Rudominkowe kolory

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rudominkowe kolory

Post »

Elu, dzięki za podpowiedzi. To już wszystko jasne. Przy okazji obejrzałam sobie inne skalnice i wygląda na to że mam: andersa, gronkową i cienistą. To są na razie maleństwa, dostałam je jesienią, pewnie w tym roku trochę się rozrosną i będą wyglądać bardziej imponująco ;:65
Agata, u mnie krokusy się rozwijały jak ty jeszcze miałaś śnieg w ogrodzie...Różnice między regionami są bardzo widoczne, choć w tym roku Warszawa wyprzedziła Opole, wcześniej było odwrotnie :;230
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krokusów dla porównania niestety nie mam, ale mam wrażenie, że tej wiosny na północy jesteśmy całkiem z tyłu. Choć możliwe, że jest jak zawsze, tylko ja to bardziej obserwuję, bo mam nareszcie swój ogród. Niedługo jadę oglądać centrum, porównam sobie... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Ale piękności. A róży gratuluje rzeczywiście wytrzymała Moje nawet okrywane nie mają jeszcze takich przyrostów
Paulina
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Witaj Aniu. Masz wielkie pole do popisu. Piękna wiosna się zaczyna. A z trawnikiem nie przejmuj się :D . Ja juz mam małe plany, ale w tym roku z brzuszkiem nie dam rady. Dwa lata temu zobaczyłam w jednej z gazet Panią, która ma ogród już 50 lat!! Nie pytajcie ile tam różności, a trawy to może miala taki malusi dywanik :wit
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Agata - jak tam porównanie ze środkową Polską wypadło?
Paola - mnie też ta róża baaardzo zaskoczyła, spodziewałam się, że to import holenderski kompletnie nie nadający się na nasze warunki, a tu taka niespodzianka :tan
Agnieszko - witam Cię bardzo serdecznie :) Ja też w tym roku z brzuszkiem, więc wiele nie powalczę ;:224 Staram się jak najwięcej zrobić teraz, bo później to już tylko na męża mogę liczyć, no ewentualnie na starszego synka, ale on to woli grać w piłkę (wertykulacja trawnika codziennie ;) )
Przestało wiać, może jakieś fotki wyjdę porobić? Szkoda tylko, że chmury szczelnie niebo zasłaniają.
Poproszę więcej ;:3
Lucy2na

Post »

;:138 ;:138 ;:138 ;:138 oj Dziewczyny ale wiadomość o tym , że bociek już latał to zachowałyście dla siebie , a my tu wiosny szukamy
Gratuluję obu Mamusiom ;:196
Doczekamy się wspaniałych kwiatuszków w tym roku :heja :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Aniu, obserwacje pogodowe robiłam głównie w centrum miasta, akurat wszędzie było wietrzysko. Liście na drzewach na pewno w centrum są większe, u nas, a szczególnie w moim ogrodzie, są co najwyżej nieśmiałe pąki. Największe listki mam na wierzbie arbuscula, którą kupiłam w markecie już z listkami! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Lucyna - dzięki :) Jeszcze trochę poczekam na tego kwiatuszka ;:65
Agata - u nas już sporo listków - na wierzbach, tawułach, no i róże ostro się wzięły za rośnięcie ;:3

A teraz wiosny ciąg dalszy:
Narcyzy Replete
Obrazek

Mam dwie różne forsycje, ale poza intensywnością kwitnienia niewiele się różnią...
Goldzauber jako pierwszy i Spectabilis jako drugi
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Lilak rozkwitnie po raz pierwszy, a skoro na fioletowo, to muszę teraz znaleźć odmianę białą i fioletową z białym obrzeżem kwiatów ;:65
Obrazek

Pigwowiec - rozpoczął kwitnięcie w listopadzie, trochę go zmroziło, ale się nie poddał ;:63
Obrazek

A teraz roślinki z odzysku - zanim kupiłam swoją działkę, jeden z sąsiadów ją użytkował. Zostawił po sobie resztki, które do tej pory wyrastają w bardzo zaskakujących miejscach - na środku trawnika, w ścieżce żwirowej itp.
Tak znalazłam bergenię, pierwiosnki -dziś jeszcze namierzyłam sporo siewek, ale już nie chciało mi się ich przesadzać, może jutro, a także tulipanka i hiacynta:
Obrazek Obrazek

Lawenda odbija po drastycznym cięciu, chyba się jej spodobało :)
Obrazek

Postanowiliśmy z mężem, że wzdłuż frontowego ogrodzenia posadzimy kilka większych drzew (drzewek?), żeby osłonić taras i w ogóle nadać klimat ogrodowi. Moje typy: 3 brzozy (dodać do nich jedną czerwoną?), wiśnia Kanzan, jabłoń ozdobna - skłaniam się ku Royalty (czerwone liście), klon Flamingo - chyba niezbyt pasuje do tego zestawu, ale podoba mi się. Odpadają buki (za wysokie wody gruntowe) i formy kuliste - te może pojawią się bliżej domu, przy wejściu. Między wiśnią a jabłonią coś trzeba wsadzić, może głóg? Miejsce jest, z koncepcją znacznie gorzej ;:132
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Wpadłem do twojego ogrodu.Piękny ten narcyz i fajne pamiątki po sąsiedzie zapraszam do mnie.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam :wit u mnie też w tym roku hiacynty jakieś takie nie do końca wyrośnięte. Ale zapach cudowny. A Twój narcyz to rarytasik! ;:138 ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Lucy2na

Post »

Fajowy też zwróciłam na niego uwagę ale skleroza mnie dopadła i nie napisałam...
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Aniu, ;:196 witam w ten deszczowy dzionek. U Ciebie też pada? :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Cieszę się, że narcyz się podoba, lubię te pełne :) Już więcej ich rozkwitło i wreszcie wyszło słońce, więc będą nowe fotki - tylko nie pytajcie kiedy :;230
Stasiu, lało, wiało, któregoś dnia nawet grad był, na szczęście bez strat.
andrzejku, witam serdecznie i lecę z rewizytą :wit
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Śliczny ten kwiat narcyza ;:138 .
Ja też po starym właścicielu zastałem kilka roślin, między innymi: lilak, liliowiec, irys, pióropusznik strusi. Liliowca, irysy i jednego lilaka zosatwiłem, ale z resztą, szczególnie z tym lilakiem i pióropusznikiem strusim, to walczyłem dwa lata... :lol:
A czy u mnie lilak zakwitnie, to jeszcze nie wiem, bo wolno się rozwiją z powodu zimna. ;:108
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Piękny gatunek narcyza Aniu U mnie pigwowca jeszcze nie widać, to znaczy jego kwiatków ale za to jak już tak się chwalicie brzuszkami to ja też dodam i swój. I tak już sobie myślę, kto będzie w lipcu moje hortensje podlewał jak mnie nie będzie Może przez te kilka dni akurat będzie deszczowo
Paulina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”