Ogródek KLEO CZ. 2
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek KLEO CZ. 2
No własnie dlatego musze swoje szafirki porozdzielać, bo porobiły się potęzne kępy.
Ten niebieski szafirek jest boski
Ten niebieski szafirek jest boski
Wczoraj była cudna pogoda, plus 20,
A dziś wieje tak, że mało głowy nie urwie i wcale nie jest zbyt ciepło.
Margo - ja też mam takie stare kępy szafirków i faktycznie wymagają rozsadzenie bo są bardzo drobne i słabo kwitną. A biebieski faktycznie cudny.
Nena - ostatnio fiolety panoszą się u mnie w ogrodzie, a ramblery są super, bo zawsze można je wcisnąć tam, gdzie już nie ma miejsca. Nawet mogą się wspinać na jakimś drzewie
i nie zajmują wtedy dużo miejsca. Szafirka różowego mam aż jednego - kupiłam na próbę bo cena była powalająca - 10 zł za sztukę, teraz są tańsze po 6zł, ale mimo wszystko to drogo, a urody jakiej powalającej wcale nie mają.
Aneczka - ropuch Ci nie wyślę, bo jakoś przez to zimno gdzieś się pochowały, tylko w oczku widziałam jedną parkę. Zdjęcia wstawiam, teraz jest co pokazywać więć będzie ich więcej.

Porozsiewały mi się kokorycze -ciekawa jestem, czy to krzyżówki, czy będą miały taki sam kolor jak rośliny mateczne.

Margo - ja też mam takie stare kępy szafirków i faktycznie wymagają rozsadzenie bo są bardzo drobne i słabo kwitną. A biebieski faktycznie cudny.
Nena - ostatnio fiolety panoszą się u mnie w ogrodzie, a ramblery są super, bo zawsze można je wcisnąć tam, gdzie już nie ma miejsca. Nawet mogą się wspinać na jakimś drzewie
i nie zajmują wtedy dużo miejsca. Szafirka różowego mam aż jednego - kupiłam na próbę bo cena była powalająca - 10 zł za sztukę, teraz są tańsze po 6zł, ale mimo wszystko to drogo, a urody jakiej powalającej wcale nie mają.
Aneczka - ropuch Ci nie wyślę, bo jakoś przez to zimno gdzieś się pochowały, tylko w oczku widziałam jedną parkę. Zdjęcia wstawiam, teraz jest co pokazywać więć będzie ich więcej.

Porozsiewały mi się kokorycze -ciekawa jestem, czy to krzyżówki, czy będą miały taki sam kolor jak rośliny mateczne.

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak się nazywa ślicznotka z przedostatniego zdjęcia? 

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupowałam cebulki szafirka różowego po pięć złotych i tylko raz trafiłam. Tak jak napisałaś szału nie ma, ten różowy bardzo blady. Rozmnażać się też nie mają zamiaru, tyle co posadziłam to mam, może pozwolę mu zawiązać nasiona i w ten sposób uzyskać więcej roślin.
Czy Muscari latifoliu rozmnaża się u Ciebie, bo na zdjęciu widać spore poletko. U mnie wręcz go ubyło
muszę dokupić i posadzić w innym miejscu, bardziej nasłonecznionym.
Czy Muscari latifoliu rozmnaża się u Ciebie, bo na zdjęciu widać spore poletko. U mnie wręcz go ubyło

Świetny ten Twój ogród:)
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Kleo dzięki za zdjęcia.
I ja się podpinam pod pytanie Asi.
A żabkom wcale się nie dziwię. Też mam ochotę schować się w cieplutki kącik. I przeczekać.
I ja się podpinam pod pytanie Asi.

A żabkom wcale się nie dziwię. Też mam ochotę schować się w cieplutki kącik. I przeczekać.

