Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Dziewczyny, jesteście kochane, ze o mnie myślicie ;:196
Dzień pierwszy:
godzina 7:30, szaro, buro i ponuro. Wiadomo, jak człowiek ma urlop to musi być brzydko :wink:

Cisza przed burzą ( dosłownie i w przenośni)
Obrazek

Pierwszy jest Pan od ziemi i zrzuca pierwszą partię, zapowiadając, że kolejne raczej nie przyjadą, bo tam skad jadą leje deszcz, jest mokro i auta grzęzną.... A fachowcy zawsze powtarzają, zeby nie zaczynać roboty od poniedziałku :|
No nic, ja mam poranny luz i zamiast kawy takie własnie wiadomości na poprawę ciśnienia. Pierwsza partia pierwszorzędnego czarnoziemu leży pod akacjami. Pozostałe pod znakiem zapytania.
Obrazek

Pan Koparkowy, wjeżdża i od razu rusza do akcji. Chwilke później przyjeżdża Pani P z ekipą dwóch ludzi i zarządzają sobie wspólnie wg. własnego uznania. Zbierają wszelkie kamienie jakie tylko po działce sie plączą i przygotowują rabaty pod sadzenie jutro roślin. Pani P. oświadcza, że termin sadzenia roślin jednak nie najlepszy, to chyba jednak jesień nam pozostaje na przesadzanie roślin. No ale nie wszystkich, nie mam sie co martwić, chodzi tylko o liściaste... ... poszłam szukać wódki w domu. Na szczęście na moją odpowiedzialność jednak uległa, ale na wszelki wypadek alkohol znalazłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kopią, rozrzucają, kopia i tak dalej. Następnie przyjeżdża traktor i przyczepą zwozi ziemię z pobliskiego pola, bo mojej działkowej zabrakło :oops: niestety.

Obrazek

Szczęście nie potrwało zbyt długo, gdyż przy piątej przyczepie ta się złamała i Pan Koparkowy tylko złożył "łyżką" pozostałość, postawił na koła i koniec pracy traktorowej.
No ale, szoł mast go on i kombinujemy ziemię z zasobów własnych, czyli niwelujemy teren. Aaa, taki jakiś jakiś krzywy był, to go wyrównaliśmy :twisted: ( kosztem kilku roboczogodzin Pana Koparkowego :roll: )

Obrazek

Obrazek

Teraz to już naprawde tylko trawę siać, bo jest idealnie :lol:

Po tym jak, spod brzóz wykopano, na skalniak narzucono, zepsuto jedną wywrotkę, to przyszła burza z ulewą jak z cebra:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszyscy uciekli, bo warunki atmosferyczne nie takie jak trzeba, ale na szczęście akurat i tak chwilkę wcześniej Pan Koparkowy skończył-uff.

Jak pojechali, to godzinę później wyszło słońce
Obrazek

Rabaty czekają na obsadzenie
Obrazek

Obrazek

Trawnik czeka :wink:
Obrazek

I wgłębnik pod brzozami, który wyszedł kształtem tak jak planowałyśmy z Panią P, ale miejsce na ławkę jest w innym miejscu. Naturalnie utworzyła sie skarpa i nie było sensu jej likwidować po to żeby sztuczną usypywać 20 metrów dalej.
Moje miejsce na ławeczkę, ze ściana z kamieni w tle ( kamienie jutro, ale wyobrażać sobie można :wink: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalniak:
Obrazek

Obrazek

I Pan Inspektor :D

Obrazek

Na koniec dnia Pan od ziemi, przywiózł pozostałe wywrotki z czarnoziemiem a na dodatek podarował za przysłowiową "flaszkę" małą przyczepkę kamieni :D

Przyjechał też Pan Dźwigowy z zamiarem przełożenia terminu z jutrzejszego, świętego, nienaruszalnego, na inny, ale szybko zmienił zdanie :twisted:

Podsumowanie pierwszego dnia: Pan Koparkowy to mistrz świata ;:215 a ekipa ogrodników też wie co robi ;:108 Nerwy były, ale ogarnęliśmy. Padam na twarz i nadal nie wiem czy będę miała wszystkie rośliny przesadzone teraz, czy częściowo zostanę z bałaganem jak dotychczas, ale jestem tak zmęczona, ze nawet do mnie to nie dociera.
Miłego wieczoru kochani :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu czyli tzw. pierwsze koty za płoty
A Pani Inspektor coś niemrawo ma zwieszoną główkę, aż żałość za serce ściska. Ale później będzie pierwsza na kamlotach :D
Wódki nie ruszaj, w razie czego podjedź do mnie. Już teraz nie pomylę i truskawkowej nie będzie ;:209

Czarnoziem wygląda przednio, czy taki jest w rzeczywistości?
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Magda Dzięki, swietna fotorelacja. Mimo ze pierwszy dzien minal z komplikacjami to jednak juz cos widac.
Pamietaj tez ze: "pierwsze sliwki robaczywki" i "jutro bedzie nowy dzien".
Obsadzeniami sie jeszcze nie martw, czarnoziem jak widac na oko niczego sobie, powodzenia!
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
fiwonka

Post »

