Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Dzień dobry w Nowym Roku!
W Portugalii było słonecznie i dosyć ciepło (koło 18st. w dzień, 10 w nocy) więc choć pobyt krótki to bateryjki naładowane ;:215
Wróciliśmy szczęśliwie, a w drodze powrotnej skusiłam się na pierwsze roślinne zakupy w tym roku :wink:
Na lotnisku w Amsterdamie kupiłam zestaw cebulek i posadziłam je od razu w donicach z nadzieją, że zdążą się ukorzenić i zakwitną wiosną :uszy

Czytam Wasze podsumowania ogrodowe, podziwiam ogrom wykonanej pracy i fantastyczne efekty...cóż to był za rok! Oby następny był jeszcze ciekawszy! Oby wszystko bujnie i zdrowo rosło, bajecznie kwitło i cieszyło jeszcze bardziej ;:138

Ponieważ miałam kilka dni na odpoczynek i refleksje w pięknych okolicznościach przyrody, postanowiłam też nieco napisać o tym, co się działo u mnie w 2013 roku :D
Generalnie, był to bardzo dobry rok dla ogrodu i to mnie niezwykle cieszy. Pomimo, że był pracowity, najbardziej zapadły mi w pamięć chwile spędzone na tarasie i hamaku, gdy odpoczywałam po pracy wśród zieleni i kwiatów ciesząc się każdym nowym przyrostem, pękającym pąkiem, doświadczając na co dzień kolejnych cudów natury. Takich bezcennych chwil na radość z naszej ogrodowej pasji życzę Wam w Nowym Roku!

A było z czego się cieszyć!Prace na rabatach wykonane jesienią 2012 zaprocentowały i przyniosły spodziewane efekty, a wiosna - choć długo kazała na siebie czekać - dała wiele powodów do radości. 2013 rok w ogrodzie zaczęłam tradycyjnie od wysiewów, które były wyjątkowo udane. Pierwsze nasionka wysiałam w drugiej połowie stycznia i zarówno lobelie, heliotropy jak i hiszpańskie stokrotki wzeszły bardzo dobrze, a większość przetrwała do wysadzenia w gruncie, w kwietniu. Wiosna zachwycała ferią kolorów roślin cebulowych, potem przyszedł czas magnolii, glicynii, różaneczników.

W kwietniu sadziłam byliny na rabacie angielskiej i różankach zakładanych późną jesienią 2012. Planowałam układ nasadzeń przez całą zimę, obmyślając kompozycje, zestawienia kolorów...i tak powstała angielska rabata, na której prym wiodą róże, ale nie brakuje też bylin i innych roślin. Moim bylinowym odkryciem minionego roku były jarzmianki. Szybko się ukorzeniły, pięknie rosły i kwitły od maja do października. Cudnie komponują się z różami, ostróżkami, przetacznikami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na początku maja, na rabacie angielskiej widać już było trochę kolorów:

Obrazek

Obrazek

... i koniec maja

Obrazek

Obrazek

Poszerzyłam też rabatę przy tarasie, której zaczątki powstały wiosną 2012. Zmieniła nieco kształt, otaczając glicynię, aż do pergoli od zachodniej strony. Znowu ubyło kilka metrów trawnika :wink:

Obrazek

Obrazek

..i kolejna różanka - róże i cebule sadzone w listopadzie 2012, byliny wiosną 2013

