Ewa - Ogród z Aniołkiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ewa - Ogród z Aniołkiem

Post »

Zapomniałam spytac czy na tym zdjęciu wyżej jest jagoda kamczacka?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ewo ;:65 po Twoim ogródku i jest pod wielkim wrażeniem... jesteś wielkim pracusiem ;:138
...masz śliczne kwiaty...
;;a psiakia poczochraj za uszami jest milusi...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Elizo, są kobitki co prowadzą ciężarówki, są kobitki co pilotują samoloty i takie co zdobywają ośmiotysięczniki a ja lubię popracować z kamieniami. :heja Bardzo lubię borówki. Ba, uwielbiam je. Mam kilka krzaczków i w tym roku dosadzam, bo wszystkie owocują w lipcu, a ja bym chciała przedłużyć okres ich spożywania i muszę dokupić takie co później owocują. Muszę poczytać jakie. :wink:

AAleksandra zachęcam Cię do do próby na małym kawałku, a potem jak już będziesz dumna z siebie, to zbudujesz kawałek ścieżki, potem murek itd... Ja często dziennie nie zrobiłam więcej niż 1m2 (bo za ciężkie, bo zmęczona, bo kręgosłup...), ale ...trwałam przy tym, że kiedyś skończę :uszy Z czego chcesz zrobić swój kawałek podłogi (płyty, kostka, kamienie, drewno...)?

JAKUCH oj na moim też, też...płyty są ciężkie jak piorun, ale to tani materiał i większą powierzchnię można szybko ułożyć.
Ja z uwagi na oszczędności wykorzystałam stare płyty i kupioną kostkę granitową. Zdecydowanie zaoszczędziłam na ilości kostki dzięki tym płytom a uważam, że efekt jest fajny. Beton to taka PRL-owska przeszłość, ale jak dobrze wkomponuje się, to może być. ;:3

Małgosiu to jest borówka wysoka. Ma prawie okrągłe owoce. Mam jagodę kamczacką i ona ma podłużne owoce i znacznie kwaśniejsze, ale ja lubię. ;:3

Misiu to prawda jestem pracusiem...ale do skończenia tego ogrodu brakuje 80%. Także przede mną jeszcze sporo. Nie wiem czy do śmierci zdążę :;230 Dziękuję za pochwały. Sonię poczochram. ;:32

Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

ewa_tuli pisze:Z czego chcesz zrobić swój kawałek podłogi
Ewo ja chciałam tak na skróty, czyli folia i wysypać kamyczkami, ale teraz to już nie wiem. Jak zobaczyłam u Ciebie to mi się zamarzyło bardziej wyrafinowane podłoże :D Chciałam zrobić placyk pod leżaki, bo stoją na trawie i przy koszeniu trzeba z nimi wędrować.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewka :wit
A co z paznokciami :?: :?: Młotek , kamienie , beton ..uffff .... :;230 :;230
Obejrzałem Twój ogród z Aniołkiem. Dużo już zrobiłaś , ciekawe pomysły , wykonanie profesjonalne. Masz sporo miejsca , jest gdzie rozpędzić się z pomysłami. Czy ten taras z fotki jest już wykończony :?:
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewa_tuli pisze:... ja uwielbiam kamole. Nie popuszczę żadnemu wolnemu;:118

O to tak jak ja ... Witaj Ewo - sąsiadeczko . Oj mamy ze sobą wiele wspólnego ... nawet bolące kręgosłupy :;230 :;230
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu leżak na luźnych kamieniach :?: Myślę, że leżak musi mieć stabilne podłoże, bo postawisz leżak, potem stolik na kawę czy wodę mineralną... itd.
Myślę, że warto zrobić choćby nieduży placyk ale bardziej równe i stabilne podłoże.
Jeżeli równo wytniesz trawę, to nie będziesz potrzebowała obrzeży, bo wpiszesz się dokładnie w to miejsce.
Wykopiesz głębiej i dasz warstwę piasku, która będzie jednocześnie warstwą odsączającą wodę a na to jakieś płyty, kostkę, polbruk czy co tam uda Ci się zorganizować/kupić i masz... Nie spiesz się rób wolno a dokładnie...to zaprocentuje...

Tadku dziękuję za odwiedziny cóż jak ma się ogródek, to należy tylko dbać, żeby ich nie wstydzić się. Przy umiarkowanej długości można poradzić sobie z kamolami. Gorzej, że czasami te paluszki sine są (jak zagapię się i młotkiem po nich ;:164 ). Niestety nie jest zrobione zbyt dużo na ogrodzie bo albo plewienie, albo chodniczek, albo... zawsze coś a czas szybko ucieka. Przy tym praca zawodowa i inne zajęcia i jesienią zauważam, że tak dużo chciałam zrobić a tu zima za pasem. :wink:
To na fotce zrobione z okna, to nie taras tylko ścieżka z tyłu domu do przodu... ;:108... No można uznać, że skończona, donica wykonana, murki tarasowe również. Roślinki nasadzone. Młode ale są :tan Fragment od tyłu domu do trawnika zagospodarowany.

