Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Aneczko, to mnie zmartwiłaś z tą konopią... ;:224
Nie wiem jak jest z wysiewaniem się ciemierników. Pod białym w zeszłym roku wysiałam nasiona z nasienników (chyba z 500) a w tym roku widzę kilka jakiś siewek, ale ciemiernika nie przypominają. Co prawda mają dopiero liścienie, a nie listki właściwe, ale sama nie wiem... :?
Jeśli by to były jednak ciemierniki, to jak ten mój zakupiony zawiąże nasiona, to wysieję i jak się uda - na przyszły rok masz u mnie zaklepany ;:108
Beata, ja z natury nie lubię pelargonii, ale ta mnie urzekła. W realu wygląda jak kwitnący rododendron ;:215
Madzia, z magnolią mam zamiar tak zrobić. Olewam i już. Teraz odkopałam za Twoją radą z tych kamyczków i nawiozłam. Fajnie, bo samoistnie wkomponowała się w koniec tej nowej rabaty, więc obsadzona będzie z przodu innymi roślinami i niech sobie będzie. Kiedyś mam nadzieję przyjdzie i jej czas :wink:
Aniu , jak pisałam Madzi, ja zrobiłam magnolii dobrze i zapominam o niej. Niech robi co chce ;:306
Asiu, dalszy ciąg relacji już wkrótce. Niedługo wreszcie zagospodaruję rabatę :heja
Kasiu, właśnie tak jak piszesz. Czekamy na liście właściwe ;:108 Chociaż te liścienie urosły już do sporych rozmiarów, a liści właściwych wciąż nie widać. Żeby mi drzewo jakieś nie wyrosło ;:oj Ciemiernik biały u mnie bezproblemowy, tylko cień woli, bo ze słońca musiałam go eksmitować - liście się przypalały.
Karolcia (moja ulubiona książka z dzieciństwa była o Karolci, chyba coś Karolcia i zaczarowany koralik czy jakoś tak ;:198 ), czekam co z tej siewki się wykluje, byle nie baobab jakiś ;:306
Soniu, z tą cierpliwością to u mnie krucho ;:153 Ja raczej z tych w gorącej wodzie kąpanych, ale fakt - ogród i roślinność uczy cierpliwości ;:108
Aniu - Annes 77, jak pisałam Ani - Aneczce, jak się uda z wysiewem, to będę miała sadzonki dla chętnych (tych cierpliwych :wink: ), zobaczymy ;:173
Sabinko, magnolię u Ciebie widziałam, też czytałam że te wysiewane z nasion zakwitają sopiero po 7-8 latach od wysiania. Niestety w szkółce jak kupujesz nie w czasie ich kwitnienia, to nie wiadomo czy sadzonka z nasiona czy z patyczka :( No cóż uzbrajam się w cierpliwość.
Lucynko, Jak pisałam dziewczynom wcześniej, niech się dzieje co chce. Jak będzie czas to mnie uszczęśliwi. Przestaję się martwić i już. A że rododendrony nie zakwitają to nie wiedziałam. Kiedyś miałam na działce ROD rododendrona, który taki lichy ogigiel był, że chyba ze trzy, cztery liście miał. Takiego już z działką kupiłam. Miejscówka do niczego i ziemia do niczego. Ale biedak co roku wysilał się niemiłosiernie i choć jednego kwiata nam pokazywał. Teraz jak patrzę wstecz to strasznie mi go żal, ale wtedy to ja zielona w temacie roślin byłam zupełnie... :oops:
Anita, ale mi smaka zrobiłaś na te gruszki ;:333 No cóż, może jednak te rośliny jakoś nas słyszą, albo choć wyczuwają intencje właściciela... ;:224
---------------------------------------------

A teraz troszkę ogrodowo. Dziś u mnie piękne słońce i ciepło od rana. Niestety nowa rabata jeszcze czeka (już nie długo), ale nowo zakupione roślinki trafiły do ziemi. Popikowałam pomidory i trochę innej wysianej roślinności. Wytargałam meble na taras i pstryknęłam kilka fotek.
Dwie dobre wiadomości: Liatra budzi się ze snu, i wylazł (ten pogrzebany i opłakany) powojnik Henryi ;:oj
Obrazek Obrazek

Wsadzony niedawno powojnik Ville de lyon szybciutko zaprzyjaźnia się z różą Parade. Hortensja pnąca całkiem obudzona
Obrazek Obrazek

I parę wiosennych
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Wszystkim słonecznej i przyjemnej niedzieli życzę!
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

