Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Zarośnie Ci ogród. Ani się obejrzysz. Ja jeszcze w zeszłym roku myślałam z rozrzewnieniem, kiedy mi wreszcie się zrobi busz. A w tym roku z przerażeniem zastanawiam się jak to wszystko poprzesadzać, bo włazi na siebie i zaczyna się zagłuszać! :;230

Piękna ta Twoja forsycja. Mi właśnie zakwitły jaśminowce! Anomalie pogodowe, czy co? :wink:
Dawaj jak najwięcej zdjęć. Piękne są. Należy nam się w szczególności niejaka Forget Me Not. Bardzo jestem ciekawa tej hortensji. Wygląda, że rzeczywiście kwitnie na jednorocznych pędach.
Agata
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie kwitnie ta hortensja Bobo, widziałam na etykietce ale w rzeczywistości wygląda ładniej. Ciekawe czy będzie miała dużo kwiatów...
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Fajna hortensja. Mam zamiar właśnie przesadzić 2 ogrodowe co mi zalazły za skórę i mimo ostrzeżeń złośliwie nie kwitną :twisted: ciekowe czy jest dostępna w okolicznych szkółkach. Między krzewy możesz zawsze posadzić "zapchajdziury" jak dalie, mieczyki, trawy, rośliny "zbobyczne" od sasiadów i cierpliwie czekać. Jak się zrobi busz to poprzesadzasz :wink:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety trzeba nam cierpliwości, wydaje nam się ,że pusto i beznadziejnie, a tu nagle nie mamy gdzie wsadzać :;230
Podsyp korą jeśli masz chęć, zrobi się tak porządnicko i nie będzie ci się wydawało, że pusto :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Czas wydobyć wątek z niebytu :oops:
Jakoś wolę oglądać Wasze wątki podczas krótkich chwil przed komputerem niż własny :lol:

Ewo, Aguniu, różyczka posadzona, teraz kopczykowanie przed zimą i czekanie wiosną na nowe listki :wink:
Aguniu, o ile rzeczy miałam Cię zapytać podczas pobytu u Was i zapomniałam... :oops: :lol: Było sympatycznie ;:108
Miriam, witam serdecznie :wit , już u Ciebie byłam, tylko oczywiście nic nie zdążyłam skrobnąć :twisted:
Małgosiu, nie mam kasy na wszystko, ale pomalutku może jakoś dojdę z tym ogrodem do ładu :wink:
Moniko, też jestem ciekawa hortensji "niezapominajkowej", dziś wyglądała dopiero tak, ciekawe, jaki będzie kolor, podobno w kwaśniejszej glebie może być niebieska (u Szmita opisywana jako różowa)
Obrazek

Parysko, rabatę robił mąż według linii z węża ogrodowego, a że wąż nie do końca już się da wyprostować po nawijaniu na bęben to on dokładnie te fale odwzorował :shock: :lol:
Agatko, czekam na busz z utęsknieniem, szczególnie od strony drogi i sąsiadów :twisted:
Aniu, moja Bobo w tym roku będzie miała tylko ten jeden kwiat, w przyszłym liczę na więcej.
Elu, ja Bobo kupiłam w ogrodniczym w Wesołej, nie wiem, czy to dla Ciebie blisko, chyba nie...
Kasiu, kora będzie na pewno :).

Rozkwitł ostatni powojnik od Mamy - ruszył wiosną fantastycznie, a potem, kiedy zrobiło się gorąco, zatrzymał się i jakby przysechł. Rośnie w pełnym słońcu. No i okazało się , że to chyba dr Ruppel, raczej nie na południową wystawę, tak więc czeka go przeprowadzka pod wschodnią ścianę domu.
Obrazek

Rozkwitł mi rozchodnik, mam tylko jeden, sąsiad się podzielił :lol:
Obrazek

Wczoraj odkryłam, że jeżówka Cranberry Cupcake rozkwita, to z tej przesyłki, która dostałam w sierpniu i która długo szła, jeszcze czekam na czuprynkę mojego ciasteczka ;)
Obrazek

Wczoraj kucając na rabacie (wiecie, pielenie) usłyszałam, jak jedna przejeżdżająca drogą pani mówiła drugiej bardzo miłe słowa pod adresem tego widoku:
Obrazek
Faktycznie bukieciki Anity dużo lepiej wyglądają z drogi, bo mają za tło dom, a ja oglądam je zwykle na jasnym tle nieba.

Na koniec przegląd hortensji:
Limelight (jakaś podejrzanie jasna)
Obrazek

Phantom - największy kwiatostan:
Obrazek

i Vanilka od Szmita zdecydowała się zakwitnąć, troszku późno :lol:
Obrazek

Zrobiłam już zakupy cebulowe - bilans: 75 cebulek krokusów, 18 cebulek narcyzów, paczka cebulek przebiśniegów i paczka czosnków (fioletowe), białe czosnki sobie darowałam, cebule są po 8 złotych - sztuka troszku wiele jak dla mnie teraz :/.
Dziś - naiwna istota - pojechałam z Franiem (!) do Castoramy na jej otwarcie, że niby nie będzie dużo ludzi itd. Był dziki tłum, jak zauważyłam szczególnym wzięciem cieszyły się elektronarzędzia made in China i tuje Smaragd za 9.89 za sztukę, pracownik dowoził je paletami, tłum się rzucał, i tak cały czas, około 10.00 już tuj nie było. Niedużo ciekawych rzeczy, jedna pani - chyba ogrodnik - zachęcała mnie do kupna abelii, poczytałam o niej i chyba faktycznie kupię.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
4mmmm
100p
100p
Od: 3 mar 2011, o 19:35

