Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Post »

Dorotko. Nie gwarantuję,że przezimuje w gruncie. Są to niewielkie sadzonki a i czas już niepewny więc może się nie ukorzenić przed zamarznięciem. Lepsza pora to wiosna. Ukorzeniałem je w sierpniu więc jeszcze duże nie są. Wieczorem wstawię zdjęcie. Jest mi obojętne czy wysłać teraz czy przetrzymać do wiosny i dopiero wysłać.
Na razie znikam - do wieczora
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niecierpliwiec i w dodatku ze sklerozą ze mnie , więc ja jednak poproszę teraz! ;:180
Do wiosny to powyrywam pewnie całą resztę włosów z głowy , bo na bank zapomnę o co prosić Cię mam ! ;:224
No i gorzej może być , bo zacznę sępić po kolei wszystko co pokażesz ! :lol:
W doniczkach przetrzymamy je , tylko wskazówki nam daj jak najlepiej zrobić to! ;:108
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Januszku!
Tak sobie czytam i czytam jak rozmawiacie o kwiatach i myślę sobie szkoda,że się nie znam na kwiatach i teraz powiedz mi o czym mam napisać.Dlatego codziennie tylko czytam.
Pozdrowienia dla Krysi Zosia i Edward :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Edward ja to mam jak czytam o iglakach ;:7 mimo że mam już kilkanaście szczepionych nie wiele o nich wiem , dobrze że mnie kochają i nie chorują .

Genia :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aleś Januszu nasadził tych nowych kolczatek :shock: .
Teraz wiem, czemu tak nie masz czasu.
A powiedz, co prowadzisz tak wąsko, za obielą, od strony płotu?
Wiesz, mam młodą obielę, pewnie wiesz, bo była akcja zakupu, tu w szkółce, tu pod Biłgorajem.
Ty prowadziłeś swoją tak wąsko, przy paliku. Podcinałeś ją trochę czy tylko podwiązywałeś wyżej gałązki?
Pewnie trzeba to robić od początku, czyli już od następnej wiosny?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Nie kupiłem obieli pod Biłgorajem . Liczyłem , że kupię u siebie. I przeliczyłem się . Nie słyszeli nawet o niej. Kolczatek też mi przybyło. Nie są to ,kulki'' , większość rośnie jako żywopłot. Mam trochę wiadomości na temat nawożenia .Odróżniam tujki od cyprysów i to mi chyba wystarczy :;230 :;230
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko. Piszeę na PW.

Witaj, witaj Edwardzie.
Na naukę nigdy nie jest za późno. W Zamościu pewnie jest Uniwersytet naszego wieku :wink:
A teraz to faktycznie nie ma o czym pisać. Grzybów nie ma, jagody, winogrona zjadły ptaszki na ogrodowe spotkania za zimno i do wiosny daleko :(
Dziękuję za pozdrowienia w imieniu Krystyny- przekażę- jest w Szczecinie.
Ukłony dla Zosieńki. Wybierzemy się do Was niech tylko moja "połowa" przyjedzie.

Elu. Nasadziłem i jeszcze sadzę i przesadzam a jestem wściekły,bo przywiozłem z Końskowoli na pniu i trzy zaczynają mi usychać. Nie nadawały się jeszcze do przesadzania. Za mało była zdrewniała korona i teraz kora na gałązkach marszczy się i usycha. Jechać po trzy- niedorzeczność a bez nich szpetnie będzie wyglądało.
To wąskie drzewko to buk purpurea miał być pendula. :(
Obiela jak wypuści długie gałęzie a przeważnie tak bywa to po prostu bardzo luźno spleć je i przywiąż wszystko do palika. Z czasem splecione gałązki utworzą pień i niepotrzebny będzie palik.
Zaznaczyłem bardzo luźno, bo chodzi o to by z czasem nie wrastały gałązki w siebie nawzajem.
Gałązek nie podcinałem której coś nie pasowało to uschła i wtedy wycinałem

