Taju 
ta roślinka to iglak...podobny do paproci, na jesieni wybarwił się na końcówkach na kolor brązowy...takie dziwadło. Już kiedyś ktoś zwrócił mi uwagę że paprotkę posadziłam na skalniaku
Drzewko przesadziłam, w inne miejsce... bo nie mam najmniejszego pojęcia do jakiej szerokości rośnie. Wszystkie iglaki mam nie podpisane, tylko wiem że żywopłot jest posadzony z Żywotnika Brabant i Szmaragd
Tak wygląda ten iglak w lepszym wiosennym ujęciu.
Aga 
dla Ciebie, jesienne aksamitki Lulu...żółty kolorek bije z większej kępy2x po. ok. 2,5 m
Romko 
też kilka bylin mi wypadło tej zimy, troszkę szkoda ale na ich miejsce na pewno przybędzie coś nowego. W puste miejsca Możesz obsadzić roślinami jednorocznymi, żeby chwasty nie rosły. Też tak robię

wysiewam, aksamitki... trzy rodzaje, ubiorki, kleome, tytoń ozdobny, cynie...nowo wysiane byliny też można posadzić, szybki i skuteczny sposób na zapełnienie miejsca na stałe.
W nowym sezonie chcę zapełnić rabaty szałwiami ozdobnymi, wyczytałam że jest bardzo dużo różnych odmian...mam dwie róże odmiany, są śliczne do tej pory krzaczki są zielone. Szałwię lekarską przycięłam i gałązki ususzyłam. Spróbuję też ukorzenić gałązki ale nie wiem w jakim terminie można robić sadzonki, chętnie widziała bym więcej krzaczków na rabatkach

Polecam na rabatkę, kwiaty są ozdobne a liście też pięknie zdobią...delikatnym odcieniem srebra. Dodatkowym plusem jest przyciąganie owadów do kwiatów.
Zresztą mięta, bazylia, majeranek, macierzanki, czosnek pomiędzy bylinami są

tylko trzeba je regularnie przycinać żeby zdobiły nie szpeciły.
Szałwia lekarska

Szałwia balsamiczna
Bazyli a pomiędzy nią, drobniutkie kępki majeranku...majeranek posadziłam na jesieni do gruntu, nie wiem tylko czy przetrwa zimę. Górne listki ususzyłam i stosuję do potraw
Kropelko skalnice rosną w miejscu

...na całym skalniaku jest geowłóknina a na niej rozsypane są kamienie drobne i grube. Skalniaczki i skalnice posadzone są w dziurach wyciętych w włókninie...wszystko jest obsypane drobniutkim żwirkiem. Takie warunki im chyba pasują, w tym roku ładnie się rozrosły i powchodziły na większe kamienie.
Tak wyglądały w 2011r na jesieni...widać na wcześniejszych fotkach jak się rozrosły.
Pod koniec kwietnia tak kwitły.