Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

KasiuMoże i anorektyczki na wybiegu ale za to jak wystrojone w te korale różnej wielkości ;:215
Chyba jednak i ja nie obejdę się bez oprysków :roll: Jutro uwarzę eliksir ;:108
Beatko dzięki za info. Faktycznie nie mało, może rzeczywiście zrobię na wiosnę i będę korygować nawożeniem. Ten być może Sibirski Kozyr wygląda bardzo okazale.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Irenko, ależ ja nie narzekam Obrazek
nadziwić się nie mogę, że i tak dają radę tyle owoców utrzymać. :;230
Więcej od nich nie wymagam. Byle tylko zdrowe były, to będę happy. ;:215

Aniu korale koralami, gorzej, że co rusz im spódniczki przykrócam. ;:oj ;:306
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Znaczy wzmagasz ich atrakcyjność ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Beatko K-100 ma bardzo małe komory nasienne do tego stopnia że praktycznie jest sam miąższ.Konsystencją i smakiem przypomina swoich malinowych kuzynów typu Bawole serce. ;:333 Twój krzaczek solidnie obrodził i jak smakowo Ci będzie odpowiadał to myślę że na pewno zostanie u Ciebie na przyszły rok. ;:108
Aniu z kwiatami o tej porze o której piszesz może być faktycznie problem.Moje przynajmniej są dwa tygodnie wcześniej niż zwykle.Lampa to pomidor uniwersalny zarówno ma solidny smak jak i nadaje się na przetwory jak wszystkie odmiany "limowate."
CLX37574 pomimo że błędnie jest zaliczana do odmian towarowych posiada głębię smaku i w dodatku jest niesamowicie plenna.Smak z praktycznie każdej odmiany da się wydobyć poprzez rozsądne nawożenie do każdej fazy wzrostu roślin.Rośliny niedożywione jak i przenawożone będą zawsze niesmaczne.
CLX w fazie plonowania.
Obrazek
Obrazek
Faworyt po prześwietlającym wyłamaniu liści.
Obrazek
Obrazek
Megagron w jadalnej już fazie.
Obrazek
Obrazek
Papryka cały czas przybiera na masie w czym jej pomaga Calcinit i ostatni dostatek wody.Pierwsze zaczynają powoli zmieniać kolor.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na koniec rekordzista odmianowy Gigante-900gram.Smakowo odmiana nawet lepsza od ;:215 Red Pear.Nasiona już pozyskane z tegorocznych zbiorów.
Obrazek
Irenko nasion gomfreny zbierał nie będę.Wczesną wiosną kupię oryginalne,ich cena nie jest w końcu kto wie jaka wygórowana.Jeżeli masz życzenie ją mieć na drugi rok nie widzę przeszkód.
Co Ty chcesz od swoich podopiecznych Kasiu.Trzymają linię. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytałam ale na pisanie już nie mam siły, bo dzisiaj cały dzień piszę ;:306

Aniu moje kropki są zupełnie inne, wyglądają jakby ktoś pochlapał je czarną ziemią i ścierają się :)

Kasiu masz piękne pomidorki! nie narzekaj :D
U mnie też pomidory wiszą na dole krzaka, ogromne jakby niezawiązane wyższe grona poszły w te pierwsze. Chyba przyczyną były upały.

Irenko może gleba nie pasuje Twoim gomfreną (nawożenie?).

Beatko muszę poczytać o podwyższonych grządkach w tunelu, bo byłoby to chyba niezłe rozwiązanie u mnie.
Mam nadzieję że nie jest u mnie tak nudno że aż zasypiasz nad moim wątkiem ;:306

Wszystkim życzę spokojnej nocy i jeżeli Małgosia nas podczytuje w łazience to jej też ;:196
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit :wit

Marysiu

U Ciebie w wątku nigdy nie jest nudno :heja , cały czas coś się dzieje. Usnęłam przyznaję :oops: , ale ja tak mam. Wolę wstać wcześnie rano niż siedzieć późno w nocy. Często usypiam z książką lub gazetą, czasem uda mi się z tabletem. :;230

Trochę obiecanych zdjęć.

Warzywnik, zostały tylko dwie grządki cebuli, reszta wyrwana i pożywana na bieżąco. W tym roku nie kupowałam młodej cebuli, jemy swoją

Obrazek

Pomidory w gruncie, generalnie ładne mają pierwsze grono, odmiany rosyjskie i polskie( Rodeo malinowy).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój ulubiony doniczkowy - Creme Sousage. Krzaczek zdechlaczek :wink:
Miałam go w zeszłym roku, jedna z niewielu powtórek. Wiąże niesamowicie, z prawie każdego kwiatka owoc, typowy krzak generatywny, doskonały do donic. To mój pewniak, w przyszłym roku też będzie. ;:333

Obrazek

Obrazek

Papryki (trudno im robić zdjęcia w tunelu), czerwone to Cyklon, czarne Black Hungarian, zielone na razie bez nazw.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dynie, dwie sztuki rosną na płocie, robią co chcą a co będę im żałowała. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ziemniaki w skrzynkach. Na dniach zostaną wykopane, ciekawe co tam w środku wyrosło?

