Ewa - Ogród z Aniołkiem
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ewa - Ogród z Aniołkiem
Zapomniałam spytac czy na tym zdjęciu wyżej jest jagoda kamczacka?
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Ewo
po Twoim ogródku i jest pod wielkim wrażeniem... jesteś wielkim pracusiem
...masz śliczne kwiaty...
;;a psiakia poczochraj za uszami jest milusi...

...masz śliczne kwiaty...
;;a psiakia poczochraj za uszami jest milusi...
- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Elizo, są kobitki co prowadzą ciężarówki, są kobitki co pilotują samoloty i takie co zdobywają ośmiotysięczniki a ja lubię popracować z kamieniami.
Bardzo lubię borówki. Ba, uwielbiam je. Mam kilka krzaczków i w tym roku dosadzam, bo wszystkie owocują w lipcu, a ja bym chciała przedłużyć okres ich spożywania i muszę dokupić takie co później owocują. Muszę poczytać jakie.
AAleksandra zachęcam Cię do do próby na małym kawałku, a potem jak już będziesz dumna z siebie, to zbudujesz kawałek ścieżki, potem murek itd... Ja często dziennie nie zrobiłam więcej niż 1m2 (bo za ciężkie, bo zmęczona, bo kręgosłup...), ale ...trwałam przy tym, że kiedyś skończę
Z czego chcesz zrobić swój kawałek podłogi (płyty, kostka, kamienie, drewno...)?
JAKUCH oj na moim też, też...płyty są ciężkie jak piorun, ale to tani materiał i większą powierzchnię można szybko ułożyć.
Ja z uwagi na oszczędności wykorzystałam stare płyty i kupioną kostkę granitową. Zdecydowanie zaoszczędziłam na ilości kostki dzięki tym płytom a uważam, że efekt jest fajny. Beton to taka PRL-owska przeszłość, ale jak dobrze wkomponuje się, to może być.
Małgosiu to jest borówka wysoka. Ma prawie okrągłe owoce. Mam jagodę kamczacką i ona ma podłużne owoce i znacznie kwaśniejsze, ale ja lubię.
Misiu to prawda jestem pracusiem...ale do skończenia tego ogrodu brakuje 80%. Także przede mną jeszcze sporo. Nie wiem czy do śmierci zdążę
Dziękuję za pochwały. Sonię poczochram.

AAleksandra zachęcam Cię do do próby na małym kawałku, a potem jak już będziesz dumna z siebie, to zbudujesz kawałek ścieżki, potem murek itd... Ja często dziennie nie zrobiłam więcej niż 1m2 (bo za ciężkie, bo zmęczona, bo kręgosłup...), ale ...trwałam przy tym, że kiedyś skończę

JAKUCH oj na moim też, też...płyty są ciężkie jak piorun, ale to tani materiał i większą powierzchnię można szybko ułożyć.
Ja z uwagi na oszczędności wykorzystałam stare płyty i kupioną kostkę granitową. Zdecydowanie zaoszczędziłam na ilości kostki dzięki tym płytom a uważam, że efekt jest fajny. Beton to taka PRL-owska przeszłość, ale jak dobrze wkomponuje się, to może być.

Małgosiu to jest borówka wysoka. Ma prawie okrągłe owoce. Mam jagodę kamczacką i ona ma podłużne owoce i znacznie kwaśniejsze, ale ja lubię.

Misiu to prawda jestem pracusiem...ale do skończenia tego ogrodu brakuje 80%. Także przede mną jeszcze sporo. Nie wiem czy do śmierci zdążę

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ewo ja chciałam tak na skróty, czyli folia i wysypać kamyczkami, ale teraz to już nie wiem. Jak zobaczyłam u Ciebie to mi się zamarzyło bardziej wyrafinowane podłożeewa_tuli pisze:Z czego chcesz zrobić swój kawałek podłogi

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Ewka
A co z paznokciami
Młotek , kamienie , beton ..uffff ....
Obejrzałem Twój ogród z Aniołkiem. Dużo już zrobiłaś , ciekawe pomysły , wykonanie profesjonalne. Masz sporo miejsca , jest gdzie rozpędzić się z pomysłami. Czy ten taras z fotki jest już wykończony

A co z paznokciami

Obejrzałem Twój ogród z Aniołkiem. Dużo już zrobiłaś , ciekawe pomysły , wykonanie profesjonalne. Masz sporo miejsca , jest gdzie rozpędzić się z pomysłami. Czy ten taras z fotki jest już wykończony

- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ewa_tuli pisze:... ja uwielbiam kamole. Nie popuszczę żadnemu wolnemu;:118
O to tak jak ja ... Witaj Ewo - sąsiadeczko . Oj mamy ze sobą wiele wspólnego ... nawet bolące kręgosłupy

- Ewa_tuli
Olu leżak na luźnych kamieniach
Myślę, że leżak musi mieć stabilne podłoże, bo postawisz leżak, potem stolik na kawę czy wodę mineralną... itd.
Myślę, że warto zrobić choćby nieduży placyk ale bardziej równe i stabilne podłoże.
Jeżeli równo wytniesz trawę, to nie będziesz potrzebowała obrzeży, bo wpiszesz się dokładnie w to miejsce.
Wykopiesz głębiej i dasz warstwę piasku, która będzie jednocześnie warstwą odsączającą wodę a na to jakieś płyty, kostkę, polbruk czy co tam uda Ci się zorganizować/kupić i masz... Nie spiesz się rób wolno a dokładnie...to zaprocentuje...
Tadku dziękuję za odwiedziny cóż jak ma się ogródek, to należy tylko dbać, żeby ich nie wstydzić się. Przy umiarkowanej długości można poradzić sobie z kamolami. Gorzej, że czasami te paluszki sine są (jak zagapię się i młotkiem po nich
). Niestety nie jest zrobione zbyt dużo na ogrodzie bo albo plewienie, albo chodniczek, albo... zawsze coś a czas szybko ucieka. Przy tym praca zawodowa i inne zajęcia i jesienią zauważam, że tak dużo chciałam zrobić a tu zima za pasem.
To na fotce zrobione z okna, to nie taras tylko ścieżka z tyłu domu do przodu...
... No można uznać, że skończona, donica wykonana, murki tarasowe również. Roślinki nasadzone. Młode ale są
Fragment od tyłu domu do trawnika zagospodarowany.
Julupatrząc na Twój ogród, który jest bliski temu co ja chciałabym kiedyś osiągnąć (nie biorąc pod uwagę, że ja mam płaski teren i i nie tak rozległy) to widzę jaki ogrom pracy przede mną a mnie już boli kręgosłup, plecy i głowa od myślenia. Masz przepiękny ogród Jolu i wierzę, że ogrom pracy, siły (nie mówiąc o pieniądzach) kosztował. A jego utrzymanie to ciągła walka z naturą. Będę zaglądała do Ciebie, żeby podpatrywać. Chyba pozwolisz?

Myślę, że warto zrobić choćby nieduży placyk ale bardziej równe i stabilne podłoże.
Jeżeli równo wytniesz trawę, to nie będziesz potrzebowała obrzeży, bo wpiszesz się dokładnie w to miejsce.
Wykopiesz głębiej i dasz warstwę piasku, która będzie jednocześnie warstwą odsączającą wodę a na to jakieś płyty, kostkę, polbruk czy co tam uda Ci się zorganizować/kupić i masz... Nie spiesz się rób wolno a dokładnie...to zaprocentuje...
Tadku dziękuję za odwiedziny cóż jak ma się ogródek, to należy tylko dbać, żeby ich nie wstydzić się. Przy umiarkowanej długości można poradzić sobie z kamolami. Gorzej, że czasami te paluszki sine są (jak zagapię się i młotkiem po nich

To na fotce zrobione z okna, to nie taras tylko ścieżka z tyłu domu do przodu...

Julupatrząc na Twój ogród, który jest bliski temu co ja chciałabym kiedyś osiągnąć (nie biorąc pod uwagę, że ja mam płaski teren i i nie tak rozległy) to widzę jaki ogrom pracy przede mną a mnie już boli kręgosłup, plecy i głowa od myślenia. Masz przepiękny ogród Jolu i wierzę, że ogrom pracy, siły (nie mówiąc o pieniądzach) kosztował. A jego utrzymanie to ciągła walka z naturą. Będę zaglądała do Ciebie, żeby podpatrywać. Chyba pozwolisz?

- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Ewuś,zdolna i pracowita z Ciebie kobitka.Pięknie zagospodarowany ogród
Ja też uwielbiam kamienie i donice podobne do moich
I bolący kregosłup 

Ja też uwielbiam kamienie i donice podobne do moich

- Ewa_tuli
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko mały fragment widać na zdjęciu , mam nadzieję że na wiosnę więcej pokarzesz. Nie masz czego się wstydzić , zapewniam Cię.

