Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Asssika
100p
100p
Od: 26 paź 2009, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Witaj Tadeuszu, wpadłam się przywitać ... bo znowu i wciąż oglądam Twój ogród , jest jak narkotyk - wciąga i nie można mu się oprzeć :D , a teraz uciekam bo już siódma rano a praca czeka. pozdrawiam J.
czasami nie cel jest ważny ale by do niego dążyć...

Moja walka z wiatrakami?
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Tadeuszu ,aż zazdroszcze Twoim roślinkom. Wszystko takie zadbane !!!
Zaraz idę doczyścić dokładniej swoje cebule mieczyków :oops: Wrzosowisko dorodne , ja dopiero od tej wiosny .
Mam pierwszą róże od jesieni na pniu Bonice zastanawiam się czy już jej kaptur z włókniny robić czy czekać do samego końca bo po niedzieli podobno -9 stopni C
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Tadeuszu-tak zdyscyplinowany ogrodnik jak Ty może być już "bezrobotny",choć mi się wierzyć nie chce, że nie wynajdujesz sobie czegoś tam do zrobienia w ogrodzie i że jesteś "bezrobotny" ;:198
Uporałeś się już z okrywaniem roślin,warzywnik przygotowany...tylko wiosny wyglądać.
Czytam, że przygotowujesz miejsce pod nową rabatę...co planujesz tam sadzić?
I maleńka prośba do Ciebie-pokaż swojego świerka wężowego-jeśli nie stanowi to problemu oczywiście, gdyż widzę, że bardzo metodycznie przedstawiasz fotki.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TOMKU- dziękuję za odwiedziny, Berberys który mam ja i Sylwek jest identyczny, to znaczy odmiany MARIA, jest to odmiana wyhodowana przez pana Kurowskiego i o ile wiem nikomu nie udzielił licencji na jego rozmnażanie( jeżeli ktoś ma nie kupiony od p.Kurowskiego, lub jego odbiorców, to ma go nielegalnie). W ogrodzie mam trochę rzadkich w ogrodach roślinek, postaram się je wszystkie pokazać.

ASIU- dziękuję za odwiedziny, sosna pstroigła , jest ciekawą odmianą, gdyż po wytworzeniu igieł nie zmienia kolorów jak wiele innych roślin, tylko takim wyglądem sosny można cieszyć się cały rok.

EWO, KRZYSIU- dziękuję za odwiedziny, przygotowania do zimy zakończone, zima ma się zacząć od jutra, ile potrwa, nie wiadomo, ale w oparciu o obserwacje z ostatnich lat długo nie powinna trwać, obiecują że dopiero w lutym ma być "normalna" zima.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny,
Ty na bezrobociu? - nie wierzę :) ... Ciebie robota lubi...hihihi
.

Czy Ty jasnowidz jaki, czy masz najświeższe dane ze sputników w kosmosie. Zgadza się ,mnie robota lubi i odwrotnie, znalazłem sobie ciekawą "robotę", budowę "gniazdka" dla mojego wnuka. W czwartek syn otrzymał prawomocne pozwolenie na budowę domu i mam nadzieję że "zima" pozwoli jutro wylać ławę fundamentową, wykopy już są zrobione, zbrojenie też. Jak zima będzie łaskawa, to do wiosny zrobione będą całe fundamenty ,do poziomu "zero". W najbliższych dniach obiecują trochę mrozu, musisz się śpieszć z okryciem roślin.

ASSIKO dziękuję za odwiedziny, jest mi niezmiernie miło gościć Cię w naszym ogrodzie, oj ... jest tego "narkotyku" , nazbierało się prze blisko dwa lata. Zapraszam Cię do obejrzenia wszystkich wątków, a szczególnie pierwszej części, gdzie dużo pisałem o powstawaniu naszego ogrodu.

AGNIESZKO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie i za miłe słowa o naszym ogrodzie. Ja swoje róże pnące okrywam , trochę włókniną, a trochę gałązkami po przygięciu je do ziemi, nieokryte pędy marzną mi , i kwitną z opóźnieniem na nowo wyrosłych pędach. Róże pienne, mimo ze były okryte ubiegłej zimy, zmarzły mi i ku[piłem drugie, te teraz przygiąłem do ziemi i dopiero dobrze okryłem ( lepiej niż w roku ubiegłym). Myślę że takie mrozy jeszcze nie spowodują uszkodzeń, ale prędzej, czy później dotrą do nas większe mrozy.

