Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Beata, na barwinka faktycznie nie narzekam co do kwitnienia, tym bardziej że rośnie na dość słonecznej wystawie a one podobno cień lubią ;:219 Zawciąg najbardziej wigorny do kwitnienia to ten z jaśniutkofioletowymi prawie różowymi kwiatkami ;:108
Iwonko, aż przebieram girkami już za tą wiosną ;:65
Kasia-mymysteryy, mi te białe szafirki nigdy na przyszły sezon nie wyłażą, ale Sabinka pisała żeby je wsadzić nieco głębiej niż fioletowe - to może je mróz u mnie załatwiał ;:202 Zobaczę czy te wyjdą na wiosnę, a jeśli nie to zrobię ostatnia próbę z wkopaniem ich głębiej ;:108 Życzę powodzenia z Ptilotusem, ja też będę próbowała w tym roku - w zeszłym kupiłam sadzonkę.
Dorcia, nigdy nie miałam odmiany na kupowanych szafirkach opisanej, białe i tyle ;:131 Spróbuję je w przyszłym sezonie posadzić głębiej.
Kasiu-Kasiula, moją lewizję dziś pomacałam i zmarznięta na gnat ;:202 Ciekawe czy przetrwa :roll:
Małgosiu, I'm sorry, mea culpa ;:180 A białe kwiaty są super ;:215
Ewciu, kot wie dobrze gdzie usadzić cztery litery ;:108 Sama jak mam nogi zmarznięte przyklejam je do kaloryfera.
Lucynko, na zdrowie, niech Tobie pięknie wyrosną ;:196
Soniu, no ja to się boję że jak się Karolek urodzi, to właśnie będziesz miała dla nas czasu dużo mniej ;:145 Szkoda że Ci się ta krzewuszka nie udała, pomimo jej dziwnego pokroju potrafi zachwycić ;:108
Dorotko, jeszcze ciut ciut tej zimy, choć dni już coraz dłuższe to jeszcze mróz szczypie. Ciekawe czemu lato jakoś tak szybko nam mija a zima się ciąąąąągnie ;:192
Wandziu, te zawciągi ze zdjęcia sadziłam pierwszy raz już kwitnące. Zobaczymy jak się zachowają w tym roku. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że najbardziej chętne do kwitnienia są zawciągi jasnofioletowe. Aż zielonego z pod nich nie widać.
Na jesieni dokupiłam tez czerwone, latem będę obserwować kwitnienia we wszystkich rodzajach to porównam.
Ewelina, witaj u mnie ;:100 rozgość się i odzywaj czasami, będzie mi miło ;:333
Sabinko, sprzedałam już Twój sposób sadzenia białych szafirków Kasi i sama też spróbuję w tym roku jak te cholery znów nie wylezą :evil:
Aneczko, a wiesz kochana że obie sadzonki ciemiernika które wzięłam do domu wyginęły ;:145 W ogrodzie widziałam jeszcze dwie których nie tykałam, może one się udadzą. Mam nadzieję że nie zmarzną bo to takie maluszki z dwoma listkami były. Ale wiem, pamiętam, jak się w nocy budzę to "ciemiernik dla Ani" musze koniecznie 10 razy powtórzyć przed ponownym zaśnięciem ;:198
Madziu, no to Ci zazdroszczę, moja ciężka do ujarzmienia, ale jak widzę ją całą w kwiatach to nawet to pełzanie jej wybaczam.

---------------------
Zimno, buro i ponuro, nic tylko szperać po sklepach internetowych. Wysłałam zmówienie z Lily... na razie po jednym z każdego rodzaju (w paczce lilii i tak są dwie) Zobaczę jak będą wyglądać "na żywca" i wybiorę do ewentualnego dokupienia te które mi się najbardziej spodobają. Takie cudeńka wpadną w moje ręce:
Lilia Orienpet ANASTASIA 2 szt.
Lilia Orienpet BEVERLY DREAM 2 szt.
Lilia Orienpet ALTARI opakowanie 2 szt.
Lilia Orienpet FLASHPOINT 2 szt.
Lilia Orienpet FOREVER 2 szt.
Lilia Orienpet GARDEN PLEASURE 2 szt.
Lilia Orienpet MISS FEYA 2 szt.
Lilia Orienpet PRETTY WOMAN 2 szt.
Lilia Orienpet ZAMBESI 2 szt.
Dalia MICK S PEPPERMINT 1 szt.
Dalia MINGUS RANDY 1 szt.
Lilia azjatycka pełna ANNEMARIE s DREAM
Lilia azjatycka pełna ELODIE 1 szt.
Lilia azjatycka pełna DOUBLE SENSATION 1 szt.
Lilia azjatycka pełna Candy Blossom 1 szt.
Irys syberyjski PINK PARFAIT 1 szt.
Dalia SIR ALF RAMSAY 1 szt.

