Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Ale liliowo, ślicznie u Ciebie. Pewnie zapach roznosi się po całym lesie... ;:170
U nas cały czas susza. Biegam z konewkami...
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, lilie masz bajkowe ;:138
Flore Pleno od Ciebie pewnie jutro zakwitnie pierwszym kwiatem ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Cudne lilie - rozświetlają pięknie Twój las. ;:167
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zapachniało liliami w lesie ;:170
Kolekcja traw imponująca ;:333
Elegancja wyrażona przez prostotę...to lubię najbardziej. Mniej znaczy więcej.
Liny przymocowałabym do podpór na malutkich haczykach metalowych.
Zostawiam uściski ;:168 ;:167
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu - szybciutko bo pracy sporo. pięknie liliowo, i jak zwykle fajne zestawienia Ci wyszły, z tymi trawami to nie wiem jak Wy pamiętacie nazwy, fakt że mam małe sadzonki ale to wszystko podobnie wygląda, A u Ciebie to szczerze traw nie widziałam tylko na każdym zdjęciu lilia lub róża ;:306 -pięknie
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jola, lilii to można Ci wręcz pozazdrościć. W cieniu drzew mają się wyśmienicie. U mnie w słońcu marnieją w oczach, tzn.przekwitają błyskawicznie. Latam z konewkami, zraszacz chodzi całe popołudnia i wieczory, a linie kroplujące leżą w opakowaniach ;:223 , bo nie mam ich kiedy rozłożyć ;:185
Piękne odmiany lilii zgromadziłaś i podziwiam, że spamiiętujesz ich imiona ;:138
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

jeszcze raz na spokojnie obejrzałam sobie zdjęcia. twoje psy reagują na skoszona trawką tak jak moje - koniecznie trzeba się pokulać:)
ta trawa z różami i sosnami - pięknie wygląda taka zielona. ja mam kawałek trawy w lesie już drugi rok i musza przyznać, że ciężko ja utrzymać, wciąż zasypana igłami i szyszkami, o braku wody nie wspomnę.

widzę, że specjalizujesz się w liliach - ja zamówiłam tylko trzy białe i najtańsze na razie (Casablanca, Triumphator i jakas jeszcze, ale nie pamiętam), natomiast urosła mi jakaś całkiem inna, o bardzo bardzo silnym zapachu i grubych płatkach, różowo-kremowa. co to jest? wrzuciłam zdjęcie u siebie.
i jeszcze pytanie - czy te lilie w końcu trzeba wykopywać na zimę czy nie? bo z różnymi opiniami się spotkałam.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agness, z białymi liliami poszalałam przy ostatnim zamówieniu, tak jakoś wyszło. Poza tym mam sporo Casablanki bo kupowałam na targu podobno odmianowe, holenderskie ale....wyszła sama biała Casablanka ;:306 Nie żebym coś miała przeciw tej lilii bo jest piękna ale nigdy więcej poza sprawdzonym sklepem ;:224

Moniko/Vertigo to jeszcze nie koniec ;:306 nie wszystkie już rozkwitły. Zrobisz jeszcze większe oczy, mam nadzieję. Ja u ciebie ciągle takie robię więc chociać ciut się zrewanżuję :;230

Anito/Szostani bardzo mi miło ;:196 Fajnie jak coś w ogrodzie podoba się nie tylko właścicielce ogrodu ;:172 Zwłaszcza że wczoraj usłyszałam że moje trawy to tylko śmietnik...No cóż, z gustami się nie dyskutuje...

Aniu/Sweety, to właśnie oglądając ogród Rozanki ośmieliłam się na liliowe eksperymenty u mnie. Jeszcze mi bardzo daleko na zasoby takie jak u niej. Na razie testuję odmiany i sposoby ich uprawy i rozmnażania. Jest różnie, raz porażka, raz sukces. Drogą eliminacji wybiorę co mi się najbardziej podoba i co daje u mnie radę.

AnaAn ;:196 jesteś bardzo miła. Zapach jest bajeczny ;:170 Też biegam z konewkami do donic. Poza tym wieczór i do późnej nocy włączona linia kroplująca i dodatkowo zraszacze...a sucho i tak.

Marysiu/Mufka, zapraszam do obejrzenia na żywo. Kiedy się wreszcie wybierzesz? Nie pamiętałam że dałam ci Flore Pleno ;:oj to bardzo plenna lilia, ma sporo napowiętrznych cebulek, które kwitną już w drugim roku. Starsze cebule wypuszczają pędy kwiatowe wyższe ode mnie, a mikrusem nie jestem ;:306 Fajnie że zakwitnie, mam nadzieję że kolor nie sprawi ci kłopotu. Na ognistej rabacie albo jako mocniejszy akcent kolorystyczny w twoich niebieskościach chyba się sprawdzi :oops: Wiem że inną kolorystykę preferujesz ale na cebulki bieli i różu trzeba poczekać. Może na jesieni uda mi się jakieś przybyszowe oddzielić to z pewnością zarezerwuję dla ciebie ;:196

Justynko dziękuję ;:168 lilie polecam wszystkim bo nie są trudne w uprawie a wcisnąć je można w najmniejszy kątek :;230

Aga, oj tak, zapach jest niesamowity. Trawy niestety jeszcze nikną na moich sporych rabatach.
Do podpórek mam już kupione przelotki nierdzewne...czekam tylko na zmiłowanie męża i pomoc w ich nawiercaniu. No nie mogę pokazać że dam radę ze wszystkim, chociaż jak do weekendu sprawy nie załatwi będę musiała ją wziąć we własne ręce.
pozdrawiam ciepło :wit

Dorota, trawy mizerne w porównaniu do wielkości terenu. Dopiero jak się je zbierze razem to jest jakiś efekt...Był sezon różany, były róże. Jest sezon liliowy są lilie, niedługo będą trawy. Jesienią wyglądają najatrakcyjniej. A co do nazw to się przyzwyczaisz i też będziesz pamiętała. Ja czasem coś zapomnę i muszę sprawdzić. Magiczny zeszyt zawsze pod ręką. Lilie polecam i tobie, będziesz zadowolona.

