Mój ogród cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród cz. 2

Post »

A co zrobić z pomidorkami na dworzu mam ich sporo i zdrowe krzaczki, pomidorów fuul ale jeszcze zielonych ,co zrobić wiesz może???
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozazdrościłam męczennicy i też sobie kupiłam od forumowego kolegi Mi... Na razie stoi na balkonie i przezimuję ją w mieszkaniu ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Kochani Wam Wszystkim ;:3 za miłe słowa, zachwyty ;:180 nad pomidorami czy męczennicą.
Strasznie dawno mnie tu nie było ;:145 , taka ze mnie gospodyni ;:131 . Nie będę się tłumaczyć masą zajęć i brakiem czasu, bo dotyczy to wszystkich, a Wy jakoś dajecie radę. Postaram się poprawić. A pogoda dzisiejsza wychodzi mi naprzeciw i sprzyja temu. Pewnie gdyby było ładnie nikt by mnie to włączania komputera nie zmusił ;:224 . A tu leje. Miałam się nie tłumaczyć, ale nie mam czasu nawet bywać w ogrodzie i cieszyć się nim, a co dopiero pielęgnować go. Zdjęcia czasem pstryknę, ale upychane są na karcie aparatu, którą dziś zgrałam.

Ogród jakby nie wiedział, że lada dzień jesień. Trawa zielona, pojedyncze liście się sypią. Koloru lata dodają dalie i aksamitki, które w tym roku u mnie królują. Zamówiłam mix na akcji wymiany i to był strzał w 10 ;:108 .
Doniczkowe i balkonowe wciąż zachwycają - datury, oleander, pelargonie i wciąż obsypana kwieciem fuksja przy wejściu. Jedynym zwiastunem końca lata są zimne ranki i wieczory, mgły i rosa.
Pomidory mają się dobrze, zajadam się nimi wciąż. Winogrono dojrzewa - jest bardzo słodkie.
Sezon malinowy się kończy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Nowe schodki na taras w miejscu, gdzie usechł 10 letni iglak, którego wykopaliśmy.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I próby przerabiania papryczek ostrych, których zjeść się nie da bez obróbki a wyrzucić grzech:).

Ale jakby ktoś miał przepis sprawdzony to poproszę. Bo te takie sobie:).
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witak Karolciu.
W sprawie ostrych papryczek nie pomogę, bo ich nie sadzę i nie używam.
Za to pochwalę fuksję. Piękna i obficie kwitnąca. Datury też masz ładne. ;:138 Kiedyś je uprawiałam,ale to ich wykopywanie.
Zdjęcie z pomidorami to aktualne, czy wcześniejsze? Obrodziły Ci i to jak. ;:215 :wit
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Obrazek

Karolinko podpowiedz mi jak stoi Twój foliak. Na zdj. furtka i przez nią wchodzisz , to wejście pod folię jest od jakiej strony świata?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Karolinko, czy w tym czarnym koszyku z pomidorami każdy pomidorek jest innej odmiany? Czyżbyś miała ich aż tyle?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A te ostre papryki, to takie okrągłe miałaś? Bo te podłużne wrzucam do wszystkiego, co możliwe, a jak zostanie, to nawlekam na girlandę i schną sobie, potem zużywam takie suche. Zeszłoroczne poszły szybko, ale w tym mam trochę więcej ;:173
Pomidory super! Co to za odmiana?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pomidorowy sen trwa jeszcze ;:138 u mnie już po ostatecznych zbiorach.
Pogoda niestety nie dopisała.
Ostrych papryczek nie jadam, więc Ci nie pomogę, ale pewno w necie pełno takich przepisów.
Czy te grzybki to z twojego ogrodu ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale czas leci. Już u progu Świąt jesteśmy. Z tej okazji wyżywam się artystycznie:). W dużej części tym co udało mi się nazbierać w ogrodzie: gałązki brzozowe, iglaki, szyszki, orzechy.
Uwielbiam ten przedświąteczny czas. Nawet to zwariowanie i zabieganie, by wreszcie już za parę dni zatrzymać się, zadumać, odpocząć. Wsłuchując się w świąteczne nuty ślę Wam pozdrowienia :wit .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KAROLINO fajne te Twoje rekodzieła ja właśnie jestem w trakcie tworzenia i raz po raz zaglądam aby wenę załapać, ale już coś tworzę i też jak Ty wyczekuję nutek kolęd i pastorałek.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Krysiu.
Najlepsze życzenia w Nowym Roku dla wszystkich! Spełnienia ogrodowych marzeń ;:108 .

Ja znikam na kilka miesięcy. Może wrócę wiosną do swojego wątku, ale nie obiecuję.
A więc byle do wiosny! Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wszyscy forumowo i ogrodowo zakręceni :wit :).

Po przespanej zimie obudziło mnie wiosenne słońce. Odrobić w ogrodzie się nie mogę, ciągle coś, ale za to jaki to odpoczynek i relaks po pracy np. przy plewieniu :wink: . Czekam tylko kiedy wybije godzina końca pracy i myślę o dziś będę robiła. Oglądając zdjęcia na forum widzę, że moje roślinki i zaawansowanie wiosny są daleko w tyle. Ale czekam cierpliwe. Jest baaaardzooo sucho, czekam na deszcz nawet kosztem słonecznego weekendu.
Z nowości po zimie - wycięłam stare wiciokrzewy na pergoli. Postawię na clematisy, o których zawsze marzyłam. Znalazłam fajny wątek w sekcji powojnikowej o odmianach polecanych dla początkujących:). Na pewno kupię Błękitnego Anioła, Krakowiaka i chyba Plena Elegans. I jeszcze mam kilka upatrzonych...no zobaczmy ;:173 . W każdym razie postawię na zakupy internetowe, więc jeśli m ktoś coś do polecenia (szkółę itp.) to bardzo proszę o pw:).
A zaraz za pergolą z jej północnej strony zakładam rabatę z hortensjami.

A ogród w wiosennej odsłonie wygląda tak:)

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Pięknie jest u Ciebie i kolorów nie za mało,a pomidorasy spore, moje troszke mniejsze a za to sałate masz olbrzymią ,masz ją w foliaku czy szklarni?
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko sałata to sadzonki jeszcze z jesieni, które sadziłam na jesienny zbiór. Ale wtedy nie daly rady. Jakoś zimę w foliaku przetrwały i wiosną zabrały się i są już takie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”