JUDYTO- dziękuję za odwiedziny, tak całkowicie bezrobotny w ogrodzie nie będę, zostawiłem sobie na całą zimę montaż szklarni( już cześć dolna stoi), którą przeniosłem w inne miejsce. Syn rozpoczął budowę domu , i mam nadzieję że zbuduję ( własnymi rękami) kolejny dom w rodzinie. Na razie , jak pogoda pozwoli planuję do wiosny z bloczków betonowych ( na wylanej stopie fundamentowej) postawić fundamenty do poziomu "0".

Dzisiaj ostatnia już część ;
Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Rabacie Południowej

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

A póżniej będzie projektowanie ogrodu wokół domu :wink: i znów się nudzic nie będziesz :wink:
Pozdrowienia :)
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeusz Roślinki te które boją się przymrozków ociepliłam grubą warstwą świerkową, włókniną nie zdążyłam dzisiaj wszystkich roślinek okręcić. U nas było dzisiaj -1 , zapowiadają większe mrozy. Martwię się czy zdążyliście zalać fundament pod dom.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

D-M-dziękuję za odwiedziny, projektować wokół budynku bedzie sobie młoda gospodyni, ja wole wykonawstwo, zarówno w budowie domu, ja i w budowie ogrodu, oby tylko zdrowie było bo to jeszcze do tych prac daleko.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, rzutem na taśmę wyrobiliśmy się z wylewaniem fundamentu pod dom, zaczęliśmy rano jesienią, zakończyliśmy wraz z pierwszymi płatkami śniegu.

Obrazek

Przystępuję do do dalszej prezentacji zdjęć naszych roślinek , tym razem rosnących na RABACIE PRZY STAWIE

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

A gdzie świerk wężowy ??? ;:145
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszu czy ta Twoja sosna himalajska jest szczepiona ?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JUDYTO- dziękuję za odwiedziny, na specjalne Twoje Życzenie przedstawiam mój świerk wężowy rosnący na trawniku Placu Centralnego.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

GENIU- dziękuję za odwiedziny, sosny himalajskie mam dwie, obie nie są szczepione . Jedna rośnie na podanej wyżej rabacie przy stawie, druga, przy lesie , dotychczas jako samotnik na trawniku, od teraz włączona do nowo tworzonej rabaty "Przy Lesie".

Obrazek Obrazek Obrazek
Sosna rosnąca wśród innych roślin ( ognik i berberys) jest smuklejsza od tej rosnącej na trawniku samotnie

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszu ja mam mały ogródek i chyba wiosną sprawię sobie taką szczepioną ..
Bardzo mi się podobają .
Genia
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeusz
Mam Sosnę czarną i żółtą i kilka szczepionych - kupiłam je u naszego zaprzyjaźnionego Ogrodnika.
Cieszę się że zdążyliście z wylewaniem fundamentów pod dom syna, jaki metraż jest tego domu?
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Witam Tadeuszu często chodzę po Twoim ogrodzie i ciesze się że na Twoich fotkach są podpisywane roślinki , przy zakupach jest łatwiej zdecydować jak się wcześniej widziało dorosłą roślinę. Tadeuszu przymierzałam się do kupna tego świerka wężowego ale czy on musi ciągle wraz z nowym przyrostem palikowany?Póżniej to trudno po drabince no chyba że można go puścić trochę w bok - albo jakiś szkielet mu zrobić? Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Mało się odzywam w niektórych wątkach ale lubię przyjść i chociaż popatrzeć.
Zebym to ja potrafiła być tak zorganizowana . Ogród u Ciebie Tadeuszu nadaje się normalnie jako film pokazowy co i jak powinno wyglądać.
Pięknie pozdrawiam :D
Sabina

Moje linki
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Witaj Tadeuszu ;:136
Z wielką przyjemnością spaceruje sie po takich "dojrzałych" ogrodach. Wspaniała robota człowieka z pasją. Mam też pytanie o palikowanie tego świerka wężowego. Widziałem w ogrodzie botanicznym w Powsinie gigantyczny egzemplarz. Czy ona sam nie będzie rósł prosto?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”