylko 51 kilometrów od Zamościa do ogrodu jadąc przez Gorajec i Frampol, zapraszamy.

AGA- dziękuję za odwiedziny, te grzybki to prezent dla mojej małżonki od Edwarda z Hutkowa, u nas też ich w ubiegłym roku nie brakowało, ale i z pewnością po takie grzybki trafimy i do Hutkowa, zwłaszcza że to nie jest daleko.

Co do bzu, to nie powinno być kłopotu z jego przesadzeniem, trzyletni , to jeszcze mały, i nie powinien nawet odczuć że został przesadzony, bzy łatwo się przyjmują w nowym miejscu.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, na naszej działce wiosenne porządki zajmują dużo czasu , już od ponad tygodnia , grabie i grabie ( do siebie) , a końca nie widać, jak by nie było, by zagrabić te 43 ary to trochę się trzeba tymi grabkami namachać, ale już bliżej jak dalej sprzątania.

O wapnowaniu napisałem Ci na PW.

SANTIO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, do tej pory byłem przekonany że w naszym ogrodzie rośnie jodła szlachetna, ale MIREK wyprowadził mnie z błędu, przy okazji zakupu, tym razem prawdziwej jodły szlachetnej znowu dałem się nabrać na "fałszywkę". którą okazała się jodła górska, nie zwracałem jej tylko dlatego że to też piękna jodła.

Z jodeł koreańskich mamy kilka odmian ,w tym również 'Silverlocke', jest ona prawie identyczna z 'Silberlocke'. W ogrodzie rośnie kilka odmian jaśminów, bardzo lubię ich intensywny zapach, znany z ogrodu w dzieciństwie.

LAMIO- dziękuję za odwiedziny po zimowej przerwie, ja w tym czasie prezentowałem swoje rośliny rosnące w naszym ogrodzie, zajęło mi to cały zimowy okres.

Zaskoczyłaś mnie już planowaniem koszenia trawnika, wprawdzie i u nas trawnik już zielony, ale kudy mu do koszenia, gdyby chociaż trochę deszczyk porosił, z miejsca by ruszył do góry. Nie wydaje mi się żebym zdążył z koszeniem w pierwszej połowie kwietnia.

Jak masz brzydki , pełen suchych badyli trawnik to proponuję w pierwszym koszeniu opuścić jeden ząbek niżej niż zwykle w kosiarce i tak skosić trawnik, następne koszenia robić już na normalnym obniżeniu kosiarki, wtedy to po każdym koszeniu nie będzie widać tych suchych końcówek wśród zielonej trawy.

Wiosna w pełni, wczoraj warzywnik został zaorany i zbronowany, dzisiaj zacząłem sadzić, na pierwszy ogień poszła cebula dymka, marchew i pietruszka, jutro dalsze prace w ogrodzie.

W ogrodzie już się znajdują nasze pomidory, przewiozłem je do malutkiej ocieplonej styropianem szklarenki ogrzewanej nocą wodą zgromadzoną w dwu dwustu litrowych beczkach. W dużej szklarni , gdzie będą rosły pomidory już wzeszła sałata i rzodkiewka, zdąży się je zjeść nim pomidory się rozrosną.

A oto jak wygląda nasz ogród wiosenną porą;

Obrazek[/URL

[url=http://img829.imageshack.us/i/image100017025.jpg/]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Moja działka jest 10 razy mniejsza od Twojej i też nie widać końca sprzątania. Ślicznie wiosennie już u Ciebie. U mnie dopiero dzisiaj pierwszy ciepły dzień. Pomidory, a właściwie las pomidorowy masz cudowny :shock:
Wawrzynki kupiłam w zeszłym roku dwa - maleństwa i czekam aż zakwitną. Ponoć cudnie pachną.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu widzę,że Twoje pomidorowe przedszkole szykuje się do sadzenia w gruncie .U mnie dopiero towarzystwo szykuje się do pikowania ,ale ja w tym roku spowolniona jakoś jestem .
Patrząc na TAKĄ ilość roślin ,które znajdują się w Twoim ogrodzie ,przychodzi mi do głowy myśl ,że mógłbyś pomyśleć o jakimś albumie ,...na serio :!: Niezły byłby katalog ...
Mam dla Ciebie prezent -chciałbym Ci podarować 1 ząbek czosnku słoniowego do dalszej prokreacji ,a nóż Ci podpasuje smakowo . Więc podaj mi na PW.swoje namiary .
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Tadziu!
Porządek,porządek i jeszcze raz porządek wykonałeś wspaniałą robotę,gratuluję.
Ja również staram się jak mogę ale Ciebie nigdy nie dogonię sił brak nie te lata.Ale pomału zrobimy aby było pięknie.Do tego czeka nas jeszcze zasypywanie oczka.
Pomyślności w pracach ogrodowych Edward :)
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz dzisiaj przespacerowałem się po Ranczo Nokły i widze że ogrod jest już prawie przygotowany do otwarcia sezonu. Ja też zbliżam się do końca z pracami porządkowymi , pozostały nam tylko rabaty ale to już musi się odbywać pod nadzorem moje małżonki.

Życzę miłego dnia , pozdrowienia dla małżonki.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Tadeuszu, do tej pory uczucie zazdrości było mi obce, ale teraz to już sama nie wiem. Ja nie byłam jeszcze w tym roku na swojej działce. ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Dziękuje Tadziu za odpowiedź.
W sumie to ja sama siebie zaskoczyłam pomysłem koszenia trawnika :;230
Może faktycznie odłożę to na "za tydzień"....
Po prostu zbyt długą trawę zostawiłam na zimę i dlatego tak to teraz wygląda :(
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu ależ ogromne już Twoje pomidorki, moje to jeszcze malizny :roll: :lol:
Pięknie wysprzątana po zimie działeczka i warzywniak już gotowy do wysiewu, szybciutko idą Ci prace wiosenne :D
gosia amator
100p
100p
Od: 6 wrz 2009, o 13:17

Post »

Witaj Tadziu! Przespacerowałam się po Twoim ranczo i w pewnym momencie pomyślałam, że chyba się zgubiłam i z rancza trafiłam do ogrodu botanicznego :roll: Pięknie , cudnie - to wszystko wydają się banały przy określeniu Twojego ogrodu - to miejsce magiczne ma swój jedyny , niepowtarzalny styl. Bardzo chciałabym mieć kiedyś taki właśnie ogród.......
A tymczasem ukłony pod Twoim adresem za mnóstwo życzliwych rad , których udzielasz wszystkim forumowiczom - sama też z nich często korzystam
Gosia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”