Wcześniej z racji tego, że miałem trochę mniej czasu i zwlekałem z renowacją ogrodu, to teraz na jesieni zrobiłem jego przearanżowanie, odmłodziłem niektóre rośliny, zasiliłem je kompostem i jestem w posiadaniu nowych, być może ciekawych egzemplarzy. To wszystko chciałbym Wam pokazać

Ostatnio tez zakupiłem mini płotek, który jest mi niezbędny do ogrodzenia różnych części ogrodu, szczególnie tam gdzie wrednie biega pies moich rodziców. Na płotek czekałem ponad miesiąc i jestem trochę zniesmaczony postępowaniem sprzedającego i jakością towaru....
Zaczynamy

Mój ogród składa się z 3 części: sadowniczej, parkowej, warzywniczej i ozdobnej. Każda z nich znajduje się w oddzielnym miejscu. Więcej uwagi poświęcę ogrodowi ozdobnemu, ale postaram się też pochwalić owocami czy warzywami. Spokojnie o marchewce i kapuście nie będę pisał

Najpierw w skrócie opisze sad, "park" i warzywnik. Jeden z mini sadów znajduje się w okolicy lasu, a drugi przy warzywniku. Posadzone są tam różne drzewa owocowe, w szczególności jabłonie. Rosną tam stare, historyczne odmiany jabłoni i w sumie mam ich...... 55 odmian. Niektóre z nich (znaczna większość ok. 31) są młodziutkie i posadzone dopiero jesienią ubiegłego roku i wiosną tego roku. Są to okulanty i przez najbliższe kilka lat mogę zapomnieć o owocach. Jednak pozostałe kwitną i owocują

Oprócz jabłoni jestem w posiadaniu krzewów jagodowych i nie tylko: porzeczki (czarna, czerwona), agrest, jeżyna, aktinidia, borówka amerykańska, jagoda kamczacka, pigwowiec, pigwa, aronia, maliny, dereń jadalny, truskawki, winorośle, wiśnie, morele, grusze, śliwy, orzechy, morwa, czereśnie. Morele, brzoskwinie i morwa są nowo zakupione.
O to jeden z sadów, ten najstarszy:

A teraz ?tajemniczy? zakątek parkowo-użytkowy. Znajduje się niedaleko sadu obok lasu i rosną w nim dzikie drzewa i krzewy, np. głóg, dzika róża, czeremcha pospolita i amerykańska, lipy, klony (jawor, jesionolistny, pospolity), świerki, wiąz, buki, dęby (czerwony , szypułkowy, bezszypułkowy), graby, brzozy, grusza dzika, topola czarna, jesion, robinia, jałowiec, leszczyna, kruszyna, trzmielina. W tej części staram się zostawiać pojedyncze egzemplarze (max 3), aby to stworzyło taki park dendrologiczny, a nie las. Część drzewek to jeszcze młodniki, no i niektóre wyrosły za pomocą sójek (dęby) lub wiatru (grab, sosna). Muszę na jesieni wykopać je i wzbogacić las. Tutaj też rosną typowe roślin łąkowe. Po lewej stronie lasek brzózkowy, a po prawej sosnowy. Obydwa sąsiadów. To tyle o tym kawałku

Warzywnik znajduje się z przeciwnej strony działki. Z każdym rokiem staram się coś nowego uprawiać. Tutaj zachowane jest zmianowanie i w minimalnym stopniu używane są preparaty ochrony roślin. Nie będę wymieniał wszystkich warzyw, ale wspomnę, że z najciekawszych są rzodkiew wężowa, melony, miechunka, selery naciowe, dużo pomidorów, w tym roku papryka gruntowa, ogórki sałatkowe, kukurydza cukrowa itd. O warzywniku dużo nie będę pisał, jakieś tam ogólne zdjęcie wrzucę jak podrosną warzywa.