Ogródek Jagusi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Jagusi 2010

Post »

leszczyna pisze:Witaj Jagusiu.... pięknie oprowadzasz po tych zamkach i dworkach.
Niejeden dzięki Tobie odwiedziłam/wirtualnie/, chętnie zaglądam i będę śledzić Twoje wojaże.
Pozdrawiam
Dziękuję pięknie za miłe słowa. Właśnie o to mi chodziło, żeby pokazać wszystkim jak piękny jest nasz kraj, ile ciekawych rzeczy można zobaczyć, niekoniecznie wyjeżdżając zagranicę. W naszej okolicy jest masę miejsc wartych odwiedzenia. Czasem jest to zabytek klasy zerowej a czasem kilkusetletni dąb czy pomnik upamiętniający jakieś wydarzenie. Czasami to tylko miejsce, które skłania nas do refleksji w ten czy inny sposób. i wcale nie potrzeba wielkich pieniędzy żeby wybrać się na wspaniałą wycieczkę. Wystarczy pomysł i kanapki na drogę :) Można podróżować pieszo, rowerem, pociągiem czy samochodem. Możliwości są nieograniczone. Trzeba je tylko dostrzec i wykorzystać. Ja mam to szczęście, że posiadam i środek lokomocji i męża który podziela moje zamiłowania.
Pozdrawiam i zachęcam do podobnego spędzania czasu i dzielenia się wrażeniami :wit
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też obejrzałam sobie twoje Zamkołazy ,nawet nie wiedziałam że tak niedaleko mnie jest tak ich dużo , tylko ten w Czersku widziałam ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Jagusiu Park Czartoryskich odwiedzamy z M co roku w czasie kwitnienia tulipanowca i jeździmy taką uliczką przy której stoi blok opleciony glicynią i tulipanowiec i glicynia co roku pięknie kwitną.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagusiu, ja w tym Pałacu też byłam, i tak nam się podoba Lubelszczyzna,ze już drugi raz na wakacjach byliśmy. :lol:
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jolu :)
Wiem o który budynek Ci chodzi. Tuż obok niego jest muzeum regionalne,które mieści się w starym szpitalu Św. Wojciecha. Ładnych parę lat temu, tak się zachwyciliśmy tą glicynią, że posadziliśmy ją przed domem. Tak to wtedy wyglądało:
Obrazek

Jednak okazała się tak ekspansywna i silna, że zaczęła włazić pod dach i baliśmy się narobi dużo szkód. Babcia chciała ją nawet wykopać ale ja nie dałam. Postanowiłam prowadzić ją jak drzewko. I oto efekt:
zaraz po obcięciu w 2008r.:
Obrazek

Obrazek

i w jesiennej szacie w 2009r.:
Obrazek

Igo :)
Już dzisiaj zapraszam w gości jak będziecie w Puławach.
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagusiu, dziękuję, w ciągu ostatnich dwóch lat byliśmy tam 3 razy, nie wiem czy się jeszcze uda. ;:196
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Witaj Jagusiu .Przejrzalam Twoją stronkę .Piękne kwiaty w ogrodzie , aż pozazdrościć, a tą glicynię :heja tobym Ci ukradła. ;:7 U mnie tylko niektóre kwiaty czują się dobrze, bo gleba piaszczysta, w druga przyczyna to nornice. ;:7
Pozdrawiam
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Helenko :)
Nie ma sprawy, jak tylko będziesz chciała to na wiosnę przykopię pęd glicynii i na jesień już będziesz miała sadzonkę.
A z roślinkami to i u nas różnie bywa. Niektóre rosną pięknie a niektóre trzeba przesadzić a jeszcze inne za nic się nie udają. Ja np choruję na magnolię ale stanowczo mam do niej pecha. Trzy razy sadzona i trzy razy kompletnie przemarzła :( . W miejscu osłoniętym, ogacona od mrozu i tak i tak nic z tego. Myślę że jeszcze spróbuję kiedyś.... ale na razie odpuszczę. Mam także przykład z różą. Taką lekko fioletową. gdy rosła na rabatce różanej w pełnym słońcu to miała taki naprawdę brzydki kolor, wręcz siny - babcia mówiła cmentarny i chciała wyrzucić, ale ja wymyśliłam, żeby ją przesadzić w cieniste miejsce [wyrzucić zawsze się zdąży] i trafiłam w dziesiątkę. Dopiero w cieniu nabrała koloru i szlachetności.

Obrazek Obrazek

Nie wiem czy zdjęcia oddają istotę rzeczy: po przesadzeniu kolory stały się wyraźnie żywsze :)

Nornice i krety to u nas po prostu koszmar.... ile tulipanów i lilii nam zeżarły nornice a krety wcale nie lepsze, podkopują roślinki i jak się w porę nie zauważy to usychają. W ten sposób załatwiły mi piwonię drzewiastą i delikatną. Chociaż mam nadzieję że delikatną jeszcze dało się radę uratować. Jakieś kiełki miała. Zobaczymy na wiosnę.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusia Twoja glicynia jest piękna i chociaż taka mała to ma taką ogromną ilość kwiatów. Ja kupiłam w OBI ze trzy lata temu mały badylek ale kwitnący i teraz doskonale daje sobie radę na wiosnę trochę ją przycinam bo umarzają jej niektóre pędy ale kwitnie dwa razy w roku. Jeżeli chodzi o magnolie to rzeczywiście trafiają Ci się kapryśnice moje były okrywane przez pierwsze dwie zimy po posadzeniu a teraz mróz im nie szkodzi gdzieś wyczytałam że u magnolii jest płytki system korzeniowy i trzeba okrywać korzenie bo to może być powodem przemarzania ale ja nigdy nie okrywałam.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Joluś :)
Pewnie się skuszę na magnolię, bo okrutnie mi się podoba. Szkoda tylko że one takie drogie są.....
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu żeby Cię zachęcić:
Obrazek
A to tulipanowiec z Parku Czartoryskich
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ano właśnie: śliczności ;:63 Ja też taką chcę ;:108
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Jogusiu :wit -pięknie pokazujesz nasz kraj -te zamki ,parki ...
...jestem prawie codziennie tak po cichu...
...można marzyć i wspominać jak to dawniej było... ;:180
..piękny kolor róży taki szlachetny a ułożenie płatków ;:224
...to forum nauczyło mnie patrzeć
na ułożenie płatków -bo kiedyś a róża no róża no ładna...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Witam :D
Przejrzałam cały wątek i bardzo mi się podoba Twój ogród. Mnóstwo w nim kwiatów, które należą do moich ulubionych roślin. ;:108 Ciekawa fotorelacja z wycieczki. Będę zaglądać. :wit
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Mnie również zachwyciła relacja z wycieczki i twoja glicynia, proszę o jej inne zdjęcia
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”