Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29
Marysiu! Ja zakupiłam w tym roku nasiona karczocha fioletowego - na zdjęciu kwiaty ma takie bardziej czerwone, a liście chyba mają być zielone. Podają, że siać od marca do kwietnia, czy to nie za późno?
Planowałam w przyszłym tygodniu jeśli wrócę ze szpitala zacząć wysiewy... 
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lucynko to ja na pewno później posiałam, ale nie zapisałam bo to znowu miała być próba nasion
Miłych snów i przebudzenia
Dario można wysiać później ale jak się chce mieć dojrzałe nasiona to wolę wcześniej
Pamiętam jak pierwszy raz u nich zamówiłam to akurat w marcu spadł śnieg i dość długo leżał a lilie kiełkujące w piwniczce. Bałam się o nie
ale chyba jedna dziwnie się zachowywała i nie wiem czy jest czy przepadła, a zamówiłam sporo
Misiu niestety te z kupowanych kwitnących rosły mi dwa trzy lata najwyżej, ale to może zależy od gatunku.
Pewnie jutro też będzie u mnie deszcz
Renatko ja sieję w lutym, a i tak kilka pąków mi nie dojrzeje. Wiadomo chcemy cieszyć się jak najdłużej
Na torebce z nasionami jest chyba czas siania luty? W Twoim wypadku nie ma co siać teraz i zostawiać na pastwę H. siewki, tym bardziej że będzie musiał wpadać do Ciebie i dom na jego głowie 
Miłych snów i przebudzenia
Dario można wysiać później ale jak się chce mieć dojrzałe nasiona to wolę wcześniej
Pamiętam jak pierwszy raz u nich zamówiłam to akurat w marcu spadł śnieg i dość długo leżał a lilie kiełkujące w piwniczce. Bałam się o nie
Misiu niestety te z kupowanych kwitnących rosły mi dwa trzy lata najwyżej, ale to może zależy od gatunku.
Pewnie jutro też będzie u mnie deszcz
Renatko ja sieję w lutym, a i tak kilka pąków mi nie dojrzeje. Wiadomo chcemy cieszyć się jak najdłużej
- renzal

To mnie zmartwiłaś..., bo u mnie sporo zimniej niż u Ciebie. Na opakowaniu fioletowego napisano właśnie wysiew marzec- połowa kwietnia, a na odmianie Green globe, którą opisują jako wieloletnią..., marzec.
- Maska

- Kontakt:
Renatko właściwie wszędzie opisują że w pierwszym roku roślina, a w drugim kwiat czyli pąk, bo to roślina dwuletnia lub wielo.... a ja na ogół mam jednoroczną i pozyskuję pąki w pierwszym roku. Natomiast w cieplejszych rejonach kraju i bez nornic, okrywana zimą spokojnie jest to rośliną wieloletnią. Może jakby ją wysiać w marcu a po wsadzeniu po 15 maja mocno nawozić i podlewać to szybko dorośnie i zaowocuje. Ja nawożę tylko naturalnym nawozem i podlewam a pąki jadam w połowie sierpnia

- Eliza52

- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siejecie i uprawiacie rośliny, których ja nawet nie znam, a o niektórych roślinach nie wiedziałam że można je uprawiać samemu.
Niebo Marysiu jak zwykle przepięknie uchwycone
Niebo Marysiu jak zwykle przepięknie uchwycone
Pozdrawiam Ela
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,i ja zebrałam nasiona swojego karczocha ,ale ich jeszcze nie wysiałam ,dopiero po połowie lutego będę siać ,tamte są ,ale czy nie zostaną zjedzone to nikt nie wie,u mnie też była góra śniegu,ale topnieje ,dobrze,bo więcej wody będzie dla roślinek,nie pamiętam dawno takiej śnieżycy ,świat się w oczach zmieniał,u mnie nie było takiego pięknego zachodu,żadnego nie było
pozdrawiam 
- Maska

- Kontakt:
Witam w nowym dniu!
Słoneczko radośnie świeci, siewki dostają porcję światła
Elu to jest specyfika FO, że ciągle dowiadujemy się czegoś nowego ale i próbujemy siać, sadzić i eksperymentować
Dziękuję
Martusiu jakiś zachód musiał być tylko może las zasłonił efekt! Nigdy nie udało mi się pozyskać dojrzałych nasion z moich karczochów
zawsze są jakieś połowę mniejsze, więc kupuję. Już posiałam i kiełkują, kupiłam też nasiona karczocha purpurowego i zobaczymy jaki będzie naprawdę
Faktycznie tak jak waliło śniegiem przedwczoraj to już dawno nie widziałam
Dzisiaj pewnie zniknął resztki śniegu bo temperatura rośnie ale ciśnienie też to mróz lekki nocami będzie.
Dobrego dnia i pozdrawiam cieplutko
We wspomnieniach jednego dnia latem!