A teraz troszkę różyczek. Jak wiecie różyczki mam pierwszy sezon, i nie są zachwycające. Pojedyncze kwiaty wyglądają jako tako, ale już całe krzaczki gorzej. Mam nadzieję że jak podrosną i dobrze je podkarmię to zmężnieją

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu powiadasz,że pierwszy rok ;:oj
Nie możliwe bo są takie cudne :)Ja na jednych miałam pojedyncze kwiaty a na niektórych po kilka .I też mam je króciutko ,ale może w tym roku będą miały więcej,mam taką nadzieję :)
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Zuza,
kusisz, kusisz... zerknęłam na dalie, które zamówiłaś i achhhh ;:oj .... na lilie boję się patrzeć :D :wink:
w zeszłym roku zachwyciłam się nimi, więc nie miałabym nic przeciwko, by zasilić ich szeregi ;:173
póki co opieram się zakupom ;:224

super fotki... fajnie sobie przypomnieć lato, gdy zimno i biało za oknem :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piękne te twoje różyczki, naprawdę nie masz na co narzekać.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Jak moje róże będę tak wyglądały to będę zadowolona ;:108 . Właściwie większość posadziłam jesienią a kilka sztuk wiosną tak więc czekam na moje . Każda roślina wymaga trochę czasu zanim zacznie wyglądać cudownie tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość . :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu ale one są śliczne ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Zamówienie liliowe ;:215 . Zauważyłam, że w tym roku wszystkie mamy rozbieżne gusta jeśli chodzi o lilie. Są jakieś elementy wspólne, ale ogólne zamówienie mocno się różni. To fajnie. Bo będzie co podziwiać latem.
Róże masz bardzo ładne. Nie przejmuj się że krzaki wyglądają kiepsko. Mają prawo w takim wieku. U mnie też same młódki.
Herzogin Christianę zamówiłam już na przyszłą wiosnę. Bo teraz nie było. Wpadła mi w oko u Ciebie Beverly. Choć pozostałe też bardzo ładne.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Zuzka, młode różyczki i jak ładnie pokazały kwiaty! Christiana Herzogin piękna (zapisuję w notatki) i Astrid Lindgren bardzo fajna, ona naprawdę u Ciebie pierwszy rok? Taka wysoka!
Żółta NN bardzo mi się podoba. Ten kolor wygląda rewelacyjnie w wazonie :) (przetestowane) :uszy
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Zuziu,cudownie pielęgnujesz swoje róże,są wspaniałe.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, nie grzesz. Przecież Twoje róże są prześliczne! ;:138 ;:138
To zrozumiałe, że krzaczki muszą mieć więcej czasu na rozrost, ale przecież już obdarowały Cię cudnymi kwiatami. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Zuziu ,lista zakupionych lilii imponująca ,ja do swoich dokupiłam trochę jesienią,teraz martwię się czy przezimują :wink:
różyczki na razie pojedyncze ,lecz co rok to będą gęściejsze ,kolorki mają bardzo ładne :wit
pozdrowionka i ciepełka ,aby do wiosny ;:3
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Zuza, różyczki śliczne. W tym roku na pewno zakwitną obficie, ja również na to liczę :D
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

