Ogród 100 róż cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. II

Post »

Aniu mnie się udało nadrobić kawałek Twojego alfabetu różanego a Ty robisz przerwę świąteczną ;:oj
Mam kilka z ostatnio wymienionych, nie ze wszystkich jestem zadowolona ale to jednak są młode róże a do tego po przejściach dziwnych zim i wiosen , daję im jeszcze rok czasu ale już powoli tworzę listę róż które pójdą na kompost ;:219

Co do tej okradzionej paczki - nie bójmy się użyć takiego określenia :!: to normalnie brzytwa się otwiera w kieszeni :twisted:
Dobrze że do mnie ostatnia paczka doszła cała a też szła pocztą :uszy

Skoro życzenia to ja wzajemnie obficie kwitnących rabat, brak szkodników i chorób ;:196
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:lol: to mówisz, że wiesz, że ja wiem, że i tak będę ryć :;230 No, no, to powiem Ci, że ... na to wychodzi. Że będę ryć ;:306
U mnie wiosna w ogrodzie, niestety :roll: U Ciebie tym bardziej. Robisz przerwę świąteczną, a i dla naszych krzaczorów też by się przydała, no ;:209
Dziękuję za życzenia. Dla Ciebie również zdrowych i radosnych Swiąt, wszekiego dobra i pomyślności w Nowym Roku !
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Witaj Aniu,
mam do Ciebie pytanie o różę Novalis. Proszę powiedz mi na jaką ona wysokość rośnie, bo różne źródła podają różnie.
Na Twoich zdjęciach wygląda na wyższą niż podają w szkółkach ... a może to złudzenie tylko.
Życzę Ci zdrowia w przyszłym roku i pięknych kwitnień :D
Pozdrawiam-Ewa
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Witaj,
Podziwiając Twoje piękne róże trafiłam na Claire Marshall - czy możesz zdradzić gdzie zanabywałaś swoje sadzonki?
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Aniu zdaje się ,że już znalazłam odpowiedź w Twoim wątku. :)
Pozdrawiam-Ewa
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym Roku ;:167 niech Ci przybywa róż :D
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wreszcie znalazłam czas na zwiedzanie ogrodu w którym rośnie 100 róż.Jestem pełna zachwytu bo i ja jestem pasjonatką tych królowych kwiatów. Ja mam kilka ale na więcej już nie mam miejsca. Wszystkie mi się podobają mimo że przy zetknięciu są dotkliwe ukłucia na co muszę bardzo uważać. Aniu w Twojej sytuacji zapewne masz dużą powierzchnię na ten cel wyznaczoną no i pracy też nie brakuje. pozdrawiam i ślę Noworoczne życzenia oby te piękności dawały dużo satysfakcji i zadowolenia razem z innymi marzeniami. ;:180
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

;:65
Niech się spełnią wszystkie Twoje różane marzenia i nie tylko :D
:wit Aniu, to na jakiej literce stanęliśmy w starym roku ;:oj
Widziałam w F te ślicznotki.... ;:173 ....... myślę..... wiesz, jak, to jest :;230
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witam po krótkiej przerwie :wit

Dziękuję bardzo za życzenia ;:168

Maja, ja też mam taką ?kompostową listę?, chociaż kompostownika nie posiadam :wink: Zdarzyły mi się takie różyce, które np. zakwitły dwoma kwiatkami w całym sezonie ? i nie były to krzaczaste, więc taka tolerancyjna to nie jestem i na wiosnę żegnam się z nimi:)
Dzięki okradzionej paczce zweryfikowałam swoje plany nasadzeń. Mam nadzieję, że na korzystniejsze. Liczę jednak na należne odszkodowanie, dzięki któremu te zamierzenia będę mogła zrealizować :)

Julieto, no liczę jednak na to, że się pochwalisz tymi zmianami...
A co do zimy, to jestem ciekawa która z prognoz się sprawdzi. Cały czas nie mam jeszcze zabezpieczonych donic na tarasie. Tak czy siak, do dziesiątego mam czas :)

Ewa, widzę że doczytałaś nt. wysokości Novalisa. Rzeczywiście znacznie odbiega od tej podawanej przez szkółki. U mnie dorasta do 130 cm :)

Witaj Aniu :wit Claire Marshall kupowałam we Floribundzie. To fajna róża. Trzeba jednak pamiętać o profilaktyce.

