Kamedulska Srebrna Góra w dzień Narodzenia Matki Boskiej cała złota od nawłoci.
I mniszek,z 500 złocistych łepków robiłam syrop,a ten był już zbyt dojrzały.
Przedstawiam Wam żmijowca zwyczajnego. Jest to roślina dwuletnia, blisko spokrewniona z ogórecznikiem. Liście ma wydłużone, kolczaste. Łodyga często czerwononakrapina. Z różowych pączków, od wczesnego lata do jesieni, rozwijają się niebieskofioletowe kwiaty.
Lusiu - pięknie przedstawiłaś żmijowca A ten albinos - to sobie tak kwitł obok zwyczajnych niebieskich? Ja jak żyję to białego nie widziałam...
Aaaa ... i chciałam ci powiedzieć, że taka forma przedstawienia wizytówki ze zdjęciami i informacjami o roślinie - jest po prostu SUPER!
Dziękuję Ambo za pochwałę. W ten sam sposób przedstawię polnego maczka. Mak polny jest rośliną jednoroczną pojedynczą lub rozgałęzioną o owłosionej łodydze dochodzącej do 90cm wysokości. Kwiaty czerwone,pojedyncze na długich owłosionych szypułkach. Kwitnie od maja do lipca.
Chaber drakiewnik - bylina o prostej w górze gałęzistej łodydze, do 1m wys., liście szorstkie, pierzaste. Kwiaty w dużych koszyczkach, łuski okrywy brzegiem zaopatrzone we frędzle. Rośnie w miejscach suchych, słonecznych, kwitnie VII-IX.