Obrazek

Obrazek

ciąg dalszy nastąpi.. :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale zanim nastąpi, to ja się wetnę z pozdrowieniami i dodam, że angielska rabata to jest coś, co mi najdonośniej w duszy gra. W twoim wydaniu - urocza. :D Pozdrowionka i buziaki ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj w Nowym Roku Wando ;:196 Oby przyniósł Ci wiele radości, ogrodowych i nie tylko!
Rabatka angielska marzyła mi się po lekturach książek A.Titchmarsha, Gertrude Jekyll i innych. Moja ma ok. 8 metrów długości i 2-3 metrów szerokości, ale już wiem, że będzie poszerzana wiosną. Chcę dosadzić na brzegu byliny, aby kipiała kolorami aż do późnej jesieni. Wprowadzę też kolejne bukszpany, aby dołożyć całoroczne urozmaicenie.
Cieszę się, że podobają Ci się dotychczasowe efekty! Pamiętam, że jak byłaś u mnie jesienią to ta rabata straszyła wykopkami, była w trakcie tworzenia :lol:
Pozdrawiam serdecznie :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No i to jest właśnie niesamowite, że tak szybko stała się piękna. Titchmarsha oglądam na Youtube regularnie. Jak kończę ostatni odcinek, to wracam do pierwszego.
Ja też Kasiu dosadzam bukszpany. Już zadołowane, czekają na wiosnę. :D
Pokazane wyżej różowo-zielone tulipanki wspaniałe, bardzo ciekawe :)
Dziękuję za życzenia i przytulam ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Kasiu brawo ;:138 już jest pięknie, a z tego co pamiętam, to najpiękniejsze jeszcze przed nami..... ;:180 ja czekam ;:65 na dalsze podsumowania i wspomnienia ;:196
Kasiu niech ten rok przyniesie Ci również ogromne zadowolenie z Twojej pracy w ogrodzie. ;:333
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu, fajnie że udało Ci się podładować bateryjki ?w pięknych okolicznościach przyrody?.
Twoje rabaty są zachwycające; cudownie dobrane odmiany róż i bylin...
Jarzmiankę też uwielbiam, ale u mnie byliną numer jeden, w 2013 roku, był krwawnik :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to już postanowione, że trawnika w nowym sezonie ubywa. ;:306
Ale to nie było trudne do przewidzenia.
Ja już nie mogę się doczekać następnych relacji z twojego ogrodu na żywo.
To będzie uczta dla oczu przez cały sezon. ;:108
Pomyślności wszelkiej w nowym sezonie. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

robaczek_Poznan pisze:Rabatka angielska marzyła mi się po lekturach książek A.Titchmarsha, Gertrude Jekyll i innych.
moja zaczęła mi się marzyć po którymś z odcinków "Maja w ogrodzie". Wpisałam do wujka google angielska rabata i wyskoczyły mi zdjęcia z FO, min właśnie twoje. Tak tu trafiłam i zaraziłam się kwiatoholizmem... :;230 :;230
A tej "wiosny" już robię przeglądy i niecierpliwie czekam na róże..no koniecznie MUSZĘ chociaż kilka dokupić ;:65
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Pozdrawiam w nowym roku.
Piękna ta angielska rabata!!! Muszę sobie pooglądać i pokombinować coś u mnie!
Ale gdzie?
Kasiu, już tylko 80 dni do wiosny!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję dziewczyny, jesteście kochane ;:4
Tosiu, do wiosny tylko 77 :wink: Koniecznie znajdź miejsce dla kipiącej kwiatami szerokiej rabaty, będzie źródłem wielu radości, jestem tego pewna ;:196 Tego Ci życzę na Nowy Rok i pozdrawiam serdecznie!
Nifredil, bardzo mi miło, że znalazłaś inspirację! Angielskie bujne rabaty to pokaz prawdziwej sztuki ogrodnictwa, warto dążyć do takich wzorców! Zima to świetny czas na planowanie, ubiegłoroczna była dla mnie bardzo owocna pod tym względem, teraz też zaczęłam snuć już plany ;:224 Pozdrawiam i życzę realizacji wszystkich ogrodowych marzeń!

Obrazek

Grażynko, jak prognozy się spełnią i wiosna nadejdzie szybko w tym roku, to relacje na żywo będą już od marca :uszy
Jestem bardzo ciekawa jak spiszą się róże w kolejnym roku... Ponoć na prawdziwy efekt nasadzeń trzeba czekać 3-4 lata, a u mnie większość to 2-latki, ale są też róże sadzone w 2011 i te powinny już pokazać na co je stać ;:333
Dziękuję za życzenia, Tobie również życzę pomyślności i radości z kogrobuszu w 2014 roku ;:196
Aniu, witaj w nowym roku! Dziękuję za odwiedziny i życzenia! Ja też posadziłam krwawnik wiosną, ale okazał się być inną odmianą niż zakupiona, więc był przesadzany i trochę mnie rozczarował...z przyjemnością obejrzę Twoje nasadzenia z krwawnikiem, z pewnością coś mnie zainspiruje ;:196
Majeczko, witaj! Najpiękniejsze było bez wątpienia lato i na te wspomnienia będziemy mieć mnóstwo czasu ;:138 Dziękuję za życzenia, z serca odwzajemniam!
Wando, taki urok bylin, nieprawdaż? Efekt nasadzeń niemal błyskawiczny! Ja też uwielbiam oglądać te programy ogrodnicze i nieustannie do nich wracam ;:170 Bukszpany będę dosadzać na pewno, idealnie uspokajają rabaty i dają piękne tło dla innych kompozycji ;:333