Natalka, pamiętaj jednak, że mój ogród nie jest z gumy :;230 . Oczywiście życzenia piękne; odwzajemniam :)

Marysiu, podziwiałam Twój ogród. Chyba jednak mogłabyś coś wcisnąć... :D Wiem z doświadczenia, że chęć posiadania jakiejś ?cudownej? odmiany powoduje intensywne myślenie nt. zmian w rabatkach i miejsce się znajduje...
Moje róże są coraz bardziej ekspansywne i na coraz więcej pracy przy nich oczywiście narzekam ? zwłaszcza w czerwcu. Jesienią i zimą jednak zupełnie mi przechodzi i... zamawiam nowe :oops:
PS Tak na ?szybkiego?, z tych bez lub prawie bezkolcowych przyszły mi na myśl: The Shepherdess, The Pilgrim, Wollerton old Hall.

Majuś, no niestety wiem jak to jest... :;230 Mam nadzieję, że te ślicznotki będą powtarzały równie chętnie jak angielki.

Ja w styczniu zaczynam już odliczanie do wiosny i wypatruję pąków na drzewach. Z tym drugim to tak po dwudziestym :wink:
Jest to jednak fajny okres na planowanie zmian w ogrodzie. Na mojej liście prac wiosennych jest już kilkadziesiąt pozycji:)
Żeby umilić Wam i sobie ten czas oczekiwania, alfabetu różanego ciąg dalszy...

England?s Rose. To krzew z wiosny 2012r. Ładnie się rozbudował i zawiązywał bardzo dużo pąków. We wrześniu lubi zapadać na czarną plamistość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Falstaff . Jedna z moich ulubionych angielek. W kategorii purpurowych ? number one. Prawdziwe cudo na kiju :) Kwitnie całe lato i ma cudowny, trwały kwiat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na rabacie... W pierwszym rzędzie Claire Marshall. Brakuje jeszcze najwyższego piętra; jodła za Falstaffem bardzo powoli rośnie.
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, pomyslności w Nowym Roku!
Niech Ci dalej ogród tak cudnie kwitnie i bujnie rośnie ;:196
Co to za drzewko na rabacie obok Claire i Falstafa? Ładnie się komponuje. Mi brakuje na rabatach wyższego piętra dlatego nieustannie szukam inspiracji, a tych u Ciebie nie brakuje... ;:170
Ciekawa jestem tej wiosennej listy zadań ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasieńko, wzajemnie ;:196 .
Cudnie, jeśli coś w moim ogródku może Cię zainspirować :)
Jeżeli masz na myśli drzewo liściaste ? to jarząb szwedzki.
Zima jest jednak trochę za długa. Ja już bym chciała realizować te swoje zadania... Oczywiście zdradzę ? trochę później :wink:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Niestety, każdy ogród ma ograniczoną pojemność :wink: ale Twój chyba jest spory, bo ciągle pokazujesz nowe, piękne róże :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko, większość - to w kółko te same :lol:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu z zachwytem oglądam Twoje róże! Są wspaniałe!
Zainteresowalaś mnie tym Falstaffem. Mój zachowuje sie zupelnie inaczej. Wypuścił bardzo dlugie pędy, kwitł na ich końcach, raczej skąpo. Zastanawiam się co z nia robić....
jeśli zima ściśnie nie będzie problemu, będę ciąć krótko, ale jeśli dobrze przezimuje, sama nie wiem... Zostawić? przygiąć? Jak radzisz?
Czy raczej przyciąć tak czy siak?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANIU tak właściwie rozszyfrowałaś moje pasje.Ale znowu pokazałaś piękne róże FALSTAFF,CLAIRE MARSHALL gdzie kupowałaś ??????. Muszę jeszcze zobaczyć te bezkolcowe a może w Twoim wątku są ??????? ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”