Julupatrząc na Twój ogród, który jest bliski temu co ja chciałabym kiedyś osiągnąć (nie biorąc pod uwagę, że ja mam płaski teren i i nie tak rozległy) to widzę jaki ogrom pracy przede mną a mnie już boli kręgosłup, plecy i głowa od myślenia. Masz przepiękny ogród Jolu i wierzę, że ogrom pracy, siły (nie mówiąc o pieniądzach) kosztował. A jego utrzymanie to ciągła walka z naturą. Będę zaglądała do Ciebie, żeby podpatrywać. Chyba pozwolisz?

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Ewuś,zdolna i pracowita z Ciebie kobitka.Pięknie zagospodarowany ogród ;:138
Ja też uwielbiam kamienie i donice podobne do moich :;230 I bolący kregosłup ;:223
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś po plewieniu boli, a co dopiero po kamolach.
Ale jest super.
Chciałabym, żeby już cały ogród był wykonany, a przy najmniej architektura. :)
U Ciebie też sporo kamoli?? Też zwozisz je namiętnie?

Obrazek

;:118
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko mały fragment widać na zdjęciu , mam nadzieję że na wiosnę więcej pokarzesz. Nie masz czego się wstydzić , zapewniam Cię. ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ewunia,ciezko jest uprawwiać borówkę?Ja mam jeden krzak jagody kamczackiej,ciekawe czy bedzie owocować,bo podobno potrzebuje pary i ile trzeba czekać na owoce?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ewo, ostatecznie mnie przekonałaś. Teraz tylko wyszukać tego odpowiedniego miejsca w ogrodzie, zrobić plan, zakupić piasek, kamień .... i jakoś oby do przodu. Masz rację ze swoim stoickim spokojem. Ja zawsze bym chciała wszystko na raz, a to chyba nie tędy droga. Pomalutki a do celu :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Wspaniała kobieto dziękuje za inspiracje, cały czas zastanawiałam się
kto mi ułoży płytki j jakie, w nowym kąciku dumania, a po przeglądnięciu
Twoich prac i przeczytaniu sposobu układania jestem gotowa sama zmierzyć
się z tym problemem, teraz będę panowała jak i z czego zrobić ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku te zdjęcia to tylko fragmenty, bo tylko fragmenty z całego ogrodu mam zrobione, resztę to ugór, składowisko materiałów które mogą przydać się, spory taras, zagroda dla psa (bo przegryza siatkę i ucieka - starszy dzieci i przechodniów). Robimy po małym kawałku ten ogródek, bo sporo czasu zajmuje nam praca zawodowa i sporo czasu spędzamy z dziećmi (kiedyś uciekną z domu i chcę wykorzystać ten czas) ;:4

Małgosiu ja mam dwa owocujące krzaczki jagody kamczackiej i jak pisałam owoce są kwaskowate ale dobre. Owoce po dojrzeniu opadają same. Trzeba delikatnie zbierać.
Co do borówki wysokiej to najlepiej rośnie na glebie kwaśnej. Ja kupiłam worki z torfem kwaśnym i wymieszałam z ziemią, a ponadto położyłam folię która przepuszcza wodę i to przykryłam korą sosnową. Nie uprawiam ich po prostu Małgosiu rosną. W marcu przycinam wycinam zbyt stare gałązki. Odnośnie owocowania, to powiem tak: ja kupiłam krzaczki takie które miały parę kwiatków, bo wtedy wiedziałam, że to już owocujące. Takie krzaczki można kupić już od 9zł. Zależy od wielkości krzaczka. Ja nie kupowałam dużych. W pierwszym roku było kilka-kilkanaście owoców. A w drugim już ponad 30, potem dużo....dużo więcej.... mniam, mniam :D
Fajnie jest podjadać te owoce prosto z krzaka, są słodziutkie. Jest ich sporo i zawsze udaje mi się odłożyć sporo do pudełeczek, do zamrażarki, żeby do drożdżówki w zimie były owoce.
Pycha jest drożdżówka z borówkami ;:137

Obrazek

Olu, KDanuta grunt to spokój i dobre zaplanowanie. Powolutku zrobisz. Uwierz w siebie. ;:196

Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłam obchód na ogródku.
Kreciki czują się super :( ...

Obrazek

..narcyzy, tulipanki, hiacynty nieśmiało wychodzą z ziemi :wink: ...

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

hosta tez nieśmiało zerka czy słono ;:3 wysoko...

Obrazek

aniołek ;:118 przyniesiony z ogródka, umyty i czeka na wiosnę

Obrazek

a w domku ;:40 kawcia ;:101 komputerek i kwitnące prymulki

Obrazek Obrazek

no może nie tylko prymulki

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

dla mnie już widać jak ;:65 ;:65 ;:65 ;:65 idzie wiosna ;:3

Zablokowany