u Lesi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: u Lesi cz. 2

Post »

:wit Joasiu pochwal M za wirtualną wycieczkę po ogrodzie. Podziwiam któryś już raz ogród i to co zrobił M. ;:138 ;:138
Wysprzątane, zadbane stworzyłaś bardzo ładne miejsce. Poproszę taki pokaz jak zakwitną róże ;:oj
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Joasiu, genialna ta wizytówka twojego ogrodu. Teraz dopiero można go ogarnąć i widać naprawdę, co i gdzie się znajduje. Taka technika to już wyższy stopień wtajemniczenia. POgratuluj swojemu M.
Pytałaś mnie u mnie o Kall... Podobno teraz jest tam wyprzedaż bylin, ale ponieważ nagle miejsca mi już zabrakło na cokolwiek, więc tam nie byłam. W każdym razie róże mieli w tym roku bardzo kiepskie. Na placu szerzyła się już od dawna plamistość, a teraz to pewnie same gole badyle sterczą. Szczerze mówiąc, nawet mi się nie chce tego na żywo oglądać. Z pewnością iglaczki i inne liściaste mają ładne.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asia, widze, ze masz jeszcze miejsce pod domem :D
Wycieczka bardzo fajna. Zupełnie zmienia wyobrażenie o ogrodzie
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dominiko - ja bym powiedziała, żebyś posadziła świerka w miejscu gdzie w najbliższej okolicy pnia nie planujesz nic dosadzić, u mnie nawet trawa kiepsko rośnie w okolicy świerka, nie wspomnę o innych roślinach. Gdy posadzisz przy oknie zawsze niezależnie od pory roku będziesz miała widok na coś zielonego (niebieskawego?), z drugiej strony ja wolę posadzone drzewa raczej z tyłu rabat, bo wydłuża się wtedy perspektywa ogrodu. Nie wiem czy pomogłam, czy bardziej zamotałam :oops:

Majko - przekażę pochwały, Wojtek dziś mi nawet zaproponował, że w przyszłym sezonie może mi zrobić nawet zbliżenia poszczególnych roślin po najechaniu myszką na daną roślinę, wraz z opisem... W przyszłym roku powinnam też już zakończyć rearanżację rabat, dokupię nowe róże i mam nadzieję, że kwitnienie róż będzie ładniejsze niż w tym roku.
Mnie osobiście marzy się taka wycieczka po Twoim ogrodzie, a szczególnie po różanym kręgu, to dopiero było by doznanie.

Wando - dziękuję w imieniu Wojtka, w przyszłym sezonie myślę, że zrobię z tego moją wizytówkę na forum gdy róże będą w pełni kwitnienia. Mnie też przerastają te techniki, choć po cichu liczę, że za jakiś czas co nieco podłapię.
Róże u Kal... wyglądały fatalnie już 2 miesiące temu,więc omijam je bez zbędnych ceregieli, natomiast byliny to co innego, kilka jeszcze bym dokupiła, a ponieważ to centrum nie jest tanie to wizja przeceny jest obiecująca. Może uda się mi w przyszłym tygodniu tam zajrzeć, weekend niestety mam zajęty.

Gosiu - mam miejsce pod domem :;230 tylko tam mało co urośnie, nie widać tego na zdjęciu ale dach domu wystaje poza linię domu - w efekcie jest tam bardzo sucho, poza tym mój Wojtek obawia się o fundamenty czyli odpadają wszelkie krzewy (mi np. marzyły się drzewa owocowe w formie palmety). Na razie pokłada się tam winorośl Iza Zaliwska, chyba ją ciachnę i wsadzę coś innego. Kiedyś myślałam, że to by było całkiem niezłe miejsce na maliny, na razie nie mam koncepcji.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj miałam winobranie - z 6 krzewów winorośli Marenchal Foch zebrałam ok 10-13 kg owocu... w zeszłym roku było więcej, mam nadzieję, że chociaż trochę z tego będzie wina. Ponieważ ostatnie grona zbierałam jak szarzało, znowu nie mam zdjęć...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U mnie w tym roku też winogrona obrodziły, jak nigdy. Trafiła mi się taka pyszna słodziutka odmiana. I dziwna sprawa, w tym roku w ogóle nie przycinałam winorośli, bo zapomniałam.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nieźle, Asiu! Przypominam przy okazji o patykach na jesieni (bo jak byłam u Kalisiaka, to Marszałka już nie mieli). Ma mi co prawda kolega przysłać, ale tak na wszelki wypadek.

Wiesz, ja nie wiem, czy powinnam wydłużać perspektywę ogrodu, raczej poszerzać :lol:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wando - u mnie w tym roku winorośl gorzej owocowała niż w zeszłym :roll: (zima + plus mocne cięcie - łącznie chyba przycinałam 4-5x)

Dominiko - pamiętam, tylko przypomnij się w odpowiednim momencie, bo mi rozmnażanie winorośli jakoś nie idzie...

Fotki - widać już nadchodzącą jesień

Obrazek

Obrazek

Tym bardziej doceniam to co jeszcze kwitnie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła po raz kolejny Grace

Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecana fotorelacja z walki z turzycą łąkową przy pomocy stężonego Roundapu.