Dobrego dnia!
Słoneczko radośnie świeci, siewki dostają porcję światła
Elu to jest specyfika FO, że ciągle dowiadujemy się czegoś nowego ale i próbujemy siać, sadzić i eksperymentować
Dziękuję
Martusiu jakiś zachód musiał być tylko może las zasłonił efekt! Nigdy nie udało mi się pozyskać dojrzałych nasion z moich karczochów
Dobrego dnia i pozdrawiam cieplutko
We wspomnieniach jednego dnia latem!

Dobrego dnia!
- julcia1

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Marysiu cudna datura ,bardzo je lubię,niestety miałam tylko jak były małe potem się rozrosły i nie miałam jak przechować 
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Moje karczochy zimy nie przeżyły. Chyba lepiej traktować je jak jednoroczne. I fakt, trzeba by je wysiać wcześniej , to zdążą owocować przed mrozami.
Myślisz Marysiu, że już?
Myślisz Marysiu, że już?
- Maska

- Kontakt:
Julciu mam dwie datury przesłane przez naszą Elę Ellebelle i są mi teraz szczególnie bliskie. Początkowo nie chciały kwitnąć jedynie paroma kwiatkami, a w ubiegłym roku były obsypane kwiatami a co niesamowite to o zmierzchu przylatywała ważka i piła nektar z kwiatów. Niestety nie mam zdjęć.
Małgosiu moje karczochy już wychyliły noski z ziemi i mimo, że od czasu do czasu udawało mi się przechować jakąś roślinę przez zimę to sieję co roku w lutym nowe
Iwonka Zielona Jagoda sieje podobnie jak ja i już też jej wykiełkowały
To dzisiaj wypad do Gdyni? baw się dobrze 
Małgosiu moje karczochy już wychyliły noski z ziemi i mimo, że od czasu do czasu udawało mi się przechować jakąś roślinę przez zimę to sieję co roku w lutym nowe
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry, Marysiu!
Raniutko obudziło mnie słoneczko , a poweru dodała świadomość tego, że dzisiaj znowu mogę się huśtać ....
Weszłam do Ciebie i od razu dostałam po oczach pięknym kwieciem, a szczególnie daturą. Ona ma prawie same kwiaty.
Widuję kwitnące datury u działkowców, z dużą ilością kwiatów, ale też liści. Czy Ty obrywasz nadmiar liści, czy Twoja datura tak ma?
Ciepłego, dobrego, słonecznego dzionka Ci życzę.
Raniutko obudziło mnie słoneczko , a poweru dodała świadomość tego, że dzisiaj znowu mogę się huśtać ....
Weszłam do Ciebie i od razu dostałam po oczach pięknym kwieciem, a szczególnie daturą. Ona ma prawie same kwiaty.
Widuję kwitnące datury u działkowców, z dużą ilością kwiatów, ale też liści. Czy Ty obrywasz nadmiar liści, czy Twoja datura tak ma?
Ciepłego, dobrego, słonecznego dzionka Ci życzę.
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
MARYSIU ,cudny zachód .
RENATKO ,roślinka którą pokazałaś wygląda na przetacznik pagórkowy.
RENATKO ,roślinka którą pokazałaś wygląda na przetacznik pagórkowy.
-
aniap56
- 200p

- Od: 6 cze 2014, o 21:43
Ale zapachniało floksikowo
. Datura też nie powiem -piękna
A o zachodzie słońca nawet nie wspomnę, bo przecież robiła go mistrzyni
U mnie dziś wreszcie piękne
, czego i wszystkim życzę 
A o zachodzie słońca nawet nie wspomnę, bo przecież robiła go mistrzyni
U mnie dziś wreszcie piękne
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
O moje kochane floksy
Witaj Marysiu, jak tam zima u Ciebie, zniknę la?
- renzal

Wspomnienia przepiękne, a i czytam, że śniegu ubywa, więc wiosna tuż tuż.
Bardzo dziękuję za opisy i zdjęcie karczocha.
Postaram się wysiać go po powrocie ze szpitala i zobaczymy jak mu u mnie będzie!
Przesyłam słoneczko!

Bardzo dziękuję za opisy i zdjęcie karczocha.
Przesyłam słoneczko!