- asma
Hmmm
miecznica? jak tak, to mam
dostałam od forumkowj Madzi i szybkowim,że ładnie się sama wysiewa.Hurrra,mam 

Asma - to nie miecznica tylko śnieżnik, mam białego, różowego i fioletowego. Bardzo ładnie się rozrasta w kępy tak jak szafirki. Miecznica ma liście podobne do irysów.
Nena - niestety u mnie też Muscari latifoliu raczej niknie, niż się rozrasta. A kępy są spore bo tak posadziłam.
Różowe też nie rozmnażają się wcale. Chyba tylko ta najpopularniejsza odmiana ma tendencję do tworzenia nowych cebulek w tak dużych ilościach.
FileipkuS - dziękuję za odwiedziny i pochwały. Zapraszam ponownie - wkrótce będzie co oglądać.
Aneczka - u mnie dziś istne wariactwo, co chwila inna pogoda, najpierw wietrzysko, że mało drzew nie połamie, za chwilę ulewa, potem słoneczko i majowy deszczyk, a teraz bezchmurne niebo i zimno. Normalnie wariatkowo. Chyba trzy pary ubrań trzeba brać na zmianę.
Wczoraj czyściliśmy oczko i nie zdążyliśmy skończyć, zostało jeszcze wybranie liści i mułu z dna, cała woda była już wypompowana, rybki wybrane. A dziś przyszła ulewa i oczko znów jest prawie pełne. Teraz znów cały dzień będziemy wypompowywać wodę.... I tak do kolejnej ulewy.
Nena - niestety u mnie też Muscari latifoliu raczej niknie, niż się rozrasta. A kępy są spore bo tak posadziłam.

FileipkuS - dziękuję za odwiedziny i pochwały. Zapraszam ponownie - wkrótce będzie co oglądać.
Aneczka - u mnie dziś istne wariactwo, co chwila inna pogoda, najpierw wietrzysko, że mało drzew nie połamie, za chwilę ulewa, potem słoneczko i majowy deszczyk, a teraz bezchmurne niebo i zimno. Normalnie wariatkowo. Chyba trzy pary ubrań trzeba brać na zmianę.

- asma
Hmmm,a już myślałam,że coś wiem 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Kleo ale masz dużo kolorów wiosennych.
Pogoda rzeczywiście bardzo utrudnia prace w ogrodzie. Wiatr i zimno jednak roślinom nie przeszkadza w kwitnieniu.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
U mnie do tej pory kokorycze ginęły. Jakie było moje zdumienie w zeszłym roku kiedy nagle pojawiły sie u mnie znowu
Prawdopodobnie dopiero siewki zadomowiły się u mnie.
Prawdopodobnie dopiero siewki zadomowiły się u mnie.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44

To dopiero musi być przepiękny widok na żywo.

A co tak rośnie jak przekwitną cebulowe?
Aneczko - Keukenfof jest czynne tylko 2 miesiące w roku, od połowy marca do połowy maja. Potem ogród jest zamknięty. Jest to swoista reklama dla holenderskich producentów cebulek. Przekazują je oni do ogrodu za darmo. Tam 30 ogrodników przez trzy jesienne miesiące sadzi je w takie właśnie kompozycje na obszarze 32 hektarów. Zwiedzających z całego świata jest codziennie tysiące.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Kleo, super wycieczka. Tak wsiedliście sobie w samochód i pojechaliście tam i z powrotem
Mają rodzinę trudno ruszyć nawet gdzieś blisko
Oczu nie mogę nadziwić, takie cudowności pokazujesz.
Podobają mi się zestawienia na zdjęciu czwartym i piątym. Mogłabym tak przerobić moją rabatę. Problem w tym, żeby dobrać jednakowy czas kwitnienia. Już widzę, w mojej kompozycji, jeden z tulipanów zakwitnie później
Do takich nasadzeń potrzeba dużych umiejętności i wiedzy.

Mają rodzinę trudno ruszyć nawet gdzieś blisko

Oczu nie mogę nadziwić, takie cudowności pokazujesz.
Podobają mi się zestawienia na zdjęciu czwartym i piątym. Mogłabym tak przerobić moją rabatę. Problem w tym, żeby dobrać jednakowy czas kwitnienia. Już widzę, w mojej kompozycji, jeden z tulipanów zakwitnie później

Do takich nasadzeń potrzeba dużych umiejętności i wiedzy.