Działka nad Drwęcą - Christin
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
Krysiu słonecznik mnie zaskoczył, nie mogłam uwierzyć, że tak pięknie się rozrósł i tyle kwiatów w pierwszym sezonie. Mojemu coś nie pasuje tego roku ma tylko jeden kwiat. Niedawno dosadziłam obok nowe sadzonki, pojechałam do forumowej koleżanki, a tam mój- już nie mój słonecznik ogromny, rozrośnięte kępy, więc właścicielka z miłą chęcią mnie obdarowała.
Krystynko
u Ciebie zawsze można coś ciekawego wypatrzeć jak np rożnik o słoneczniku nie wspominając uroczy . W razie jakby Ci się za bardzo rozrósł a u mnie wypatrzyła byś coś ciekawego to ja chętnie
oczywiście mam na myśli słonecznik
U mnie własnie przechodzą burze jedna za drugą i ulewy daje nie żałuje szaro na krok nic nie widać

U mnie własnie przechodzą burze jedna za drugą i ulewy daje nie żałuje szaro na krok nic nie widać

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to, że i ja mam Red Pygmy. Jak dla mnie fantastyczna odmiana. Niestety jedna z dalii też mi zaczyna podgniwać od korzeni
Zakwitła mi zeszłoroczna sadzonka iksji, a te od Ciebie to chyba dopiero w przyszłym roku zakwitną. Czy pamiętasz Krysiu o dziurawcu barwierskim dla mnie i niebieskim powojniku..?

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, oman i smotrawa bardzo podobne i długie lata myślałem, że mam oman a to smotrawa, które nawet się rozsiała.
Jednak zdecydowałem się posadzić oczyszczone bulwy dalii. Tym razem do doniczek. Jak nic nie wyjdzie, to będę dzielił karpy od mamy. Na szczęście mam żelazną rezerwę w starym ogrodzie.
Jednak zdecydowałem się posadzić oczyszczone bulwy dalii. Tym razem do doniczek. Jak nic nie wyjdzie, to będę dzielił karpy od mamy. Na szczęście mam żelazną rezerwę w starym ogrodzie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
korzo_m Słonecznik dotarł z dobrych rąk w odpowiednie miejsce.
Przypilnowałam... dopieściłam i kwitnie az ludziska zatrzymują się przy płocie i patrzą ... "oby nóg nie dostał "
tija U nas też dzisiaj porządnie dolało ... a i tak jest mokro.
Słonecznik faktycznie ładny - zapytam Dorotkę po jakim czasie i kiedy można go dzielić.
tu.ja Red Pygmy to stara odmiana i sprawdza sie w każdych warunkach.
Ostatnio nie jeżdżę do Elbląga więc zapomniałam o znajomych koleżankach ...wstyd prawda ?
Ale o roślinach pamiętam czyli te co wymieniłaś plus Piwonia o ciemnych kwiatach.
JacekP dużo roślin jest bardzo podobnych do siebie więc o pomyłkę nietrudno.
Od Ciebie mam Krwawnicę rózgowatą ale ze znajomą zastanawiamy się czym ona rożni sie od pospolitej - możesz nam oświecić ?
W tym roku warunki dla dalii nie są zbyt sprzyjające - ciężkie gleby, zastoiny wodne , wysoki poziom wód gruntowych ... jednym słowem możemy ponieść sromotną klęskę.
Ty masz rezerwy tych odmian u mamusi - ja tez dziś wykopałam pierwszą dalię - odmiana Wandas Capella.
Okazało sie, że z dużej karpy tylko 2 kłącza były zdrowe a reszta ... fuj ...
Nie wiem czy ja uratuję a to jedyna u mnie dalia o żółtych kwiatach - coś nie mam szczęścia do tego koloru.
Dwa lata temu też straciłam między innymi żółte.
Przypilnowałam... dopieściłam i kwitnie az ludziska zatrzymują się przy płocie i patrzą ... "oby nóg nie dostał "
tija U nas też dzisiaj porządnie dolało ... a i tak jest mokro.
Słonecznik faktycznie ładny - zapytam Dorotkę po jakim czasie i kiedy można go dzielić.
tu.ja Red Pygmy to stara odmiana i sprawdza sie w każdych warunkach.
Ostatnio nie jeżdżę do Elbląga więc zapomniałam o znajomych koleżankach ...wstyd prawda ?
Ale o roślinach pamiętam czyli te co wymieniłaś plus Piwonia o ciemnych kwiatach.
JacekP dużo roślin jest bardzo podobnych do siebie więc o pomyłkę nietrudno.
Od Ciebie mam Krwawnicę rózgowatą ale ze znajomą zastanawiamy się czym ona rożni sie od pospolitej - możesz nam oświecić ?
W tym roku warunki dla dalii nie są zbyt sprzyjające - ciężkie gleby, zastoiny wodne , wysoki poziom wód gruntowych ... jednym słowem możemy ponieść sromotną klęskę.
Ty masz rezerwy tych odmian u mamusi - ja tez dziś wykopałam pierwszą dalię - odmiana Wandas Capella.
Okazało sie, że z dużej karpy tylko 2 kłącza były zdrowe a reszta ... fuj ...
Nie wiem czy ja uratuję a to jedyna u mnie dalia o żółtych kwiatach - coś nie mam szczęścia do tego koloru.
Dwa lata temu też straciłam między innymi żółte.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Siej, Krysiu, rożnik i słonecznik też
Może się na coś jeszcze zamienimy? Jeżeli miododajny, to mój pszczelarz też zechce.

