Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, tak, o Falstafa mi chodziło! Co za kolor!
A na tę srebrną bylicę zwróciłam uwagę właśnie przez 3 zdjęcie z poprzedniej strony. Wygląda na nim tak delikatnie. Przypomina trochę piołun (też przecież bylicę), ale jest chyba właśnie delikatniejsza.
A na zdjęciu, które pokazałaś teraz pod tym nieudanym, przypomina cotulę ;)
Ja też lubię takie rosliny .... srebrzystolistne, zwiewne, delikatne :D To najlepsze towarzystwo dla róż ;:228
Alutka, nie bądź już taki Józek, co? ;:109
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fleur 78 pisze:
Obrazek

Roslina- Krewetka, czyli Justicia Brandegeeana
Ta roślinka przypomina mi wygłodniałe ptaszęta w gniazdku :)

Alu - też czekam na róże, szczególnie na Edena :)
Mój Edenek tegoroczny najpierw bardzo krzaczył się na boki, a teraz wypuścił długaśnego pęda, tak się cieszę...i mam nadzieję, że będzie kiedyś taki wspaniały jak u Ciebie :)
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, zachęciłaś mnie i pewnie spróbuję w przyszłym roku, skoro udało się z figą i persymoną, jak i z bambusami, nerinami, barbulą - to może uda się i w tym przypadku :D
A, że w ogóle udało Ci się przezimować len to jestem pełen podziwu! :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też chcę palmę w ogrodzie ;:48 ;:49 ;:50
Pewnie musiałabym przekopać cały ogród żeby go zmienić i dopasować do palmy :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Aluś, przede mną jeszcze dwutygodniowy wyjazd i do Bożego Narodzenia nigdzie nie będę się ruszać :lol: :lol: Będę więc zaglądać częściej, bo bardzo lubię Twój ogród :) Zimą jedziemy we dwoje z Bratem w sentymentalną podróż do Afryki w poszukiwaniu młodości :lol: :lol: Chcemy odwiedzić wszystkie znane nam miejsca, spotkać się ze znajomymi... Termin jeszcze nie ustalony, prawdopodobnie będzie to luty.
Serdecznie Cię pozdrawiam ;:168
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

KaRo, miło mi że do mnie zajrzałaś. Palmę zasadziłam jako jedną z pierwszych roślin w ogrodzie. Jeśli dobrze pamiętam, było to jesienią 2003. Juz wtedy była spora, chociaż nie potrafię określić ile mierzyła. Nie rośnie szybko. W tej chwili ma (tak na oko) nieco ponad dwa metry. Kilka miesięcy temu zamieszczałam zdjęcia porównując te same miejsca po kilku latach. Oto dwa zdjecia z palmą: (Pierwsze zdjęcie z kwietnia 2005. Wcześniejszych nie mam, bo nie miałam aparatu cyfrowego. Porównaj wysokość pnia)

Obrazek

Obrazek

Grzesiu, a ja mam dwie palmy z nasionek! :lol: Miałabym ich nawet więcej, ale porozdawałam sąsiadom. Posadziłam po prostu pestki daktyla. Sa już całkiem spore! :D Naturalnie są w doniczkach tylko wystawiłam je na lato na mały taras. Niestety trochę im się dostało od gradu...

Obrazek

Grażynko- Kogra, świetnie wiemy jak to jest! ;:198 Jak jest roślinka to i miejsce się znajdzie... :lol: Trochę przykro, jeśli to miejsce po innej roślince, ale cóż?...

Cynamonku
, już Ci kiedyś mówiłam, że Twoje komplementy, jako artystki, liczą się dla mnie podwójnie! Przewróci mi się w głowie, zobaczysz! :wink: :lol:
Róże będą "na dniach"! :D

Kociaczku
, Artemisia i Cotula mają zbliżony kolor tyle że Artemisia ma ok. 1m wysokości a Cotula chyba ze 2cm...
:lol: Chyba że nie o tej samej Cotuli myslimy...
No to sobie pośpiewajmy! :lol:

Grazynko- Gagawi, mam identyczne skojarzenia, jeśli chodzi o roślinę- krewetkę! :lol:
Róże wkrótce pokażę, jak już wcześniej obiecałam.
(Eden też skoro, jak widać, Wam zależy chociaż najpiękniejszych zdjec nie mam, bo ma jakieś takie niefotogeniczne ustawienie względem światła, że trudno mi zrobić udane zdjecia.)

Pieterku, sprobowac zawsze warto, bo jeśli się uda, satysfakcja jest ogromna! Odnośnie figi czy dojrzewają Ci owoce. Jeśli tak, czy owocuje tylko raz w ciągu sezonu czy dwukrotnie?

Mariolu, a po co przekopywać? Wystarczy pokrążyć przez kilka dni po ogrodzie, nie przespać kilku nocy i znajdzie się jakieś odpowiednie miejsce! :D

Monisiu, niezmiernie mi miło, że lubisz mój ogród! Zawsze jesteś w nim mile widziana wirtualnie a jeśli " w realu" będziesz kiedyś w moich okolicach to rowniez z chęcią posłużę Ci za przewodnika po jego alejkach, miedzy różami... :D
To cudownie, że wybierasz się z Bratem do Afryki! Nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo bym chciała tez tam pojechać... Moze kiedyś... Na razie liczę, że po powrocie zamieścisz ciekawe opowieści ilustrowane zdjęciami! ;:196
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No i jeszcze na dobranoc

BOBIK

Obrazek

DINO

Obrazek

i ...

