AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.3 - szkockie lato ;)
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.3 - szkockie lato ;)
Aga mam pytanie co do cebulowej donicy, którą robiłaś (chyba dobrze pamiętam że miałaś taką na wiosnę z różnymi wiosennymi cebulami). Chciałabym coś podobnego zrobić i trzymać na balkonie. Jakie cebulki wsadzałaś i w jakiej kolejności (bo to ma być chyba piętrowo), czy donica była jakoś zabezpieczona w zimie?
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosia - no właśnie
Michalska - cieszę się że fotki Ci się spodobały
Nie bardzo rozumiem pytanie - czy chodziło CI o to czy któraś z tych roślin przyjechała ze mną do Polski ? Niestety nie - mieszkam w Szkocji i zakupione na wystawie roślinki znalazły miejsce w moim szkockim ogrodzie
Ale liczę że kiedyś część z nich się ze mną przeprowadzi
Majeczko - zephiryna ma dużo plusów
bezkolcowa, pięknie pachnie, kwitnie dość odbicie i dobrze powtarza kwitnienie
Jej dość intensywny kolor ładnie też komponuje się z powojnikami 
Pomysł z trzmieliną jest dobry. Zabiera niewiele miejsca i tworzy ładną zasłonę. Pytanko: czy dorośnie do 1,8 metra ? I czy wiesz co to za trzmielina na tej fotce ???
Marta - dzięki

Michalska - cieszę się że fotki Ci się spodobały

Nie bardzo rozumiem pytanie - czy chodziło CI o to czy któraś z tych roślin przyjechała ze mną do Polski ? Niestety nie - mieszkam w Szkocji i zakupione na wystawie roślinki znalazły miejsce w moim szkockim ogrodzie

Majeczko - zephiryna ma dużo plusów

Pomysł z trzmieliną jest dobry. Zabiera niewiele miejsca i tworzy ładną zasłonę. Pytanko: czy dorośnie do 1,8 metra ? I czy wiesz co to za trzmielina na tej fotce ???
Marta - dzięki

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga to Trzmielina Fortunea 'Emerald'n Gold' - Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'. Krzew zimozielony o żółto-zielonych liściach. Starsze krzewy rosnące przy murach, drzewach wytwarzają pędy długości kilku metrów czepiające się ścian, pni korzonkami przybyszowymi. Lubi stanowiska od słonecznych do cienistych. bardzo dawno temu kupiłam jedną doniczkę a w niej było kilka roślinek, posadziłam oddzielnie i tak sobie rosną w szerz i wzwyż. Ja kilka razy do roku obcinam za wysokie pędy nad siatką.
A różyczkę Zephirine wybrałam właśnie z tych powodów które wymieniłaś.
A różyczkę Zephirine wybrałam właśnie z tych powodów które wymieniłaś.

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej kochana, pewnie wiesz że mam problem z internetem, niestety trwa dalej. Przejrzałam Twój wątek z grubsza. Ta róża na pniu po prostu urzeka.
A rhodohypoxis też kupiłam tylko inną odmianę, 'kiwi joy' z tego co kojarzę czy jakoś tak. Kwitła licho bo jednym kwiatem, zastanawiam się także co z nią zrobię w zimę. Cudowny jest różowy zawilec, którego pokazywałaś kwitnienie pod koniec lipca. Piękne begonię, ja kupiłam na wiosnę jedną żółtą i ojciec ją ode mnie wydębił, dostał do opieki koło grilla i mi ją ususzył
Odwiedzę Cię gdy tylko pozwoli mi na to dostępność neta. Całuje
A rhodohypoxis też kupiłam tylko inną odmianę, 'kiwi joy' z tego co kojarzę czy jakoś tak. Kwitła licho bo jednym kwiatem, zastanawiam się także co z nią zrobię w zimę. Cudowny jest różowy zawilec, którego pokazywałaś kwitnienie pod koniec lipca. Piękne begonię, ja kupiłam na wiosnę jedną żółtą i ojciec ją ode mnie wydębił, dostał do opieki koło grilla i mi ją ususzył

Odwiedzę Cię gdy tylko pozwoli mi na to dostępność neta. Całuje

- AgaNet
Aniu - a więc nasadzenia piętrowe
Bo to najlepszy czas na przygotowanie takiej wiosennej donicy
Ogólna zasada piętrowego sadzenia cebul do donic jest taka sama jak przy jakichkolwiek innych cebulowych sadzonych w gruncie: sadzimy na głębokości równej ich 2- 3 krotnej wysokości. Tak więc donica powinna mieć odpowiednie rozmiary, w zależności od tego z jakich cebulowych zamierzamy zrobić kompozycję
Przekrojowe fotki takich nasadzeń zaczerpnięte z netu ( są też gdzieś na FO )

Ja do mojej donicy ułożyłam w kolejności od położonych najniżej:
- tulipany, na to warstewka ziemi i dalej:
- hiacynty
- żonkile tete-a-tete
- szafirki
układałam je w okręgi
A tak wyglądał mój piętrus:

Donicę z piętrusem na zimę zadołowałam na rabacie, wiosną wyjęłam, wytarłam donicę z ziemi i gotowe

Bo to najlepszy czas na przygotowanie takiej wiosennej donicy

Ogólna zasada piętrowego sadzenia cebul do donic jest taka sama jak przy jakichkolwiek innych cebulowych sadzonych w gruncie: sadzimy na głębokości równej ich 2- 3 krotnej wysokości. Tak więc donica powinna mieć odpowiednie rozmiary, w zależności od tego z jakich cebulowych zamierzamy zrobić kompozycję

Przekrojowe fotki takich nasadzeń zaczerpnięte z netu ( są też gdzieś na FO )

Ja do mojej donicy ułożyłam w kolejności od położonych najniżej:
- tulipany, na to warstewka ziemi i dalej:
- hiacynty
- żonkile tete-a-tete
- szafirki
układałam je w okręgi

A tak wyglądał mój piętrus:

Donicę z piętrusem na zimę zadołowałam na rabacie, wiosną wyjęłam, wytarłam donicę z ziemi i gotowe
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Super poglądowe fotki , jak i opis , który dołączyłaś są instruktażem , uważam , że warto go wykorzystać
.
Aguś , ja jedynie przeznaczyłabym niższą , a szerszą donicę i dosadziłabym zamiast szafirków krokusy
.
Dziękuję
.

