Tymczasem dziś ponura niedziela

RODODENDRONY rosną u mnie w mieszance TORFU WYSOKIEGO ( 3,0-4,0 pH.) i KORY SOSNOWEJ kompostowanej z niewielką domieszką GLINY i OBORNIKA. Jednak opady deszczu , śniegu , oraz podlewanie wodą z ujęcia miejskiego powodują zmianę kwasowości podłoża. Jeśli pH.gleby zbliża się do 5,5 -6,0, lub nawet jest wyższe należy je dokwasić. Właściwości LEKKO zakwaszające ma kora, igliwie, fusy z kawy ,woda po kiszonych ogórkach , kwasek cytrynowy czy cytryna... ale nimi nie dokwasimy skutecznie podłoża ani pod rododendronami, ani pod hortensjami. Nawozy do Rh, Hortensji i Iglaków też jedynie lekko zakwaszają podłoże.Mija pisze:Witaj Ewelino, czy mogłabyś napisać coś więcej na temat dokwaszania? Robisz roztwór czy sypiesz siarczan pod RH? W jakich ilościach stosujesz nawóz?
Intensywnie można dokwasić glebę stosując SIARKĘ TECHNICZNĄ (u mnie trudno ją kupić), KWAS ORTOFOSFOROWY lub SIARCZAN AMONU.
SIARCZAN AMONU zawiera azot w formie amonowej i łatwo dostępną siarkę, wobec czego nadaje się pod rośliny wymagające dobrego zaopatrzenia w te składniki pokarmowe. Siarczan amonu wykazuje powolne działanie. Z uwagi na fizjologicznie kwaśną reakcję siarczanu amonu, stosować go należy przede wszystkim na glebach o odczynie zasadowym lub obojętnym.
Siarczan amonu jest preparatem zakwaszającym do stosowania wyłącznie na wiosnę (do końca czerwca).
Azot stymuluje bowiem szybki wzrost tkanek i tworzenie masy zielonej ,więc stosowany po drugiej połowie lipca, daje w efekcie wypadnięcia przemarzniętych roślin zimą.
Siarczan amonu zazwyczaj sprzedaje się w granulkach, które albo rozsypujemy na podłoże (ja rozsypuję garść wokół dużych krzewów lub rozpuszczam na 5 litrów wody 1 płaską łyżkę stołową i podlewam - u podstawy krzewu , NIE po liściach !)
Jednak przy pH. powyżej 6 podanie siarczanu amonu może spowodować zasolenie a nie zakwaszenie ziemi. Przy zasoleniu zaś roślina nie jest w stanie pobierać środków pokarmowych i zaczyna chorować. Dlatego przed zastosowaniem Siarczanu NALEŻY KONIECZNIE zmierzyć pH. gleby !
SIARCZAN AMONU JEST wg. mnie bardzo dobrym nawozem zakwaszającym ,byle STOSOWAĆ GO Z UMIAREM !!!
Do zakwaszania można też stosować preparat ?Doktor Ogrodnik? też na bazie SIARCZANU AMONU.
RODODENDRONY odwdzięczają się za właściwą pielęgnację...

... kolejne krzewy otwierają pąki

Tu na listkach rh. z lewej widać uszkodzenia mrozowe na liściach.