Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierre de Ronsard, znany w Polsce jako Eden. Piękna i bardzo zdrowa róża pnąca. Nie wiem od czego to zależy, ale niektóre egzemplarze pachną, niektóre nie... ;:24 Rozmawiałam na ten temat z jednym sprzedawcą, który tez taką ma. Ani moja, ani jego nie pachną, a w sklepie była akurat w sprzedaży kwitnąca, jeszcze w doniczce i pachniała! Wąchałam osobiście!!! W każdym razie nie jest to problemem, bo zapach nie jest szczególnie atrakcyjny, ani intensywny. Ot, pachnie trochę... :wink: Moja ma pewnie ze 3 lata i ma bardzo dobry wigor, mimo że rośnie od północnego wschodu. (No, może trochę bardziej wschodu niż północnego... :lol: ) Oto kilka jej zdjec z zeszłego sezonu. (Na zdjęciach może nie jest to bardzo widoczne, ale w sierpniu kwiaty miały kolor bardziej intensywny niż wiosną . Temperatura?... )

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Savoy Hotel lub Violette Niestlé (są jeszcze inne nazwy). Róża którą kupiłam na pniu, jako Queen of England. Jedna z moich pierwszych róż- ma ok. 4-5 (?) lat.Kilka lat upłynęło zanim się dowiedziałam (przez czysty przypadek!!!) jak się naprawdę nazywa. Malo znana róża i naprawdę nie mam pojęcia dlaczego!? :?: Jest CUDNA!!! Jest tak cudna, że kiedy kwitła, bez przerwy chodziłam ja oglądać ! Patrzyłam i nie wierzyłam własnym oczom! Coś tak pięknego nie może istnieć! Zdjęcia nie oddają w pełni jej uroku. Nie pachnie, ale co mi tam! Swoją urodą nadrabia to z nawiązką! Zdrowa jak ryba, żadnej plamki przez cały sezon. Powtórka kwitnienia nie jest już tak spektakularna, ale też miło popatrzeć... :D (Przy okazji prośba do moderków. Na tej stronie jest ona podpisana Queen of England. Bardzo proszę o poprawienie nazwy na Savoy Hotel (Violette Niestlé), bo gdyby ktoś zajrzał tylko tam, zostanie wprowadzony w błąd... Dziękuję z góry! ;:180

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże masz po prostu piękne jak i cały twój ogród.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Isia pisze:Alusia zajrzyj do mnie na słowem malowane może znajdziesz cos dla siebie ;:37 :wink:
Już biegnę, Isiu! ;:65
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Marcinku- Mutari , dziękuję!!! Przemiły jesteś! :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, Alu :)
Ze wstydem przyznaję ,że zaniedbałam jakoś ostatnio Twój piękny i pachnący różami wątek :oops: , ale już to nadrabiam. Zainteresowała mnie prezentowana przez Ciebie Pierre de Ronsard( Eden Rose). Zamówiłam niedawno tę różę - co prawda jeszcze nie dotarła, ale ja już się cieszę :).Twoja jest REWELACYJNA !!! Ciekawi mnie , ile ma lat i czy to jeden , czy dwa krzewy obok siebie?

Dedykuję Ci też moją ulubioną piosenkę o róży... Ma ładne słowa , toteż czasem nucę ją sobie zajmując się różami na moich rabatkach :

http://www.youtube.com/watch?v=Udme-3KksrU
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

O rany Alusia :shock: ta hotelowa róża jest cudowna! Chyba musisz pokazywać róże pojedynczo bo jak jest ich za dużo na raz to ciężko się skupić :wink:

Widziałam ją wcześniej na pewno u Ciebie, a jednak nie zauważyłam jaka jest cudowna. Kwiaty ma bardzo podobne do Parade kształtem i wielkością, Parade jest ciemniejsza i pachnie :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miło Cię "widzieć", Ewelinko! :D
Poszukałam w starych zdjęciach i wynika z nich, że Pierre de Ronsard zasadziłam wiosną 2005. Jest to tylko jeden krzak, ale posadzony przy innej róży, Gold Glow, (która była posadzona rok wcześniej, w odległości. mniej niż 50 cm. :oops: Pierre de Ronsard praktycznie ją zagłuszał, dlatego zeszłej jesieni przesadziłam Gold Glow w inne miejsce. Jeśli powiększysz poniższe zdjęcie, bardzo dokładnie widać jak to wyglądało... :D

Ewuniu
, chyba masz rację... Kiedy jest dużo róż na raz, ma się tendencje do oglądania bardziej pobieżnego, a szkoda... :D Ciebie rowniez miło gościć w moich progach! :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelina pisze:

Dedykuję Ci też moją ulubioną piosenkę o róży... Ma ładne słowa , toteż czasem nucę ją sobie zajmując się różami na moich rabatkach :

http://www.youtube.com/watch?v=Udme-3KksrU
Tak mocno skoncentrowałam się na Twoich pytaniach, ze nie zauważyłam tego pięknego upominku! :oops:

Śliczna piosenka, bardzo dziękuję! ;:97 Nie znałam jej wcześniej.... :D
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Alu prześliczne róże :D . Jestem zdumiona wielkościa Edena zaledwie po 3 latach :shock: ! Cudny!! Już widzę, że mojego źle posadziłam, bo na rabacie. No ale u mnie na pewno nie osiągnie takich imponujacych rozmiarów, więc zapewne niepotrzebnie się niepokoję :? .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Alu -róże przepiękne !Eden bardzo,bardzo, bardzo, mi się podoba...

8) Pozdrawiam serdecznie.
Maryna.
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

;:111 Już wiem jak będzie kiedyś wyglądał mój Eden.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Ależ imponujące krzaczysko z Pierre de Ronsard :shock: , no tak, dobrze, że mam teraz dokładne wyobrażenie, bo chciałam go posadzić przy piramidce o średnicy 38cm :roll:

W takim razie Aloha znajdzie swoje miejsce na tej podpórce, a dla Edena należy przyszykować solidne miejsce... na czym jest wsparty? - nie widać żadnych kratek czy siatki na murze.
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Czyli ta róża ma dopiero 4 sezony ? Niesamowite ! Sądziłam ,że jest dużo starsza. Oj, teraz tym bardziej niecierpliwie będę oczekiwać na moją przesyłkę:)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Jak to dopiero ma czwarty seson :!: :?: Nie doczytałam, o matko to moja jak będzie o połowę mniejsza, to bedzie miała ciasno tam gdzie ja posadziłam.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

U Alutka nie ma metra śniegu ! :lol:
Wegetacja wczesna, więc prócz miłości Ogrodniczki, lepsze warunki, niż u nas. :twisted:
A Eden- na naciągach stalowych, " wisi".
I wygląda, jak MARZENIE! :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”