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ewunia,ciezko jest uprawwiać borówkę?Ja mam jeden krzak jagody kamczackiej,ciekawe czy bedzie owocować,bo podobno potrzebuje pary i ile trzeba czekać na owoce?
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ewo, ostatecznie mnie przekonałaś. Teraz tylko wyszukać tego odpowiedniego miejsca w ogrodzie, zrobić plan, zakupić piasek, kamień .... i jakoś oby do przodu. Masz rację ze swoim stoickim spokojem. Ja zawsze bym chciała wszystko na raz, a to chyba nie tędy droga. Pomalutki a do celu 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Wspaniała kobieto dziękuje za inspiracje, cały czas zastanawiałam się
kto mi ułoży płytki j jakie, w nowym kąciku dumania, a po przeglądnięciu
Twoich prac i przeczytaniu sposobu układania jestem gotowa sama zmierzyć
się z tym problemem, teraz będę panowała jak i z czego zrobić

kto mi ułoży płytki j jakie, w nowym kąciku dumania, a po przeglądnięciu
Twoich prac i przeczytaniu sposobu układania jestem gotowa sama zmierzyć
się z tym problemem, teraz będę panowała jak i z czego zrobić

- Ewa_tuli
Tadku te zdjęcia to tylko fragmenty, bo tylko fragmenty z całego ogrodu mam zrobione, resztę to ugór, składowisko materiałów które mogą przydać się, spory taras, zagroda dla psa (bo przegryza siatkę i ucieka - starszy dzieci i przechodniów). Robimy po małym kawałku ten ogródek, bo sporo czasu zajmuje nam praca zawodowa i sporo czasu spędzamy z dziećmi (kiedyś uciekną z domu i chcę wykorzystać ten czas)
Małgosiu ja mam dwa owocujące krzaczki jagody kamczackiej i jak pisałam owoce są kwaskowate ale dobre. Owoce po dojrzeniu opadają same. Trzeba delikatnie zbierać.
Co do borówki wysokiej to najlepiej rośnie na glebie kwaśnej. Ja kupiłam worki z torfem kwaśnym i wymieszałam z ziemią, a ponadto położyłam folię która przepuszcza wodę i to przykryłam korą sosnową. Nie uprawiam ich po prostu Małgosiu rosną. W marcu przycinam wycinam zbyt stare gałązki. Odnośnie owocowania, to powiem tak: ja kupiłam krzaczki takie które miały parę kwiatków, bo wtedy wiedziałam, że to już owocujące. Takie krzaczki można kupić już od 9zł. Zależy od wielkości krzaczka. Ja nie kupowałam dużych. W pierwszym roku było kilka-kilkanaście owoców. A w drugim już ponad 30, potem dużo....dużo więcej.... mniam, mniam
Fajnie jest podjadać te owoce prosto z krzaka, są słodziutkie. Jest ich sporo i zawsze udaje mi się odłożyć sporo do pudełeczek, do zamrażarki, żeby do drożdżówki w zimie były owoce.
Pycha jest drożdżówka z borówkami

Olu, KDanuta grunt to spokój i dobre zaplanowanie. Powolutku zrobisz. Uwierz w siebie.

Małgosiu ja mam dwa owocujące krzaczki jagody kamczackiej i jak pisałam owoce są kwaskowate ale dobre. Owoce po dojrzeniu opadają same. Trzeba delikatnie zbierać.
Co do borówki wysokiej to najlepiej rośnie na glebie kwaśnej. Ja kupiłam worki z torfem kwaśnym i wymieszałam z ziemią, a ponadto położyłam folię która przepuszcza wodę i to przykryłam korą sosnową. Nie uprawiam ich po prostu Małgosiu rosną. W marcu przycinam wycinam zbyt stare gałązki. Odnośnie owocowania, to powiem tak: ja kupiłam krzaczki takie które miały parę kwiatków, bo wtedy wiedziałam, że to już owocujące. Takie krzaczki można kupić już od 9zł. Zależy od wielkości krzaczka. Ja nie kupowałam dużych. W pierwszym roku było kilka-kilkanaście owoców. A w drugim już ponad 30, potem dużo....dużo więcej.... mniam, mniam

Fajnie jest podjadać te owoce prosto z krzaka, są słodziutkie. Jest ich sporo i zawsze udaje mi się odłożyć sporo do pudełeczek, do zamrażarki, żeby do drożdżówki w zimie były owoce.
Pycha jest drożdżówka z borówkami

Olu, KDanuta grunt to spokój i dobre zaplanowanie. Powolutku zrobisz. Uwierz w siebie.

- Ewa_tuli
Zrobiłam obchód na ogródku.
Kreciki czują się super
...

..narcyzy, tulipanki, hiacynty nieśmiało wychodzą z ziemi
...

hosta tez nieśmiało zerka czy słono
wysoko...