Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Aniu dzięki. ;:196 To już czteroletni krzew, twój też taki będzie. Czeka mnie przesadzanie większości lilii. Za bardzo mnie denerwują duże kępy sterczących łodyg po kwitnieniu. ;:222 Muszę je poupychać, żeby później inne rośliny je trochę zasłaniały. Jeszcze raz Pinki Vinki z hostami. :)

Obrazek

Anitko wymyśliłyśmy przesadzanie traw w czasie wegetacji. ;:124 Niestety u mnie też się nie udało. Wysieję wiosną rozplenice i małe sadzonki przyjmą się na pewno, albo podzielę stare przed ruszeniem wegetacji. Dobrze, że choć niektóre rośliny sobie radzą. Doniczkowe zawsze się przyjmą, a kopane niekoniecznie. Bukszpany już zielone, ale trzy na skarpie, przycięte przed upałami, przechodzą taki sam proces. ;:223 Na pocieszenie Chopin.

Obrazek

Martuś miło mi. ;:196 Lubię wiele części swojego ogrodu, ale niektóre rabaty straszą i brak mi na nie pomysłu. Rosną samosiejki żeniszka i astrów, albo powsadzałam różne rośliny do testowania. Najbardziej jestem zdziwiona heliotropem, który przycięty kwitnie nadal i upał mu nie straszny. Trochę chłodu życzę. :wit

Obrazek

Aneczko nie wiem, jak te cynie tam upchnę, bo już jest obwódka z trzmieliny, ale eksperyment, jak zawsze wskazany. ;:306 Niestety żurawki po upałach stamtąd wyekspediuję. Bardzo je słońce przypaliło. Chyba, że zaczekam do drugiego roku, może będzie chłodniejszy. ;:218 NN z marketu ponownie kwitnie.

Obrazek

Aniu dzięki, ;:196 czasem coś odgapię, a czasem samej mi wyjdzie. Różowa jeżówka to z wymiany z forumką. Dostałam malutki kawałek i wsadziłam jesienią bez przekonania, że się przyjmie. A ona zaszalała i ma tyle kwiatów, dbam o nią wyjątkowo. Ma ze 40 cm wysokości i bardzo jasne liście. Ania anabuko1 podpowiedziała, że Pink Double Delight. Dla ciebie Artemis. :)

Obrazek

Od Sabinki i Ali dostałam nasiona ciekawych sasanek, ;:180 wszystkie czekają na koniec upałów.

Obrazek

Bonica mimo upałów ma całkiem zdrowe płatki.

Obrazek

Ostatnie kwiaty margerytek.

Obrazek

Mam prośbę o pomoc w komponowaniu tej rabaty. Z przodu będą niskie, niebieskie szałwie, które tam były, a aktualnie się rozmnażają. ;:306 Między bukszpanami, bliżej różowych jeżówek, które zmienią miejsce, wymyśliłam posadzenie białych lub oliwkowych jeżówek. Tylko czy jak się szybciej rozrosną niż bukszpany, nie zdominują rabaty. Właścicielki Green Jewel proszone o podzielenie się doświadczeniami. ;:180

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Green Jewel mam od tego roku ,wiele się nie rozrosła ,więc za bardzo nie mogę się wypowiedzieć. Natomiast mam z białych Milkshake i White Double delight od zeszłego roku. Te ładnie przyrastają i u mnie nie są wysokie-z 15 c nad kolano. Jeszcze mam Ferris czy jakos tak od jesieni i jest niziutka ale możliwe ze dlatego iz ma kiepskie stanowisko-jest na razie na tymczasie
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ogrodniczka01
1000p
1000p
Od: 18 lip 2009, o 11:45

Post »

