Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aniu, wspaniałe te Twoje zdjęcia. Fantastyczny kwiatowy spektakl w wykonaniu juki ;:138 Śliczny masz ogród ;:196
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu ;:167 czytałam że juka powinna rosnąć w pełnym ;:3 wtedy kwitnie...w miejscu zacienionym nie chce kwitnąć. Z tego co zaobserwowałam kwiatostany są co drugi sezon...stara rozeta która przekwitnie ginie a dookoła niej wyrastają nowe sadzonki. Rosną jeden sezon a dopiero w następnym kwitną.
Taju hi, hi to z różami Masz przeboje...czy próbowałaś zabezpieczać cieniówką, taką podwójnej grubości...gdzieś widziałam takie opatulenie na zimę. Zresztą nie ma się czemu dziwić, ostatnia zima przecież była nadzwyczaj zimna. Te kilka dni mrozu wykończyła nawet w Końskowoli całe plantacje róż.
Gipsówkę polecam, rośnie u mnie już bardzo długo...prawie od początku zakładanie rabatek. Rośnie bez problemu...w odpowiednim czasie wycięta i zasuszona zdobi bukiety na różne okazje. Najczęściej gałązki dodaję do wiązanek, pomiędzy kwiatami ślicznie wygląda. Widziałam nasionka gipsówki w sklepie ogrodniczym, w białym i lekko różowym kolorze. Ta na fotce ma rozpiętość 1 m.

Gosiu to prawda kamień na skalniaku to prawdziwa ozdoba...szczególnie jak rośliny zaczną przerastać wolne miejsca i wchodzą na kamienie... jutro zrobię fotki, kilka płożących bylin fajnie zadarniło wolne miejsca pomiędzy kamieniami. Macierzanka i skalnica w tym roku najładniej wygląda ;:108

Kropelko jaki tam ładny ;:185 za jakieś 10 lat jak urośnie żywopłot z iglaków...będzie tło dla innych roślin powinno być ok. Drzewa też urosną, brakuje mi strasznie cienistych miejsc.
Hi, hi o ogrodzeniu nie wspomnę...leży na strychu i czeka na lepsze czasy ;:124 Jak ogród ogrodzony to wszystkie rośliny zyskują na jakimś tle, nawet siatka czy sztachety dodają dużo uroku.
Jeszcze kilka roślinek w białym kolorze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie wiem co to jest :?: może to cząber :?:
Obrazek

Obrazek
Dyptam
Obrazek
Kuklik w białym kolorze.
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz biały dyptam ;:oj Nie wiedziałam,że jest inny poza różowym :roll: A masz różowy,nie pamiętam?Jakby co,to mogłybyśmy się wymienić ;:224 Jukka rewelacyjna!!!Czytałam,że potrafi nic sobie nie robić z warunków,jak zechce to zakwitnie :roll: Mam ją w trzech miejscach,zakwitła raz,w najmniej słonecznym ;:131 Ale nawet nie kwitnąca jest ozdobą i nie zamierzam jej kasować ;:185 Rzeczywiście w sezonie aż kipi kolor u Ciebie ;:215 Czyżbyś rozważała stworzenie białej rabaty?Materiału masz dostatek :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:167 nie mam najmniejszego zamiaru robić białej rabaty, uwielbiam mieszane kolorowe rabaty ;:108 Przewaga kolorów jest dzięki kwiatom jednorocznym, ubiorki, aksamitki, dalie co roku dają najwięcej barw...nasiona mam na szczęście swoje, co roku zbieram w torebki i suszę...dlatego jest tak kolorowo.
Dyptam sama wysiałam, miałam dwa kolory ale jeden chyba zginął...białego mam dwie sadzonki ale nie są za duże, jakoś słabo się rozkrzewiają. Jedną mogę wysłać na wiosnę bo teraz to chyba już za późno ;:108

Obrazek

Obrazek

Macierzanka piaskowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu śliczne zdjęcia z późno jesiennego ogrodu wstawiłaś.
Nawet o tej porze jest u Ciebie pięknie. ;:138
Widzę kokoryczkę lakolistną, u mnie jest nowym nabytkiem, dostałam od Iwonki i także ładnie się rozrasta. :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Byłoby super ;:215 Może u mnie coś Ci się spodoba?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu witaj :wit
Jesień to czas dla berberysów szczególnie jak słoneczko dopisze!
Patrząc na Twoje rabatki to naprawdę kwiatów masz moc i nawet o tej porze jest się czym cieszyć :D
Nawet zasuszone już kwiatostany rozchodnika bardzo fajnie wyglądają.
Aniu masz rację co do ogrodzenia,rośliny dużo zyskują a dodatkowo jak nie przede wszystkim to wielka ochrona przed psiakami.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju wytłumacz mi jak blondynce, która to kokoryczka kalinolistna...nie wiem ;:124
Mirko zapisz w kajeciku i pamiętaj ;:333 na wiosnę się dogadamy ;:196
Kasiu nic mi nie mów o psach...przybył mi jeszcze jeden...znowu ktoś wyrzucił, zresztą się nie dziwię jest strasznie brzydki. Zadomowił się na dobre, nawet na mnie szczeka jak wracam do domu :;230
Gdyby tego było mało, na wiosnę kot gdzieś poszedł i przepadł, wczoraj wrócił...mam teraz cztery koty i trzy psy, ręce opadają ;:223

Byliny w żółtym kolorze które rosły w ogrodzie w tym roku.
Rudbekia

Obrazek
Dzielżan
Obrazek
Omeg
Obrazek
Tulipan pachnący
Obrazek
Chyba smagliczka skalna
Obrazek