Marzenko, lilie w większości rosną na słońcu. Tylko jedną rabatę mam cienistą. Niestety częste podlewanie to konieczność. Ja podlewam conajmniej raz w tygodniu i co jakiś czas florowitem.
Nazw lili jeszcze wszystkich nie pamiętam ale każda ma znacznik więc żaden problem ;:209
Ja też ciągle podlewam a sucho niesamowicie...

Ewka, ja za każdym razem przechodząc przez trawnik zbieram szyszki...Nie muszę mieć pola golfowego więc się nie napinam. Mam jednak nadzieję że jakoś dam radę. Jakby co to zajrzę do ciebie po poradę.
Że specjalizuję się w liliach to za dużo powiedziane. Mam kilkanaście, no kilkadziesiąt odmian ;:306 ale to dopiero początki uprawy. Eksperymentuję z różnym skutkiem. Ja swoich lili nie wykopuję, na razie straty z tego tytułu minimalne. Na zimę dostają kopczyni z igieł, tego u mnie dostatek...Poza tym igły lekko zakwaszają co lilie poza jednym wyjątkiem lubią. Zaraz wstawię zdjęcia i zajrzę co tam ci wyrosło. Może uda się rozpoznać.

Ponieważ pewnie chwilowo macie lili dosyć to trochę innych obrazków

Obrazek za moment będę miała drugie kwitnienie Bantry Bay, zanosi się że znacznie bogatsze niż pierwsze, dzięki przyginaniu głównych pędów. Te wielkoludy, wyższe ode mnie to pędy boczne...

Obrazek Robin Hood

Obrazek krwawnik od Justi

Obrazek przekwitający Leoś

Obrazek naparstnice nie odpuszczają, w tle Kent.

Obrazek

Obrazek mumie na Edenach ;:306

Obrazek Burgundy Iceberg

Obrazek ostatnie kwiatki na Bonice

Obrazek Old Port moja miłość

Obrazek

Obrazek

Obrazek liatrie muszę przesadzić bo chyba mają za dużo cienia, mizerniutkie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Lorina, chyba jeszcze nie pokazywałam

Obrazek

Obrazek a Syracuse była?

Obrazek Iceberg też już ma przerwę

Obrazek tą roślinką raczej nie jestem zachwycona. W pierwszym roku wcale nie kwitła, teraz mizernie. Chyba tojad.

Obrazek i te kwiaty w realu wyglądają jak brudne lub przekwitające

A teraz pytanie do fachowców. Mam kanadyjkę John Cabot i wyrosły nowe pędy zupełnie inne od starych
Obrazek nowe kolczaste

Obrazek stary pęd

Obrazek dokopałam się do szczepienia i nie wygląda żeby te pędy wybiły od podkładki. Nowe to te różowe dwa, trochę z tyłu.
Co wy na to? ciąć czy zostawić???????Help!!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jola, pięknie, pięknie, pięknie, to oczywiście mało powiedziane. Roślinki zadbane, dokarmione, to i wdzięczą się i starają zadowolić panią. Liliami to chyba niedługo pobijesz Ewę.
Niestety co do tego dziwnego pędu na róży nie pomogę. Sama mam 100% dzieczki na cardinal de richelieu, ale nie mam kiedy ich wyciąć...
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Oglądam, wzdycham i zapisuję nazwy lilii ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Jola z miesiąca na miesiąc Twój ogród pięknieje. Kolekcja traw i lilii do pozazdroszczenia.
Anabella powaliła mnie mnie na kolana ;:180 ;:180 ;:180
Bardzo podobają mi się Twoje pofalowane srebne podpory. Już od kilku lat na nie poluję. Gdzie można takie nabyć?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Kto tak powiedział, że twoje trawy nadaje się na śmietnik :shock: ludzie to wredni są nie przejmuj się ;:196 Jest pięknie!
Ja wczoraj usłyszałam, że w ogóle nie znam się na ogrodnictwie. Strasznie wredna osoba także się nie przejmuje bo wiem, że to zazdrość przemawia. W dodatku sam ma strasznie zaniedbane rośliny także opinia tej osoby dla mnie nic nie warta.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu czuję, że masz podobną naturę, i ja często muszę się wzbraniać przez eMowym okiem aby nie pokazać jak wiele umiem ;-).
Wszak uważam, że obowiązki zarówno w domu jak i w ogrodzie powinny dzielić się na te męskie.
Letni ogród cudowny ;:170
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jolu, dzikie są zwykle drobne i cienkie a te są grube i ładne.Poczekaj jeszcze nic nie przycinaj teraz jest okres wypuszczania nowych pędów.Jutro sprawdzę na swoim czy też takie ma,ale jeśli dobrze kojarzę to będzie pęd szlachetny.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu widoki Twojego leśnego ogrodu jak zawsze bajeczne..... spokój i błogi relaks ;:167 J
Dosłownie wczasy.... nie mówię, że od pracy, bo jest jej ogrom, ale psychiczne wyciszenie i odprężenie niesamowite ;:167
Przepięknie wyglądają różowe kwiaty na tle tych chabrowych skrzyń..... połączenie kolorów naprawdę świetne :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”