Obrazek

I na koniec troszkę kwiatków i innych widoczków. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak to się u mnie przedstawia. ;:173

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko mam oczy jak talerzyki! kwiaty, jarzynki, owoce, dynie, domek ;:167 wszystko mi się podoba i jest takie klimatyczne :D
Ja też muszę zobaczyć czy ziemniaki urosły, bo zasadziłam w starym wiadrze z dziurawym dnem.
I nawet kotwica jest :lol:
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Beatko no powaliło mnie. Szczęka mi spadła na podłogę i nie mogę jej pozbierać ;:202 Idę popłakać sobie cichutko w kątku. Mój taras po sprzątaniu ;:306 :;230
Obrazek
jakby przeszła przezeń szarańcza ;:306
Ach jakbym miała tyle warzyw ;:oj oszalałabym z radości, tyle słoików, mrożonek, suszonych frykasów ajajaj... a tak właśnie się zastanawiam gdzie kupić pomidory do przetworów ;:218
Super te skrzynie z daszkami, mogę zgapić?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko pięknie masz w tym Twoim leśnym azylu. ;:215

Bardzo jestem ciekawa jak ziemniaki się spisały w skrzynkach. ;:65 Czekamy na fotorelację z wykopek. ;:173

Dynia pewnie szczęśliwa, że pozwoliłaś jej na taką samowolkę. :lol:

No i nie byłabym sobą, gdybym jeszcze raz nie pochwaliła pięknego kamiennego wjazdu. ;:333

A jak tam borsuk? Odwiedza Was jeszcze?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Dziękuję Wam za miłe słowa ;:180 :oops:

Lubię moją działkę, ogród, malutki domek. Taki całkiem inny świat od otaczającej nas rzeczywistości. Dzięki temu, że pracuję w dużym mieście żyję jakby w dwóch światach i bardzo się z tego cieszę :D

Marysiu

U mnie wszystkiego po troszeczku, na bierzące potrzeby. Muszą być własne, podstawowe warzywa, taki np. niedzielny rosół bez świeżych warzyw, to nie rosół. :wink:

Aniu

Masz pięknie zagospodarowany taras. Jesteś mistrzynią upraw donicowych. Nie płacz, proszę Cię, jeszcze wszystko przed Tobą :uszy

Kasiu

Na razie śladów bytności borsuka nie zauważyłam. :)
Śliwkom do dojrzewnia jeszcze daleko, okna w tunelu jeszcze nie powyrywane, strąki paprkowe wiszą całe. Może nie będzie przychodził?
Z jednej strony działki są zarośla dzikich śliwek. Obrodziły w tym roku niesamowicie, nigdy ich tyle nie widziałam. Owoce są okrągłe,malutkie i w kolorze fioletowym. Jeszcze chwila i będą dojrzewały, może borsuk nimi się zadowoli?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Dziś sobota ale z powodu pogody szaleństwa ogrodowego nie uskuteczniłam. Dobrze, że w przerwie między opadami udało mi się zebrać, co było do zebrania. Pomidory niestety pękają od nadmiary deszczu i trzeba będzie szybko przerabiać.
Na opryski nie było szans,nie odważyłam się także na obrywanie liści czy ogławianie ;:131

Obrazek

Pomidory: Kibic, Black Plum, Sungols, Chocolate Cherry, Sungold i Mandarin Stripes
Papryki: Urzej (na krzak całe trzy owoce i na tym koniec. Więcej szans już nie dostanie), żółty i czerwony szatan (rękawiczki mam przygotowane :;230 ) Agneto Gold Thick, Tiny Bells

Obrazek

Black From Tula, Ananas (Pineapple), Pierces Pride, Blush, Rode de Berne, K36, Red Pear, Oslinye Uschi, Mandarin Cross, Malinowe serce Rumianki, Sakiewka Grani vel Rebelpik :wink:

Obrazek

Malachitowa Szkatułka, Greate White, Mata Hari, JR/14, JR/1, African Queen i Niespodzianka od Kasi.
Kasiu Czy możesz zdradzić, co to za gagatek?