ELZA (... z Afrykanskiego Buszu :D Pamiętacie? :D )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i wszystkie ZWIERZĘTA DOMOWE w komplecie :D :D :D

Obrazek

Buziaczki!!! Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Alutko no to moje gratulacje z okazji powiększenia rodziny. ;:215
A co to za koteczka - rasowa czy podrzutek?
U nas najczęściej takie się zdarzają.
Ludzie nie mają wyrzutów sumienia. :twisted: :twisted: :twisted:
Śliczne maleństwo, czy Dino i Bobik już ją zaakceptowali ?
Mizianko dla zwierzyńca a dla Ciebie ;:168 ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Elza - śliczne maleństwo,

Bobik
ma mądre, wrażliwe oczy,

a Dino ... ma swoje problemy, ale i tak jest przekonany, że jest tu królem :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Kurczę jak będę miał swoje mieszkanie...to muszę mieć takiego Dinusia.....

palmy piękne, porównując fotki.....ale te bukszpanki :shock:
To dopiero różnica :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alutka, masz drugiego kotka! ;:87 Słodki! A skąd się wziął? ...
Fajnie, ze dałaś zdjęcia zwierzaków, bo już się stęskniłam za Bobiczkiem i Dinusiem :D

Kwiatuszku, wiem, jak wygląda cotula, mam ją :D Chodziło mi o podobieństwo wrażeń, jeśli mozna to tak ująć. I cotula i ta srebrna bylica sa takie delikatne, "miękkie" i ...takie srebrzyste :lol: Chociaż cotula trochę mniej srebrzysta ;)

No to sobie pośpiewałam ;)
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, to było tak:

Co wieczór chodzimy z M. i Bobikiem na długi spacer polnymi drogami. W piątek wieczorem coś nas zatrzymało i wyszliśmy z domu później niż zazwyczaj. Bylo zimno i zanosiło się na deszcz. Zdecydowaliśmy wiec odbyć krótszy spacer uliczkami wioski. I właśnie na głównej ulicy spotkaliśmy tę małą sierotkę. Zobaczywszy Bobika, kiciuś podbiegł do niego i zaczął go lizać po pyszczku. Bobik nie został mu dłużny! Po tej fali miłości, kociaczek nie chciał już nas opuścić. Postukaliśmy do najbliższych domów, ale nikogo nie było. M. chciał już wracać a ja nie chciałam zostawić kociaczka samego na ulicy. M. zaproponował więc aby go zabrać na noc do domu a nazajutrz szukać właściciela. Łatwo zgadnąć, że właściciel się nie znalazł . (Dzisiaj natomiast dowiedziałam się, że inna jeszcze osoba znalazła takiego samego kotka w tym samym miejscu, tego samego dnia!!!). Kotek zadomowił się natychmiast i bez kompleksów rzucił się na jedzenie Dinusia. Bez problemu trafił tez do kuwety ze żwirkiem do której wskakuje z zaskakującą łatwością. :lol:
Bobik powitał nowego członka rodziny z radością. Gania się z nim i jak tylko nie śpi, nie odstępuje go na krok. Dinuś obserwuje go uważnie z powaga i nieufnością , a kiedy tylko kociaczek usiłuje się do niego zbliżyć, fuka na niego i wali go łapką po głowie! :lol: (Czym ten się zbytnio nie przejmuje! :lol: :lol: :lol: )

Ewuniu, uwielbiam Twoje komentarze! :D Także podpisy pod zdjęciami z ogrodu na stronach Galerii!!! ;:215

Grzesiu, to fakt, że ładnie mi rosną bukszpany. Lubie bukszpany. Ostatnio kupiłam kilka odmiany "variegata", z kolorowymi listkami. Mam nadzieję, że one również ładnie będą rosły.
Co do kotka, masz rację! Chociaż piesek też by Ci się przydał! ;:198

Kociaczku, teraz rozumiem co miałaś na myśli odnośnie Cotuli i artemisii.
Co do kociaczka, wszystko już w zasadzie powiedziałam w poście do Grażynki, chyba tylko poza tym, ze dzisiaj rano popędziłam oczywiscie do weterynarza i dowiedziałam się, że Elza ma robaki (dostała leki) i że jest... mężczyzną... :roll: :lol: :lol: :lol:
Tak więc teraz łamię sobie głowę nad "męskim" imieniem. Musi się fonetycznie silnie różnić od Bobik i Dino i najlepiej, żeby się zaczynało od "E", bo imiona psów i kotów urodzonych w 2009 roku zaczynają się na literę E . Literki zmieniają się co roku w/g alfabetu. Rok 2006 był rokiem na "B", stad Bobik (w rodowodzie "Bambino") a rok 2008 był rokiem na "D", stad Dino (w rodowodzie "Diabolo").

No to się nagadałam! :lol:

Buziaczki, Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elza chłopakiem? :;230 A musi być na "E" ? To może ...Edgar? :? (w rodowodzie może być ...Poe ... :lol: )
Alutka, masz cudowną kocio-psią rodzinkę! :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kociaczku, rodowodu nie- Elza nie ma. :roll: :lol: I nie musi być koniecznie na E. To tylko taki zwyczaj ale przecież "wolnoć Tomku w swoim domku"! :lol: (A tak nawiasem mówiąc, gdyby koniecznie musiał być Poe, to już wole Allan niż Edgar) Myśl dalej, Kociaczku! :D ;:196
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Proponuję - Euzebiusz von Alutek de domo Animal, czyli Ebu. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”