Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Staram się nie przycinać cebuli choć czasami mi się to przytrafia. Wszystkie za i przeciw znajdziesz w dziale warzywa w wątku ABC-cebula z rozsady.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pigwowce powoli zaczynają myśleć o kwitnieniu. Nigdy nie jadłem szczypioru (liści) z czosnku ale właśnie ten czosnek rosnący w skrzynce w tunelu takie ma przeznaczenie. Pierwsze irysy cebulowe zaczynają pokazywać pąki kwiatowe. Przebiśniegi ożywiają nieco rabatę z tawułkami choć na przyszły rok szykuję im nowe stanowisko.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnia partia rozsady szpinaku wylądowała dzisiaj w tunelu. Ponieważ w tym miejscu działki mam często problemy z zalewaniem przez wodę buduję podniesione zagony. Żurawinisko nad oczkiem wodnym czeka na przysypanie piaskiem a na skalniaku od początku kwietnia rozpocznie się rewolucja. Dzisiaj wysiałem w końcu żeniszki (3 kolory) i kapustę pekińską.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prace na rabatce pod leszczyną rozpoczęte. Żurawiny i obrzeża oczka wodnego czekają w kolejce.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Odnalazły się pełne przebiśniegi. Dzisiaj słoneczny dzień więc ranniki ładnie się porozwijały. Jakieś ptaszysko podskubało troszeczkę iryski ale parę płatków ocalało.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

No to wiosna już u Ciebie Przemku. Iryski śliczne. :wit
U mnie zginęły gdzieś sobie :roll:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo U mnie większość irysków nawet jeszcze nie myśli o kwitnieniu więc jest szansa, że i Twoje się jeszcze pojawią.Z iryskami jest problem, bo po przekwitnięciu często o nich zapominamy a one potrzebują odchwaszczania i nawożenia (to małe obżarciuchy). Pojawia się dużo cebulowych między innymi narcyzy. Zielenią się liliowce a siewki stokrotek i niezapominajek mogę liczyć w setkach. Roślinki w doniczkach a zwłaszcza siewki sasanek też wyglądają nie najgorzej.

Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

I wodopije :;230 z tych irysków. U mnie pechowo część rośnie przy altance. Daszek z altanki jest na tyle wysunięty, że iryski rosną na pustyni. Druga część jest w dołku, wody mają sporo i lada dzień zaczną kwitnąć. Już na niektórych widać prążki :) Zatem poszłam z konewką i podlałam te pod altanką. Teraz pozostaje czekać. Od kiedy zaczynasz Przemku je dokarmiać?

Szpinak posiany w styczniu już powschodził. Rośnie pod x razy złożoną agrotkaniną.

Przemku mam koleusa. Zakwitł cudnie, a zaraz po tym (pomimo podlania) zrobił się jak szmatka. Zero turgoru. Ostatecznie go ususzę i wypiję w herbatce ;:306 ale niestety nasion nie zbierałam a wolałabym z koleusem się nie żegnać.
Pozdrawiam Jola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koleusy po kwitnieniu raczej nie zamierają a tylko tracą ładny pokrój. Być może podmarzł w przeciągu? Iryski praktycznie przy pierwszym odchwaszczaniu/wzruszeniu ziemi podkarmiam granulowanym obornikiem. Na rabatach trwa rewolucja agrarna.

Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku jak Ty to zrobiłeś że masz tyle sasanek ? Ja siałam już tyle razy że straciłam nadzieję....
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ona1234 To nie są siewki "zwykłych" sasanek tylko kilku gatunków zakupionych w niemieckiej firmie Jelitto. Przetrenowałem wysiew na nasionach zwykłych sasanek ale najpierw podkiełkowywałem nasiona na wacikach, później walczyłem z grzybami, które widocznie były na pokrywach nasiennych i dopiero kiełkujące nasiona umieszczałem w podłożu do wysiewów. Troszeczkę informacji możesz znaleźć w dziale byliny, trawy, zioła w wątku siew sasanki.
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki , czytałam już ten wątek kilka razy . Wszystko wydaje się takie proste :D
Posiałam dzisiaj po raz kolejny . Zobaczymy czy coś wzejdzie .
Jeśli nie to będę musiała poszukać sadzonek bo bardzo chce mieć sasanki w ogródku :)
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zielone obrzeże na miejscu krawężników ? nie wiem jak Ty ale ja z tych obrzeży nie jestem zadowolona,mało trwałe
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

A czy ranniki poradzą sobie w trawie? Czy podobnie jak irysy nie znoszą konkurencji?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorcia7 Wiem, że te obrzeża nie są zbyt trwałe i łatwo je uszkodzić ale są mi one potrzebne tylko po to by kora spod drzew nie spływała na ścieżkę. Gdybym miał trawnik z pewnością bym się na takie obrzeże nie zdecydował.

Olu ranniki najlepiej radzą sobie pod drzewami a Ty z pewnością masz trawnik w słonecznym miejscu. Może być mały problem, choć we Wrocławiu rosną na trawnikach ale pod drzewami. Ponieważ rośliny dość szybko zasychają koszenie trawnika wchodzi w grę od czerwca. Bulwy nie są drogie więc warto spróbować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”