Aguś , ja jedynie przeznaczyłabym niższą , a szerszą donicę i dosadziłabym zamiast szafirków krokusy

Dziękuję

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- AgaNet
Majka - mam u siebie trzmielinę o nazwie 'Emerald Gaiety'. Wygląda tak jak ta twoja, ale listki ma biało zielone. Tyle ze na etykiecie przy tej trzmielinie jest napisane że dorasta tylko do 1 metra........ hmmm... i tak się zastanawim czy to tylko metr ? Szukać innej odmiany ? Choćby tej co podałaś
Paula - fajnie że wpadłaś ! Twojej begonii szkoda !
Reperuj net i wracaj

Paula - fajnie że wpadłaś ! Twojej begonii szkoda !
Reperuj net i wracaj

- AgaNet
Jagódko - w zeszłym roku tylko ta donica mi została z tych większychJagodka pisze:Super poglądowe fotki , jak i opis , który dołączyłaś są instruktażem , uważam , że warto go wykorzystać.
Aguś , ja jedynie przeznaczyłabym niższą , a szerszą donicę i dosadziłabym zamiast szafirków krokusy.
Dziękuję.

I w tym roku będę robić piętrusa, ale w ciut szerszej donicy

Donica fajnie wygląda jak są same tulipany, hiacynty i żonkile

Nad krokusami pomyślę jeszcze

- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Dziękuję bardzo
, opis jest super.

- AgaNet
Aniu - nie ma sprawy
Ciesze się, że opis się przyda 

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj.
Jeśli chodzi o przechowywanie pelargonii angielskiej to trzymałam ją w piwnicy. Światła tam mało a temperatura niesprzyjająca przechowywaniu bo 17-20 stopni. Ale nie mam wyjścia. I tak sobie tam przesiedziała, na parapecie, podlewana jak sobie przypomniałam, az do wczesnej wiosny( marca) kiedy wziełam ją do jaśniejszego i cieplejszego miejsca.
Z tej jednej sztuki zrobilam jesienią sadzonki. Ładnie się i szybko ukorzeniły i je o dziwo całą dłuuugą zime trzymałam w pokoju na parapecie( ciepło miały bo od strony południowej).Temperatura powyżej 20 stopni. Wiosną zaczełam nawozić i co ważne cały czas( przez zimę) uszczykiwałam przyrosty i pięknie się zagęściły i rozkrzewiały.
W tym roku też tak zrobię. Tylko więcej
.
Te sadzonki kwitły dużo wcześniej i były dużo dorodniejsze niż sztuka macierzysta:). Ale też kwitnie jeszcze.
Wszystko by sie przechowało na następny rok, ale nie ma gdzie:). Trzeba wybrać:).
Pozdrawiam
I fajna sprawa z tym sadzeniem piętrowym. trzeba się za to zabrać:).
Jeśli chodzi o przechowywanie pelargonii angielskiej to trzymałam ją w piwnicy. Światła tam mało a temperatura niesprzyjająca przechowywaniu bo 17-20 stopni. Ale nie mam wyjścia. I tak sobie tam przesiedziała, na parapecie, podlewana jak sobie przypomniałam, az do wczesnej wiosny( marca) kiedy wziełam ją do jaśniejszego i cieplejszego miejsca.
Z tej jednej sztuki zrobilam jesienią sadzonki. Ładnie się i szybko ukorzeniły i je o dziwo całą dłuuugą zime trzymałam w pokoju na parapecie( ciepło miały bo od strony południowej).Temperatura powyżej 20 stopni. Wiosną zaczełam nawozić i co ważne cały czas( przez zimę) uszczykiwałam przyrosty i pięknie się zagęściły i rozkrzewiały.
W tym roku też tak zrobię. Tylko więcej

Te sadzonki kwitły dużo wcześniej i były dużo dorodniejsze niż sztuka macierzysta:). Ale też kwitnie jeszcze.
Wszystko by sie przechowało na następny rok, ale nie ma gdzie:). Trzeba wybrać:).
Pozdrawiam
I fajna sprawa z tym sadzeniem piętrowym. trzeba się za to zabrać:).
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Bardzo pomysłowe te piętrowe nasadzenia, może też skorzystam?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Aga one rosną takie niby małe w poziomie chociaż wcale tak mało moje nie odeszły od głównego korzenia. Czasami mają przeszło metr jeden długi pęd a to co na zdjęciu widać to rośnie po siatce. Tu masz dzisiejsze zdjęcie jakie długie urosły od ostatniego obcinania.

a ma korzonki na pędzie i nimi przyczepia się do ściany.
Fajne te nasadzenia piętrowe, muszę też takie sobie zrobić.
a ma korzonki na pędzie i nimi przyczepia się do ściany.
Fajne te nasadzenia piętrowe, muszę też takie sobie zrobić.

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Piękna różyczka

Czy nie zwiesza aby kwiatów