A wracając do podsumowań...dzwonki i naparstnice zdobiły angielską rabatę i różanki przez cały czerwiec, potem przyszedł czas róż ;:170

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lawendę na brzegu przesadziłam jesienią - chcę dosadzić tam byliny i bukszpany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...przy tarasie rozszalały się parkowe róże i niższe rabatówki..w czerwcu było już bardzo kolorowo!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie pojawiły się terakotowe dzbany i donice

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

W czerwcu kupiliśmy kamienne poidełko z funkcją fontanny. Od razu wpisało się w krajobraz

Obrazek

Obrazek

Róże na pergoli od frontu ładnie podrosły - a kolejne pergole wzdłuż chodnika, które doszły jesienią 2012 zaczęły obrastać powojnikami i różami. Efekt już widać, a w tym roku powinno być jeszcze więcej kwiatów, może nawet nad głową :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sierpniu pojawił się hamak - a w zasadzie drewniany stelaż, bo hamak przywieziony z Meksyku czekał na swoje miejsce od jakiegoś czasu :wink: Zyskaliśmy miejsce do odpoczynku i kontemplacji przyrody ;:170

Obrazek

Obrazek

Na nowy rok życzyłabym sobie, aby mieć więcej czasu żeby w nim poleżeć ;:209

Jesienią poszerzyłam tą rabatę, a angielska będzie poszerzana wiosną

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robaczku, Twoje cudne róże podziwiam wciąż od nowa z tym samym entuzjazmem.
A czy będzie fotorelacja z Sylwestra na końcu Europy? :tan
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Linetko, dziękuję i zapraszam ;:196
W Portugalii nie robiłam zbyt wielu zdjęć, ale ostatni dzień był dosyć pochmurny i zamiast na plażę wybrałam się na spacer po ogrodach wokół hotelu - tutaj wrzuciłam trochę zdjęć. Jakość kiepska, bo telefonem, ale coś tam widać. Byliśmy w tym miejscu pierwszy raz - cudna lokalizacja. Resort ('Pine Cliffs') znajduje się na skarpie przy plaży, do której wiodą kręte, drewniane schody, a zbocza porastają sosny. W ogrodach wciąż kwitną bugenwille, strelicje i olbrzymie okazy rozmarynu, a z tarasów rozciąga się widok na pola golfowe. Wszędzie cudne donice, terakotowe lampy i zdobienia z ceramicznych płytek - czyli miejscowych azulejos. W ogrodach mnóstwo też uroczej arkitektury, pergole, fontanny...i ławeczki Lutyens ;:170 Piękne miejsce! Musi wyglądać bajecznie latem, o na rabatach mnóstwo agapantów, a przy hotelowych pergolach wspinają się glicynie (straciły teraz liście). Sylwester spędzaliśmy kameralnie, tak jak lubimy :wink: M zaprosił mnie na elegancką kolację w hotelowej restauracji, a potem wybraliśmy się do znajomych i z nimi spędzaliśmy sylwestra, w starej części miasteczka, przy plaży. Było super ;:333
*moje wątki*
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Mogę zapytać czy naparstnice i ostróżki masz z własnego siewu czy kupujesz gotowe sadzonki? Czy faktycznie wysiewają się same, bo moje.. cóż albo ja je zsiekałam, albo są jakieś niewysiewające :;230 :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nifredil, ostróżki kupowałam wiosną w szkółce, podobnie jak naparstnice. Rabat powstała wiosną 2012r. Pod koniec roku znalazłam jednak sporo siewek naparstnicy więc myślę, że bez problemu będzie się mnożyć. To roślina dwuletnia, najpierw tworzy małe rozety liści, które w kolejnym roku nabierają masy i kwitną. Ostróżki raczej nie wysieją się same - musisz zebrać nasionka ;:108
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Kasiu, ale nas dzisiaj rozpieszczasz :) Cudowne miejsce pokazałaś. Bardzo mi się spodobały terakotowe lampy, dorodne pinie, no i sympatyczna dziewczyna na drewnianej ławeczce... :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”