Soniu cynie cudne kolory i hortensje masz piękne ;:oj
Ogród urządzony z gustem ;:215
Pozdrawiam i Zapraszam-Asia Ogród
Moje wątki
Sprzedam
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu twój Chopin to krzaczor że hoho ;:oj
moim zdaniem jeżówki między bukszpanami to nie zbyt dobry pomysł zasłonią twoje piękne kulki. Ja bym dała po między nimi turzycę frosted curls a za nimi albo po boku jeżówy gren jewel ( też mi się ona podoba :wink: )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Znalazłam mój ulubiony ogród:) Soniu, doczytałam u ciebie, że żadne brązowe trawki nie przetrwają naszej zimy :( a ja kupiłam trzy w tym roku, rozrosły się ładnie. Są widoczne z okna pokoju dziennego, liczyłam, że będą ozdobą zimą, w śniegu...na szczęście drogie nie były, w sumie w cenie pelargonii, więc może warto je co roku kupować?
Mam dużo Limelightów, ale moje w ogóle nie pachną. Jak to możliwe, że twoje pachną? Widok z wejścia do domu masz przepiękny, też mam hortensje przy wejściu, szczególnie ładnie wyglądają nocą.
Zgapiony od ciebie żywopłocik z trzmielin ładnie już mi się połączył. Jak radziłaś, przycięłam z góry i powtykałam to co ucięte w ziemię, większość chyba się przyjęła.
Co do twojej rabaty bukszpanowej - brakuje mi tam jakiegoś wysokiego pionowego elementu. Może obelisk z różą? Widzę tam Eden Rose....
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Soniu, przegapiłam (jak zwykle) otwarcie Twojego nowego wątku, ale już wszytko obejrzałam.
Fajnie tak sobie popatrzeć, jak sie ogród zmienia na przestrzeni niewielu w sumie lat - hortensje się bardzo ładnie rozrastają. ;:215

Chyba masz przepuszczalną ziemię, bo perowskie i jeżówki ładnie u Ciebie rosną?

Dobrze, że napisałaś o żeniszku i mikołajku, nie wiedziałam, że one same potrafią się wysiać. Ale tu znowu - pewnie przepuszczalne stanowisko odgrywa główną rolę?

Czy mogę zapytać z czego masz zrobiony podjazd i ścieżki? Ładnie to wygląda. Z czytej ciekawości pytam, bo póki co nie grozi mi robienie żadnego podjazdu. :lol:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, wpadłam i oniemiałam. Jakie śliczne ogromne wiechy kwiatowe w hortkach. Podszepnij kobieto czym je tak karmisz?
Czy ta moja mizerota którą wstawiłam u siebie jeszcze jakoś rokuje? Da się ją jakoś "reanimować" np. na przyszły rok?
Kiedyś to kwiat ogromny jak moja głowa miała... ;:201
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artemis cudna musz? j? mieć. Pięknie. To juž 3 część.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu ja też mam Green Jewel od ostatniej jesieni. Niestety wiosną już ją przesadzałam i teraz nie za dobrze znosi te upały. Nie rozrosła się zbytnio.
Bardzo podoba mi się ta hosta biało obrzeżona, co masz ją przy hortensji. Chciałabym takie ze trzy. Może dasz radę zrobić mi wiosną sadzonki? Do tego tę trawę ostnicę, jeśli znów przezimuje. ;:131
I oficjalnie mówię, że jak tylko skończy się fala upałów to leci do ciebie sadzoneczka kocimiętki Blue Moon. ;:215 Może chcesz coś jeszcze? Mam maaaasę kłosowca. ;:224 Naprawdę dużo. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuś dzięki. ;:196 zastanawiałam się nad Piccolino, ale ma za mocny kolor. Milkshake od ciebie kwitnie, jest śliczna, na razie niziutka. Jednak poczytuję, że większość odmianowych ma powyżej 50cm. Kupię na próbę kilka Green Jewel, pasują mi do Zebrinusa, który może wreszcie zaaklimatyzuje się i nabierze wyglądu. ;:218 Jak się nie sprawdzą, to znajdę im inne miejsce. Ogrodowa pięknie się rozrosła, ma sporo nowych pędów, bukietowa zapleciona na pień ponad 50 cm, a Double Decker kilkanaście kwiatów. ;:215

Obrazek

Asiu miło. ;:196 Namawiam cię do posadzenia chociaż jednej hortensji, bukietowe są bezproblemowe, a z pewnością je polubisz.

Obrazek

Anitko to dwa Chopiny, tylko jak wszystko, posadzone za blisko. ;:223 Już się zastanawiam, jak będzie rabata wyglądać, jak tegoroczne nabytki się rozrosną. ;:202 Frosted Curls została tylko jedna na rabacie przy bukszpanach. Łapały grzyba w miejscu, gdzie trawa je dotykała. ;:222 Ta rabata z tyłu i z lewej strony będzie wiosną uzupełniana, może dojrzeję do jakiegoś rozwiązania.