Post »

Obrazek

Piękne zdjęcie... ja to wiem, kiedy tu zajrzeć :heja
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Agatko, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Przepraszam za moja długą nieobecność, ale ostatnio naprawdę ciężko mi wygospodarować chwilę na forum :(
W tej codziennej gonitwie jestem szczęśliwa, kiedy uda mi się wygospodarować czas na wyjazdy. Jeszcze niedawno nie było z tym problemu, bo albo byłam singlem albo matką z dzieckiem w wieku przedszkolnym... Teraz jest trochę trudniej, ale nie zamierzam rezygnować ze swojej największej pasji- zawsze wszędałam sie po świeci i nadal będą to robić- z rodziną lub solo :lol:
Widoczki piękne ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Miłe słowa przechodniów w pełni zasłużone... ;:138
Lime light jest wysoko na mojej liście chciejstwa, ale od dzisiaj dołącza do niej także Phantom :wink:
Zakupów narobiłaś że ho, ho...
Ja już się boję chodzić do większych sklepów bo wszędzie kuszą cebulki...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Piękny masz front domu .
Nie dziwię się , że się podoba .
Hortusia cudna ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Francesko, bardzo miły dla oka i zapraszający front domu :)

ps. dostałaś Amistar?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nic dziwnego, że komentarze były pochlebne :D Anita doskonale wygląda. To jeden czy dwa powojniki?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Zdecydowanie pochwały zasłużone. Dołączam się :D.
Cudne kwiatki. Szczególnie jeżówka. ;:108
Agata
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Fantastycznie kwitną powojniki, ja o swoich dawno zapomniałam jakieś okropnie chorowite w tym roku. Musze poszukać tej Anity, bo kwitnie całą masą, a nie tam jakimś pojedynczym kwiateczkiem.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecywałam sobie wczoraj, że spędzę kilka wieczornych godzin na forum, ale niestety szkoła się zaczęła, chłopcy zwlekli już jakiegoś wirusa do domu i zaczął się Armagedon pt. Franek ma katar; budził się co kilkanaście minut z płaczem, bo nosek się zatykał, czytanie forum odpuściłam po drugiej "syrenie". Mam nadzieję, że na katarze się skończy :roll:

Moniko-4mmmm, dziękuję :oops: ;:196
Moniko-monia68, dobrze rozumiem brak czasu, sama niekiedy na to cierpię, niby jestem w domu z Franiulkiem, ale przy półtorarocznym dziecku czasami NIC nie da się zrobić; wczoraj podczas mojego krótkiego zajęcia ogrodem zamoczył się wodą z kranu (dopływ niby jest zamknięty w domu, ale woda i tak kapie, co F. skrzętnie wykorzystał).
Jagusiu, Phantoma wspólnie chwalą w ostatnim odcinku "Mai w ogrodzie" panowie Szmit junior i Kurowski, warto go mieć. Co do Limelight - wyślę pw ;). Ja już chyba nic nie kupię z cebulowych w tym roku (chyba :lol: )
Agatko-Agnieszko, nasz dom jest bardzo skromny, ten ganek to jeden z niewielu "ozdobników"; ponieważ dom był dla nas projektowany zastrzegłam, że chcę mieć ganek właśnie w takim kształcie - nawiązującym do architektury wschodniego Mazowsza i Podlasia. Paniom podobała się raczej pergola ;). A hortensja i mnie cieszy, ma w tym roku dziwny kształt, ale mam nadzieję, że w przyszłym - już rosnąc swobodnie a nie w ścisku jak to w szkółce - nabierze harmonijnego wyglądu :).
Aguniu, mam nadzieję, że front domu zaprosi skutecznie ;). Nie widać na zdjęciu, ale... jest trochę niewykończony :evil: - jakoś do tej pory żaden z wykonawców nie mógł znaleźć pomysłu na wykończenie od góry murku, na którym wspierają się drewniane kolumny, teraz jeden dobry człowiek coś wymyśla, mam nadzieję, że skończy się to pomyślnie :lol:. Amistar kupiłam, dowiedziałam się też, że podobno ma być wycofany :idea: :?:
Ewuniu, to dwa powojniki posadzone w tym roku, nie mają więc wielu pędów, liczę, ze za rok to się zmieni; do towarzystwa rosną im dwie Sympatie, podobno nie lubią zimna, cóż, będziemy okrywać ;).
Agatko- dzięki ;:196 . Kiedy jeżówka rozkwitnie zupełnie oczywiście pokażę :).
Aniu, moje też nie najlepiej sobie radzą, dolne liście już suche :( . Anitę kupowałam w internecie.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie przyszła paczka z zamówionymi dawno temu irysami od Jacka _foxa_ (umówiliśmy się na przesyłkę właśnie teraz), płaciłam za jedno kłącze każdej odmiany, dostałam jak widać ;:224 :heja

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”