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Jeśli nie masz żółtej dalii przebarwiającej się w miarę kwitnienia na czerwono/różowo (w połączeniu z żółtym trudno określić ten kolor), to chętnie się podzielę. Ta jest niezagrożona. Pokazana w ostatniej serii zdjęć u mnie.
Krwawnica rózgowata jest bardziej ażurowa, kwiatostany wąskie, nie tak zbite jak u pospolitej. Jest w pokroju dużo bardziej delikatna (cienka). Właśnie - muszę się po okolicy rozejrzeć za pospolitą i przywlec ją do siebie, bo też mi się podoba
Krwawnica rózgowata jest bardziej ażurowa, kwiatostany wąskie, nie tak zbite jak u pospolitej. Jest w pokroju dużo bardziej delikatna (cienka). Właśnie - muszę się po okolicy rozejrzeć za pospolitą i przywlec ją do siebie, bo też mi się podoba

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

...słonecznik cudowny...mój nie kwitnie...
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Krysiu
doszła niespodzianka przez Ulę
ale radocha...teraz czytam jakie mają wymagania...
przyszły w bardzo dobrym stanie...muszę prosić o pomoc wiadomo kogo...
...o rany ale mam dług u Ciebie...

przyszły w bardzo dobrym stanie...muszę prosić o pomoc wiadomo kogo...
...o rany ale mam dług u Ciebie...

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu jak słonecznik dostanie nóg to wiem kto ma duże kępki, namierzyłam drugą osobę, także się nie martw. Na zimę go okryj, lubi przemarzać.
- christinkrysia
U mnie to nie takie proste bo mam manię dokładnego ścinania przekwitłych kwiatów....ewamaj66 pisze:Siej, Krysiu, rożnik i słonecznik też![]()
Może się na coś jeszcze zamienimy? Jeżeli miododajny, to mój pszczelarz też zechce.
Ma to dobre strony bo przedłuża kwitnienie. Wycinanie przekwitłych pobudza niektóre odmiany do zawiązywania nowych pączków a ponadto nie mam samosiewów...

Ponadto jak mąż piele to już nic się nie uchowa ...
Jednak z zaplanowanych odmian zbieram nasiona i sieję.
Słonecznik Loddon Gold nie zawiązuje nasion.
Rozumiem,że mam jeszcze poszperać w Twym ogrodzie aby poszerzyć naszą wymianę ?
JacekP dzięki za propozycje odnośnie dalii.Zobaczymy bliżej jesieni.
Dalia Wandas Capella była żółta ale z takim lekko limonkowym odcieniem ( szczególny kolor trudny do uchwycenia na foto) i zero zmian kolorystycznych.
Wiesz,że ja także podpatruje na spacerach czy też wyprawach w plener ciekawych roślin dziko rosnących a szczególnie na podmokłe tereny.
lora Witaj Misiu i cieszę sie,że roślinki już u Ciebie. Oby szybko przy czyjejś pomocy trafiły do gruntu . Jeśli któraś z nich jest nieznana to pytaj - odpowiem
korzo_m lepiej niech rośnie tam gdzie go posadziłam i zero przykrych niespodzianek z " gośćmi na dwóch nogach włącznie"
Ale ... dobrze jest wiedzieć,że gdzieś jest w zapasie jakby co.
Pozdrawiam
- christinkrysia
Dalie nadal pięknie kwitną więc pokaże kolejne odmiany
Początek mojej kolekcji strona 72 i 76
Nr 9 >>> Dalia Tyler James <<<
i jej cudowna metamorfoza w kolejnych etapach kwitnienia.

Nr 10 >>> Dalia Barbary-Noble <<<

Początek mojej kolekcji strona 72 i 76
Nr 9 >>> Dalia Tyler James <<<
i jej cudowna metamorfoza w kolejnych etapach kwitnienia.

Nr 10 >>> Dalia Barbary-Noble <<<

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Krysiu, u mnie szałwia muszkatołowa identyczna, stare liście żółte i dziurawe, u podstawy zieloniutkie. Czyzby pogoda w porozumieniu ze szkodnikami? Jeszcze nie ścięłam kwiatów
i najwyższy czas zebrać nasiona.
Ooo, w międzyczasie pojawiły się nowe piękności
a i moja imienniczka 

Ooo, w międzyczasie pojawiły się nowe piękności

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- christinkrysia
Ciąg dalszy kolekcji dalii
Nr 11 >>> Dalia Nenekazi <<<

Nr 12 >>> Dalia Osaka <<<

Nr 13 >>> Dalia Nancilee <<<

Nr 14 >>> Dalia Camano Denali <<<

Nr 11 >>> Dalia Nenekazi <<<

Nr 12 >>> Dalia Osaka <<<

Nr 13 >>> Dalia Nancilee <<<

Nr 14 >>> Dalia Camano Denali <<<

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ależ cudne masz te dalie! Możesz spróbujesz zidentyfikować moją "żółtaczkę" co to miała być odmianą Akita