Obrazek

Ewuniu dzięki. ;:196 Może nie wąchasz hortensji wieczorem. :) Dziś pachną odurzająco, Pinki Vinki wyjątkowo mocno, zapraszam do mnie. ;:108 Szkoda, że nie ma jeszcze urządzeń do przesyłania zapachu. ;:131 Ja też co roku kupuję brązowe trawy, intrygująco wyglądają. Cieszę się, że obwódka rośnie, moje trzy też już całkiem ładnie wyglądają. Na rabacie bukszpanowej jest miłorząb, na razie malutki i będą dwie hortensje na pniu. Na razie są małe, ale w przyszłym roku już zakwitną. Z pewnością jeszcze będzie wiele koncepcji. ;:306 Dla ciebie Chopin.

Obrazek

Dario dzięki. ;:196 powtarzam, że u kogoś zawsze wszystko szybciej rośnie w ogrodzie. :D U mnie zdecydowanie ziemia piaskowa, w niektórych miejscach wzbogacona gliną. Siewki zaczynają mnie denerwować. Szałwie mam nawet w trawniku, hibiskusów dziesiątki wczoraj wypieliłam, czeka mnie jeszcze niszczenie zawilców wielkokwiatowych, rozwarów i białych jeżówek. ;:160 Wszystkie brukowane miejsca są z kostki betonowej. Na pewno kiedyś będziesz czegoś szukać, granit jest najpiękniejszy, ale życzę ci wygranej w totka. Na priv napisałam firmę. Siejące się bez umiaru jeżówki z rozplenicą.

Obrazek

Zuza dzięki, ;:196 hortensje mają dużo kwiatów, ale zdecydowanie drobniejsze niż w ubiegłym roku. Susza niestety im zaszkodziła. Nawożę dwa razy. Wiosną nawozem do hortensji, a w czerwcu podsypałam Polifoską, bo taki nawóz miałam. ;:131 Na zimę sypię na korzenie igliwie sosnowe, pewnie też trochę pomaga, jak się rozłoży. Twoja Grandiflora jest ładna, z pewnością susza spowodowała zmniejszenie kwiatów.

Martuś jako laik różany, jestem Artemis zachwycona. Tegoroczne sadzonki kwitną obficie po raz drugi. Mają naprawdę sporo pąków.

Obrazek

Aniu hostę dostaniesz wiosną, już są ogromne, wychodzą na chodnik. Muszę dzielić, jedna waży 6-8 kg. Ostnicę też, jeśli przeżyje. Nazbierałam nasion, zawsze można wysiać nowe. Za kłosowce dziękuję, mam ich tak dużo, że nawet nie pokazuję, choć ciągle gdzieś w kadr wchodzą. ;:306

Marketową trochę przypieka słońce.

Obrazek

Heidtram też zaczyna.

Obrazek

Czerwona późnym wieczorem.

Obrazek

Obrazek

Rododendron Cunningham,s White z B. jednak pomylił pory roku.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu dziękuję!!! ;:196 :tan
Szkoda, ze te czerwone żurawki musisz przesadzić. Pięknie się komponują z tymi trawami i ogólnie na tej rabacie. ;:215
U moich rozplenic nadal ani widu kłosa ale poczekam. Od kiedy są u Ciebie? U mnie średnio 2 tygodnie później wszystko. Np Aretmis dopiero zbiera się do drugiego kwitnienia. Myślę, że jeszcze z tydzień nim znów ujrzę jego cudne kwiaty.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Chcę ją chcę będę polować.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu rabata z Red Baron cudna.Moja jeszcze malutka ale dobrze że się chociaż zaklimatyzowała przed tymi upałami.
Jak ją przechowujesz przez zimę, okrywasz czymś?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

;:138 dla różanecznika ;:oj
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Rododendron Cunningham,s White z B. jednak pomylił pory roku.
On tak ma... ;:108 i często powtarza skromne kwitnienie latem.
Rozplenica u Ciebie już się pięknie kłosi :shock: ... jakoś nie miałam okazji poczuć zapachu hortensji :roll: fakt,że wieczorem to już mnie na działce nie ma... ;:131 Wiele tracę przez to! ;:oj No ale jest jak jest !
Jeżówki Ci dopisały, u mnie w tym roku - niewypał ...Nawet nie zaglądam do "mojego bylinowego "z pewnością wiele tam nowości- jakoś mnie odeszło! :roll:
Miłego mimo upału dnia Soniu!

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”