Do tej pory tylko podglądałam Twój ogród i poczynania, aż w końcu postanowiłam napisać. Podziwiam Cię za ogrom pracy jaką wkładasz w ogród i szczerze zazdroszczę własnego domku i taaakieeego ogrodu. Na pewno będę Cię odwiedzać :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziula dziękuję za obszerną fotorelację ;:138
Nerwy były ale najważniejsze że wszystko poszło zgodnie z planem z małymi odchyleniami ale to całkiem normalne w polskiej rzeczywistości :wink:
Pani inwestor trzyma wszystko w ryzach...czekamy na dalsze części fotorelacji....ja już wszystko widzę oczyma wyobraźni ;:170
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

No to teraz będzie już z górki ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

A ja czekam na dalszą fotorelację, bo jak tak na razie patrzę, to ni groma nie mogę sobie wyobrazić ani skalniaka ani tej superaśnej ściany z kamieni z ławeczką ;:108 Co zrobić że ja taka bez wyobraźni przestrzennej ;:131 Jak na razie to gratuluję ci Madziu ogromu pracy który już włożyłaś w swój ogród ;:433. No i cóż, będę podglądać zmiany twojego ogrodu dalej. A na razie życzę ci dużo dobrej pogody choć ta przekropna jest chyba dobra do przesadzeń i siania trawy :wink:
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Z tą pogodą pod górkę to kanał, ale i tak prace idą sprawnie, a wykonawcy - patrząc na ich działania - wyglądają na fachowców.
Strasznie mi się podoba to zagłębienie ogrodu i ściana powstającą na tyłach przyszłej ławeczki...
Wiem, że chciałoby się mieć wszystko od razu, łącznie z nasadzeniami, ale terenu jest dużo i pracy przy jego przygotowaniu takoż. Także spokojnie nadzoruj i na bieżąco zdawaj relację z postępów - super, że możemy to śledzić :)
Jak do tej pory, etap zaliczam na 5+ :) ;:196
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Madzia, no to się zaczęło?? Jak tam prace, zrobiliście coś dzisiaj? U ciebie ciężki sprzęt, u mnie z ciężkiego sprzętu na razie taczka i kosa spalinowa ;:306 . No i do przodu dziewczyno ;:196
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Madziu powodzenia na polu walki ;:196 Trzymam kciuki ;:215
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Madziu, bardzo fajnie piszesz, czytałam Twój wątek z prawdziwą przyjemnością :D
Fotorelacja z prac ogrodowych super, trzymam kciuki, aby wszystko wyszło po Twojej myśli .
pozdrawiam :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ilonka dziękuje kochana za wsparcie procentowe :lol: Czarnoziem taki jak na zdjęciach, pierwsza liga, to fakt.

Januszu, serdeczne dzięki za słowa pocieszenia :D Czarnoziem dobrej jakości i rośliny posadzone, oprócz skalniaka :wink:

Iwonka witam serdecznie na placu boju :wit

Aga, nerwy to mało powiedziane. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że miałoby mnie tam nie być. Ale idzie do przodu ;:215

Monia, mówisz z górki? Dosłownie, bo już skalniak powstał :D

Kasiunia, masz racje, ze pogoda sprzyja przesadzaniu ;:108 Wyobraźnie na szczęście mam, bo inaczej nie wiem czy zgodziłabym się na takie wykopy :shock: Dziękuje za życzenia ;:196

Aguniu, bardzo dziękuję za 5+ ;:180 Masz rację, że tworzenie ogrodu to zadanie na lata a nie na tydzień. Na razie jestem zadowolona z etapu jaki jest teraz. Reszta w następnych sezonach. Pogoda paskudna, deszczowa i jest większa szansa na przyjecie się roślinek, to akurat dobrze.
A ja tam u Ciebie widziałam, że też szykujesz "akcyjkę"? ;:333

Iwonka, dziękuję, że pomimo Twoich robót ziemnych znalazłaś czas i wpadłaś do mnie w odwiedziny ;:196
Drugi dzień to był dopiero ciężki sprzęt :shock: Zrelacjonuję za chwilkę.

Lucy,
bardzo dziękuję. Kciuki jak najbardziej potrzebne ;:196

Malgolinka cieszę się, że wątek przypadł Tobie do gustu :wit Serdecznie dzięki za kciuki.

Kochani, po wczorajszych 13 godzinach bieganiny bez minuty odpoczynku, bez jedzenia (oczywiście jeśli chodzi o ten punkt, to mój dziadek mawiał, że ja mogłabym miesiąc nie jeść i też bym funkcjonowała na zapasie jaki posiadam :lol: ), przy wietrznej, zimnej pogodzie, czyli jak to mówią "o głodzie i chłodzie" nie miałam siły zrzucić zdjęć z aparatu :oops:

Tak naprawdę nie miałam siły nawet usiąść, ponieważ mój kręgosłup odmówił posłuszeństwa niestety, skończyło się tabletką przeciwbólową, kąpielą i padnięciem na twarz. Stąd brak wczorajszej relacji niestety :roll:

Teraz mogę z grubsza poopowiadać a wieczorem wrzucę relację zdjęciową, ok? ;:196
Idę wysmarować relację klawiaturową :wink:
Jeszcze raz dziękuję za wsparcie jakie czuję po Waszych odwiedzinach.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Madziu cierpliwie poczekamy na foteczki ;:196
Teraz tylko zdaj po krótce relacje pisemną bo jesteśmy strasznie ciekawi co tam dalej się u ciebie wyrabia ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu czekamy cierpliwie na kolejną odsłonę wykonanych prac ;:65
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Madzia kobieto potrafisz trzymać w napięciu :wink: Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”