A mnie w oko wpadła Smooth Ballerina Obrazek Oj, ładna ona. Gdzieś Ty ją wygrzebała? W szkółkach chyba jest niedostępna? :roll:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Beata, tak, większość jest pierwszy rok. Wyjątek stanowią NN żółta i Astrid Lindgren - te już mają trzeci sezon. To były pierwsze róże w moim ogrodzie i miały być tylko one. Pomysł na różankę zrodził się po pobycie na Fo w zeszłym roku. Wtedy na wiosnę doszło kolejnych 13 a na jesień 11. Te młode zachowywały się jak u Ciebie miały pojedyncze lub kilka kwiatów ;:108
Szamanko (a tak w ogóle to jak masz na imię?) mam nadzieję że dalie w tym roku mi się udadzą bo w zeszłym mączniak je pożarł w całości :evil: Sadzone były w donicy, teraz wysadzę do gruntu, zobaczymy ;:173 Lilie kupuj, to piękna i pachnąca ozdoba ogrodu Obrazek
Anita, piękne to tylko pojedyncze kwiaty, mam nadzieję że w tym roku i krzaczki piękne zbudują ;:119
Ewelina, no właśnie mam nadzieję że w tym roku to się te moje maleństwa już podciągną. Sadziłam na jesień też z gołym korzeniem, chcę zobaczyć które lepiej sobie radzą w pierwszym sezonie - te z sadzenia wiosennego czy jesiennego. A cierpliwość to nie jest moja mocna strona.
Iwonko, dziękuję w imieniu różyczek ;:196
Madzia, no ja właśnie też podpatrywałam inne zamówienia i też doszłam do wniosku że każdy wybrał lilie pod siebie ;:108 Fajnie bo będzie ciekawie zaglądać do innych wątków i widzieć inne piękności a nie u wszystkich to samo ;:333 To mnie pocieszyłaś że w pierwszym roku różyczki tak mają że krzaczek kiepski, bo już się martwiłam że czegoś im brak. Ale w wiedzę o opryskach i dokarmianiu i tak jestem dzięki Fo bardziej zaopatrzona :heja Beverly też manie zachwyciła kwiatami, choć niestety tylko dwoma ;:151 Jak się postara i wypuści więcej to dopiero może być widok ;:333 Sam kwiat jest piękny od pąka aż do fazy przekwitania ;:108
Aguś, Astrid i żółta NN jako dwie tylko są u mnie trzeci rok. Reszta przedszkolaki ;:198 Astrid tak się postarała jak z braku miejsca zaplotłam jej długaśne pędy na pergoli. W przyszłym sezonie z każdego oczka zaplecionych pędów wypuściła pędy obsypane kwiatami ;:215 W ogóle tę różę z czystym sumieniem polecam każdemu. Ja bez całkowitej wiedzy o różach miałam ją trzy sezony i nie dokarmiana w żaden sposób ;:131 nie opryskiwana i nieokrywana nijak co rok pięknie kwitnie i w słońcu i w deszczu ;:167
Haniu, dziękuję Obrazek
Lucynko, dobrze że nie wstawiłam zdjęć całych krzaczków ;:306 Pojedyncze kwiaty może i piękne ale z resztą zieleniny już gorzej było. Czekam co pokażą w tym sezonie ;:65
Grażka, a te lilie z jesieni sadziłaś od razu do ziemi? Nigdy tak nie robiłam, zawsze lilie sadziłam wiosną, nawet nie wiem że tak można ;:131
Marlena, też jestem ciekawa Twoich, dobrze że jest Fo, możemy zdalnie podglądać swoje ogrody i nowe nabytki ;:215 Dobrze pamiętam że sadziłaś Garden od Roses? Ciekawa jestem jak Ci się pokaże w drugim roku. Ja sadziłam ją teraz na jesień.
Dorotko, Smooth Ballerinę głabnęłam w OBI jako dodatek do Edenki i Ascota. Do końca nie byłam przekonana, bo na fiszce była dużo ciemniejsza, prawie jak Papageno. Dobrze że w realu jest taka jaśniutka z białym, jak lody malinowe ;:333 Pochodzi z kolekcji Panted bodajże Jacksona & Perkinsa. W szkółkach też jej nie widziałam, może i w tym roku w OBI powtórzą.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dobrze wiedzieć, że w OBI takie cudeńka można wyłowić. Jakoś w tym roku nie trafiłam. Muszę lepiej dopilnować.
Astrid L. - no na tej to już można spokojnie oko zawiesić i się ponapawać. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”