O, proszę jak sie rozkwitło, nawet na serduszkowo ;:303
Pelargonia jest cudna. ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrówki niedzielne :wit
Ładne kolorki wiosny u ciebie!!
kawkę popijam i poczytuję co tam w ogrodowych sie dzieje. ;:108
powojnik Henryi to długo kwitnie??
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Moja liatra jeszcze sobie słodko śpi. ;:19
Pelargonia zjawiskowa. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Zuza, nowa rabata świetnie wyszła widać że robisz elegancko dokładnie. Bardzo podoba mi się Twoja pelaśka :)

Obrazek
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak się cieszę ,że czytałaś książkę o Karolci ;:196 :lol: a w ogóle to pięknie u Ciebie ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Hortensja pnąca - mój nowy nabytek a Twoja już WIELGAHNA ;:202 , szybko rośnie ? Ciemierniki cuuuudne , szczególnie ten ciemniejszy
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza podeślij kurierem trochę ciepła. U mnie w tej chwili 2 stopnie. ;:202 Słoneczne cebulowe piękne. Fioletowy barwinek niespotykany, nie miałam pojęcia, że taki istnieje.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Z reguły nie zachwycam się pelargoniami, ale ta jest niezwykła!

I podziwiam hortensję pnącą! Drobiazg też uroczy! Przypomniałam sobie, że jesienią miałam kupić szachownicę ;:223 A tej barwinek to taki zwyczajny, czy ma nakrapiane płatki?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Pelargonia piękna jeszcze takiej nie widziałam ;:oj
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Pelargonia cudna ;:oj
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Przepiękne foty!
Pelargonia i ciemiernik są cudowne!
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Pelargonia, która robi tu furorę ( i wcale się temu nie dziwię, bo jest obłędna) nie była czasem kupiona w Lidlu? W zeszłym roku miałam takie same, z tamtego sklepu właśnie. ;:215
Powojnik Henryi tak szczerze opłakany, że pewnie aż mu się głupio zrobiło. ;:131 Czy ja dobrze widzę, że idzie mu sześć pędów? ;:224
Za ciemiernikową siewkę dozgonnie dziękuję. ;:180 Już tak na zapas. ;:333 ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Beato, Lucynko, Ewciu, Miłko, Anitko, Kasiu, Aniu, ja nie bardzo przepadam za pelargoniami, ale ta urzekła mnie kwiatem, który przypomina trochę rododendrona. No i mój ulubiony kolorek... ;:224 :heja
Aniu - anabuko1, witaj :wit .
Z tym moim powojnikiem to dziwna sprawa była. Po zakupie w pierwszym roku zaszczycił mnie paroma kwiatkami (nawet nie pamiętam czy długo się trzymały bo dawno to było, ale jeśli mnie pamięć nie myli, to dość długo ;:131 ). Po zimie nie odbił. Tak spał dwa sezony i na trzeci ;:oj znów się pojawił. Co prawda nie zakwitł i miał tylko jeden pędzik, ale odżył ;:108 W tym roku znów pokazuje pędy, tym razem kilka. Sama jestem ciekawa czy zaszczyci mnie kwiatami ;:224
Moniko, hortensja pnąca w pierwszym roku przyrosła sporo, a podobno szybko przyrasta jak dobrze korzeń zbuduje. Jeśli tak, to ciekawe ile przyrośnie teraz (w tym roku jej trzeci sezon u mnie)
Soniu, tak mam dwa kolory barwinków niebieski i fioletowy, a są też białe ;:108 . I mam jeszcze takiego z pstrymi liśćmi, ale jeszcze nie kwitnie.
Miłko, akurat te dwa barwinki mają liście zielone, ale mam też odmianę o pstrych liściach, jak zakwitnie to obfocę.
Aneczko, pelargonia kupiona w Jucce. Powojnik ma sześć pędów, ale zbyt szybko odkopczykowałam i przynajmniej dwa zmarniały po nocnym mroziku. Jeden widać na zdjęciu - to ten po lewej od najwyższego pędu. ;:145 Trzymaj kciuki, będę próbowała z ciemiernikami ;:108
---------------------------------
Jutro zaczynam wreszcie obsadzać rabatę. Dziś siedzę z nosem w necie i szperam które róże mają jaką wielkość i jakie wolą stanowiska. Po różanym rachunku sumienia wyszło ich 13. Dobra liczba. Było 14, ale jedyna kupiona na pniu nie dała rady ;:222 wszystkie pędy suche na wiór. Chciała bym jeszcze jakoś fajnie je kolorkami poukładać. A pomiędzy reszta dobrodziejstw. W planach też wymiana ziemi w warzywniku i posianie rzodkiewek. Pogodę zapowiadają idealnie ogrodową ;:333 Oby ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie Ty masz piękne kolory barwinków , super ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Zablokowany