Tadziu. Wydaje mi się, że Obielę widziałem w Zamościu -tylko gdzie? ..albo na lubelskiej albo w NOMI
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Janusz bardzo dziękuję za lekcję o obieli ;:180 kupinej zresztą we wspomnianej akcji :wink:
Elu Tobie także za pytanie ;:196
A gdzie kupowałeś w Końskowoli iglaki, może z gruntu kopane i korzenie zbyt mocno przycięte, żeby do donicy weszły ;:14
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu. To dotyczy róż a nie iglaków. To róże mi usychają. Widzę,że zrobiła się modna Obiela i słusznie jej się to należy. Długo i ładnie kwitnie.
Jolu. Pozabierałaś wrażliwe na mróz rośliny. Ja tak ,bo kto wie czy nie będzie dzisiejszej nocy przymrozek.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz wniosłam datury i fuksje, pelargonie zostały, myślisz, żeby wyskoczyć i wnieść? Widziałam prognozy ;:224
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj JANUSZU, nareszcie znalazłem czas i możliwości pospacerować wirtualnie po Twoim ogrodzie, mimo że to już pora jesienna ogród nadal pięknie wygląda a nim jeszcze dużo kolorowych kwiatów.

Przymierzam się i ja do drobnych zmian w ogrodzie, ale susza wstrzymywała moje zamiary, teraz po deszczyku( bo go nie było jak dotychczas za dużo) będzie można przystąpić do prac ogrodowych.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu. Był u przymrozek? Znosiłem pelargonie z balkonu o 1 w nocy,bo niebo było jasne i wszystko wskazywało,że będzie i to spory. Nad ranem nadciągnęły mgły i to pomogło ale było bliziutko zera.
Witaj Tadziu. Tak się cieszę,że jesteś. Też chcesz poprzewracać do 'góry nogami' ogród. Masz racje zmiany są konieczne by nie było nudno a i praca w ogrodzie to lekarstwo na wszystko. Mnie jak coś wkurzy to biorę łopatę i idę kopać, po czasie sam się dziwie,że tyle skopałem w tak krótkim czasie.
Deszcz u mnie tylko trochę pokropił. Nadal jest bardzo sucho ale przynajmniej trawa trochę odżyje.
Kwiatów jeszcze dużo szczególnie zawdzięczam to różom i kannom ale i inne też powtórnie zakwitają. Ciepło, słońce, to jest eliksir życia.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz nie bylo, u mnie wyznacznikiem jest paulownia ;:108
Po pierwszym przymrozku traci wszystkie liście, bo one są bardzo wielkie i łatwo przemarzają.
Dzisiaj jednak zapowiadają przygruntowe minusy ;:224
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze przedpołudnie spędziłem w towarzystwie Tadeusza i z jego przesympatyczną małżonką. Mogliśmy się trochę więcej nagadać a dla mnie to teraz cenne, bo już dwa tygodnie mówię do psa nawet jest z tego zadowolony czego nie mogę powiedzieć o sobie Spacer ogrodowymi ścieżkami też był nieodzownym elementem spotkania a ładne niedzielne przedpołudnie temu sprzyjało
Obiecali za kilka dni odwiedzić ponownie 'samotnika' tz. mnie z czego jestem bardzo rad.
Dziękuję Wam bardzo do miłego spotkania.

Jolu. Nic na to nie poradzimy. Wszystkiego nie uda się przykryć Jest to denerwujące, bo nawet zasnąć trudno przez myślenie- czego to jeszcze się nie przykryło. Wolę jak raz a dobrze przemrozi wtedy wiadomo co robić dalej. Dzisiaj pościągam resztę delikatniejszych roślin i niech się dzieje co w kolejności pór roku nastąpić musi.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Januszku , dziękujemy za mile spędzony czas w Twoim ogrodzie. Byliśmy dzisiaj dłużej i mogliśmy obejrzeć go dokładnie , nawet najbardziej ukryte zakamarki. Żona do tej pory ,,tylko '' lubiła kwiaty , ale widzę że pod Twoim wpływem coraz bardziej robi się,,zielono-zakręcona'' :;230 :;230 Odwiedzimy Cię jeszcze Samotniku za parę dni.( nie ) Dziękuję za następną porcję roślinek. ;:180 Parapety zabite , już więcej nie da się wcisnąć. ;:108 Do miłego zobaczenia w środę.
Tadek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”