Obrazek

Liliowiec
Obrazek
Cotula
Obrazek
Mak kalifornijski-chyba
Obrazek
Nachyłek
Obrazek
Nachyłek
Obrazek

Obrazek
Róża
Obrazek

Liliowiec
Obrazek

Obrazek

Liliowiec miniaturka
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu piękne letnie fotki wstawiłaś. ;:138

Mówiłam o czwartym zdjęciu z dn 23 listopada. ;:108
Tak mi się wydaje, że to kokoryczka, a może jakaś inna roślinka, :oops: ale do złudzenia podobna. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anu ależ się słonecznie u Ciebie zrobiło dzięki kwiatuszkom w złocistym kolorze. Bardzo lubię żółte kwiaty, one tak cudownie rozświetlają ogród....nawet w pochmurny dzień jest wesoło i pięknie :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Aniu ależ ślicznie w Twoim ogródku ,białe roślinki cudne ale żółte też bardzo lubię ;:138 ;:138 U mnie w tym roku strasznie dużo roślin wymarzło ,może ta zima będzie łaskawsza ;:173
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, jaki tam ;:185 .
Dobrze wiesz, ze od początku Twój ogród bardzo mi się podoba, bo jakoś tak kojarzy mi się z moim, wsród tych pól i łąk :)
Śliczne kwiatuchy- berberys taki ogniscie czerwony, a te skalnice pod modrzewiem płaczącym... ślicznotki. U mnie znów padły. Najpierw przesadziłam je ze słonka w cień jakiejs wiekszej roslinki, bo ponoć one lubią cień. Ale tam zmarnowała się zupełnie. A tak w ogóle to skalnice kupuje niemal każdej wiosny po 2 sztuki co najmniej i nie mogę się dochować zadnej kolekcji poduchowatej :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju ;:196 ta roślinka to iglak...podobny do paproci, na jesieni wybarwił się na końcówkach na kolor brązowy...takie dziwadło. Już kiedyś ktoś zwrócił mi uwagę że paprotkę posadziłam na skalniaku :;230
Drzewko przesadziłam, w inne miejsce... bo nie mam najmniejszego pojęcia do jakiej szerokości rośnie. Wszystkie iglaki mam nie podpisane, tylko wiem że żywopłot jest posadzony z Żywotnika Brabant i Szmaragd :oops:
Tak wygląda ten iglak w lepszym wiosennym ujęciu.
Obrazek

Aga ;:3 dla Ciebie, jesienne aksamitki Lulu...żółty kolorek bije z większej kępy2x po. ok. 2,5 m ;:218

Obrazek

Romko ;:167 też kilka bylin mi wypadło tej zimy, troszkę szkoda ale na ich miejsce na pewno przybędzie coś nowego. W puste miejsca Możesz obsadzić roślinami jednorocznymi, żeby chwasty nie rosły. Też tak robię ;:108 wysiewam, aksamitki... trzy rodzaje, ubiorki, kleome, tytoń ozdobny, cynie...nowo wysiane byliny też można posadzić, szybki i skuteczny sposób na zapełnienie miejsca na stałe.
W nowym sezonie chcę zapełnić rabaty szałwiami ozdobnymi, wyczytałam że jest bardzo dużo różnych odmian...mam dwie róże odmiany, są śliczne do tej pory krzaczki są zielone. Szałwię lekarską przycięłam i gałązki ususzyłam. Spróbuję też ukorzenić gałązki ale nie wiem w jakim terminie można robić sadzonki, chętnie widziała bym więcej krzaczków na rabatkach :?: Polecam na rabatkę, kwiaty są ozdobne a liście też pięknie zdobią...delikatnym odcieniem srebra. Dodatkowym plusem jest przyciąganie owadów do kwiatów.
Zresztą mięta, bazylia, majeranek, macierzanki, czosnek pomiędzy bylinami są ;:215 tylko trzeba je regularnie przycinać żeby zdobiły nie szpeciły.
Szałwia lekarska
Obrazek
Szałwia balsamiczna
Obrazek

Bazyli a pomiędzy nią, drobniutkie kępki majeranku...majeranek posadziłam na jesieni do gruntu, nie wiem tylko czy przetrwa zimę. Górne listki ususzyłam i stosuję do potraw ;:333
Obrazek
Kropelko skalnice rosną w miejscu ;:3...na całym skalniaku jest geowłóknina a na niej rozsypane są kamienie drobne i grube. Skalniaczki i skalnice posadzone są w dziurach wyciętych w włókninie...wszystko jest obsypane drobniutkim żwirkiem. Takie warunki im chyba pasują, w tym roku ładnie się rozrosły i powchodziły na większe kamienie.
Tak wyglądały w 2011r na jesieni...widać na wcześniejszych fotkach jak się rozrosły.
Obrazek

Pod koniec kwietnia tak kwitły.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ale się nabrałam. :;230
Właśnie te brązowiejące igły mnie zmyliły. Jednak ciekawa roślina . ;:108
Szałwia muszkatołowa Ci się wysiewa? :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju szałwia jest z wysianych nasion...w tym roku zeszła tylko jedna sadzonka. Może na wiosnę zejdzie ich więcej. Stara kępka też na razie została ale czy przetrwa zimę to nie wiem, w tamtym roku pięć kępek zgniło. Doszłam do wniosku że w naszych stronach miejsce szałwi muszkatołowej powinno być słoneczne i zaciszne...zero wietrznego przesmyku. Mróz, zimny wiatr i woda skutecznie likwiduje sadzonki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”