Obrazek

Obrazek

Moim zdaniem warto usunąć to paskudztwo razem z ziemią, dołożyć nowej żyznej ziemi i wysiać na nowo trawnik.

Niestety zniszczyłam też trochę pozostały trawnik, chwilę po użyciu Roundapu zabrałam się za podlewanie odległej części rabaty, niestety wąż ogrodowy ubabrał się Roundapem i ;:223

Obrazek

A teraz mam prośbę o radę, chcę przeorganizować to miejsce, żeby wyglądało ciekawie.
Zakątek cienisty i jednocześnie suchy (brzoza!), odpadają rośliny o rozbudowanym systemie korzeniowym, bo miejsce jest dość silnie przerośnięte korzeniami brzozy. Na razie wymyśliłam tylko, że przesadzę liatrę, a hosty zgrupuje w jednym miejscu. Myślę też o posadzeniu pnącej hortensji odm Miranda (powinna nieco rozświetlić ten zakątek i będzie efektowna przez cały sezon), ewentualnie o przywarce. Pnącza mają się piąć po przęsłach i dalej nie mam pomysłu.

Obrazek
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakiś rododendron?
One mają płytki system korzeniowy. No i większe hosty bardzo tam pasuję. Może dosadź zurawki?
Widze, że tego paskudztwa też miała sporo. Nawet nie zaczęłam walki. :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Oj, skutki walki glifosatem były i u mnie, ale to przez kapnięcie na niżej rosnące rośliny i w sumie nie było tragedii. Jeśli byś miała jednak wymieniać trawnik, pomyśl o dobrej mieszance bez życicy. Bo u Ciebie raczej sucho, prawda?

Co do tamtego zakątka z brzozą... skoro brzoza zabiera wodę, to ciężko, bo sucholubne z reguły są też światłolubne. Można to rozwiązać, kładąc wąż kroplujący i podłączać co jakiś czas. Do zadarniania, na przód fajny jest kopytnik, tylko nie wiem, skąd go wziąć (wspominałam jakiś czas temu, że K. miał go w obłędnej cenie). Ja też, jak Gosia, widziałabym tam jakiegoś rh, może cisy cięte w kulkę?
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - rh to całkiem niezły pomysł, nie pomyślałabym o nich :oops:
Planuję przesadzić w to miejsce jeszcze 2-3 hosty, ale szukam też czegoś wyższego...
Mnie turzyca już bardzo wkurzała, zwłaszcza, że zaczęła już przerastać winorośl i rabatę różaną, bałam się, że za jakiś czas nie będę jej mogła usunąć.

Dominiko - w tym miejscu mam patelnię (pd-wsch wystawa), z tego co widziałam większość mieszanek jest z życicą. Przyznaję, że tematu trawnikowego jeszcze nie odrobiłam :oops: coś muszę sobie zostawić na zimowe wieczory :wink:
A kopytnik jest ekspansywny? Początkowo myślałam, żeby dosadzić tam iglaki, marzyły mi się małe kulki sosen - do momentu kiedy doczytałam, że to są słoneczne rośliny...
Wynotowałam sobie za to kilka ciekawych, małych odmian iglaczków:
Jodła balsamiczna Abies balsamea Piccolo
Jodła koreańska Abies koreana Brevifolia
Cyprysik japoński Chamaecyparis obtusa Nana Aurea i Nana gracilis
Świerk pospolity Picea abies Little Gem
Świerk biały Picea glauca Alberta Globe, Conica, Daisy's white
i cisy (choć ze wzgl. na Zuzię raczej odpadają) David, Wojtek, Krzysztof i z serii Fastigata
I teraz nie mogę się zdecydować, generalnie wszystkie powyższe w mniejszym lub większym stopniu tolerują cień (przynajmniej wg. Katalogu Polskich Szkółkarzy)
Zrezygnowałam też z przywarki japońskiej, bo z opinii na forum wynika, że tempo przyrostu tej rośliny doprowadza do granic cierpliwości tj. rośnie b.b. powoli.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bukszpany też nieźle radzą sobie z cieniem. Można by jakąś kuplkę, albo stożek zrobić.
Ja teraz tez jestem na etapie iglaków. Uwielbiam takie szczepione maluchy. Żałuję, że w Sulejowie nie kupiłam ich więcej. W przyszłym roku tez planowany jest zlot i chyba w Sulejowie. Będę mogła sobie poszaleć, bo tam takie iglaczki po 25 zł.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzuciłam w Googla hasło "sklep ogrodniczy Sulejów" i wypluło aż 4, Gosiu który ma takie ceny na szczepione iglaki :shock: :shock: :shock:
W Ząbkach jest jeden ogród w stylu prawie japońskim, który prawie w całości składa się z szczepionych iglaków, ogród typowo kolekcjonerski.
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu ale piękna "prezentacja" ogrodu super pochwały dla M no profesjonalista w każdym calu, masz jeszcze tak ukwiecone różyczki ? ekstra, myślę że to dobry pomysł z tymi miniaturowymi iglaczkami pod brzozą,
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”