Marysiu Gratuluję dyniowej uprawy może i ja w następnym sezonie spróbuję. Mam nadzieję, że pomidorki jednak przetrwają i będziesz mogła cieszyć się ich smakiem

Kasiu Twoje jadalne myślą, że są ozdobne a moja ozdobna od Irenki nie zamierza nawet kwitnąć. Chyba lokum się jej nie spodobało albo za mało do niej gadam ;:306

Wituś Dajesz po oczach tymi pełnymi gronami ;:138 a K100 jest po prostu piękna. Paprykę Odę zapiszę sobie bo bardzo podoba mi się kolor. A jaki smak? Pozostałe papryki także piękne.
Mam nadzieję, że pokażesz nam swoje świąteczne bukiety. Pamiętam te z zeszłego roku i nie mogę doczekać się nowych kompozycji.
Jerzynka pycha

Aniu Widziałam Twoje porządki na tarasie. Widać, że masz taras :;230
U mnie w gruncie też kwitnienie w zasadzie zakończone.
Jeśli chcesz plenny, niski i samokończący pomidor to polecam Kibica (szukaj na pierwszym zdjęciu). Ja osobiście jestem pod wrażeniem ilości owoców, które mają być głównie do przetworzenia. Liczę, że smak na kanapce także będzie ok. Zebrałam dziś bardzo dużo owoców z JR/1 (taki żółty z czerwonymi smugami na drugim zdjęciu) Zebrałam dziś 11 owoców a ogrom jeszcze wisi na krzaku. JR/14 także bardzo plenny a smak ma wybornie malinowy.

Beatko Z ograniczaniem pomidorów będę Ci dopingowała a Ty dopilnuj mnie :uszy
Oglądając Twoje zdjęcia przypomniałam sobie, że znów zapomniałam wytargać cebulę ;:131 Mogę śmiało napisać, że cebulowo dobrze mi w tym roku poszło mimo trudnych początków. Obie cebule od Ciebie rosną ładnie (ukrainka i Tosca) i zastanawiam się czy nie zostawić ukrainki na nasiona. Muszę poczytać, jak to skutecznie zrobić.
Bardzo podoba mi się Twoje ogrodzenie dyniowe. Chętnie bym u siebie takie widziała. Mam już koncepcję gdzie i jak ale nie wiem czy dyńki będą chciały rosnąć po mojej stronie ogrodzenia czy raczej u sąsiada :;230
I ten domeczek ;:173

Kasiu
Analiza bardzo się przydaje a tym bardziej na piaskach. U mnie niektóre pierwiastki trzymają się ale większość jest mocno wymyta a u Ciebie tym bardziej wszystko "przelatuje" w głąb.
Pokazujesz swoje chudzinki ale owocami są obwieszone więc to chyba om nie przeszkadza. U mnie jesienią pójdzie chyba siekierka w ruch żeby wyrąbać pędy pomidorowe. Już bolą mnie krzyże na myśl o wyrywaniu. U Ciebie będzie łatwiej :lol:
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Maska pisze: Wszystkim życzę spokojnej nocy i jeżeli Małgosia nas podczytuje w łazience to jej też ;:196
Oczywiście, że podczytywałam i bardzo dziękowałam za życzenia ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu daszek na balkonie bardzo by się przydał, chyb a że nas Twoim jest kolejny balkon?

Beatko Twoja skromność ;:168 Znam uczucie o jakim piszesz, ja też że parę lat w piątek wracałam do domu i byłam na wakacjach ;:215

Małgosiu a ja podejrzewałam, że odpuściłaś sobotę deszczową a Ty wytrwale ogrodowałaś. No ale dla takich zbiorów warto było! Ja też zbieram i jem pomidory, wygląda na to że dojrzeją, a niektóre (drobnoowocowe) nawet mają górne liście zdrowe i kwitną. Nie ma dużo pomidorów ale są. Czekam z niecierpliwością czy dojrzeją wszystkie w gruncie :D Papryk mam mało, ale też będą i najwięcej z nasion ostrej papryki kupowanej na placu do mojego sosu paprykowego. A koszt tych papryk przewyższył koszt worka słodkiej papryki :;230
Dobrej nocy i słonecznej ciepłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo pisze: Kasiu Czy możesz zdradzić, co to za gagatek?
To Stara Babcina Malinówka Morango. Mam nadzieję, że wszystkim obdarowanym niespodzianka smakuje. :)

Analizę zrobię. ;:108 I to chyba nawet już jesienią, bo większość pomidorów rośnie u mnie pod dachem, gdzie deszcz nie dociera, a więc i nie wymywa. Znając wynik analizy już jesienią będę mogła zacząć uzupełniać braki.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu

Piękne zbiory ;:63

Co to za zielone pomidrki na pierwszym zdjęciu( w plastikowm pojemniku)?

U mnie dojrzewają przede wszystkim pomidorki w szklarni, te w gruncie leciutko zaczęły się przebarwać.

Dwa razy dziennie robię przegląd liści pomidorom, szczególnie tym w gruncie. Usuwam liście ze zmianami ZZ , nie jest tego jakoś szczególnie dużo, ale niestety jest.
Oczywiście pryskam eliksirami , szczgólnie dobrze działa(tak mi się wydaje) IF z KSM. Jako , że deszcze padają u mnie kilka razy dziennie, to i opryski robię wtedy gdy liście przeschną. Mam zakupiony Mildex, jeszcze nim nie pryskałam, ale jeśli objawy się nasilą użyję go.
Mam nadzieję, że pogoda jednak się poprawi. Toż to w końcu środek lata.
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”