Wiejski ogród cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Wiejski ogród cz.15

Post »

Zapraszam do wiejskiego ogrodu, poprzednia część wątku jest :arrow: jest tutaj.

Przyszedł czas na podsumowanie roku nie tylko kalendarzowego ale i wegetacyjnego. A był to trudny rok, najpierw długo czekaliśmy na wyjście do ogrodu, bo zima przedłużała się nieznośnie. Dopiero w ostatniej dekadzie kwietnia można było wyjechać w pole
Obrazek

i zakwitły upragnione kwiatki

Obrazek

po wycięciu i przycięciu drzew i leszczyny powstały zasieki na mamuty, które obrośnięte trawą i wszelaką roślinnością mają się nadal dobrze ;:333 , bo najpierw było za sucho żeby je palić (obok nieużytek), a potem za mokro żeby się paliły :|

Obrazek

powstała grządka grobek, która okazała się być niewypałem i nie bardzo wiem co z nią teraz zrobić ;:224

Obrazek

zaszczepiłam pierwsze w swoim życiu podkładki jabłoni zrazami koszteli i sztetyny, z których na 10 przyjęło się 6.

Drzewa okryły się kwieciem, zakwitły cebulowe i przyszedł maj..... można było wreszcie posadzić rozsady kwiatów, które zajmowały wszystkie parapety i ustawiony w tym celu regalik.
Obrazek

Zaczęły napływać rośliny zamówione w szkółkach, u forumowych sprzedawców i z wymiany.
Założyłam nową grządkę, którą pokazałam w poprzedniej części i która przysporzyła mi wiele radości tego lata :lol:

Niestety zaczęły padać deszcze, woda stała w wielu miejscach. Najgorzej sytuacja przedstawiała się w warzywniku. Nasiona nie kiełkowały nawet po opadnięciu wody, bo najprawdopodobniej zgniły - zrezygnowałam z uprawy warzyw.

Obrazek

Obrazek

Deszcze padały przez cały czerwiec. Rośliny jakoś sobie radziły i kwitły, a szczególnie cieszyły roślinki otrzymane w ubiegłym sezonie a teraz kwitły pierwszy raz.

Obrazek

Obrazek

Zakwitały nowo zakupione róże ciesząc oczy!
to maleństwo szczególnie podbiło moje serce ;:333

Obrazek

W lipcu kwitło wszystko i mimo, że potem nastąpiła susza to na grządkach było cudownie kolorowo.
Krwawniki to objawienie tego sezonu ;:333 Bardzo chciałabym, żeby przetrwały zimę.

Obrazek

sierpień należał do hortensji ogrodowych, chyba po raz pierwszy aż tak pięknie zakwitły :!:

Obrazek

...i oczywiście werbena patagońska!

Obrazek

Wrzesień należał do dalii , werbeny, róż i w tym roku wyjątkowo obrodziły winogrona....

Obrazek

Obrazek

Było trochę śliwek, jabłek, gruszek. Obrodziły jeżyny, maliny. Borówki opadły, bo było sucho, truskawki marnie owocowały bo było bardzo mokro. Taki to był rok!
Pierwszy przymrozek był z końcem września, ale taki większy który zmroził dalie był na początku października.
W listopadzie cieszymy się każdą kwitnącą roślinką odsuwając myśl o zimie.

Zapraszam do odwiedzania mojego wątku ;:180
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Re: Wiejski ogród cz.15

Post »

Maryś, jestem :wit A teraz lecę oglądać zdjęcia :lol: :lol:
PS. Dobrze, że nie zamknęłaś wątku do wiosny...
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Winogrona ;:oj pycha!!
Ten rok nie zawsze Cię rozpieszczał pracowita Mróweczko ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, fantastycznie podsumowałas ten trudny rok... poszczególne miesiące fundowaly nam istna sinusoide pogodowa ale w sumie można byc zadowolonym z sezonu 2013. Kwiaty kwitly Ci spektakularnie.
Gratuluję kolejnen części wątku! :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Celem śledzenia dalszych zmagań jestem i ja :uszy
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nie wiem, co chwalić, bo wszystko piękne i dorodne :D Chyba najbardziej ujęły mnie za serce krwawniki. I ten widok na pola ;:173
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ale ładne podsumowanie! Rzeczywiście rok był dziwny, tym bardziej mozna podziwiać że Tobie wszystkie plany ogrodowe (no może oprócz warzyw), tak pięknie się udały.

A z grobka to może nowy skalniak zrobić? :wink:
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Marysiu!...jestem i ja...teraz nie zagapiłam się...podziwiam Twoje dokonania! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37

Post »

No proszę, nie sądziłam, że to tak w biegu, tu na jednym wątku rozmawiamy, a tu otwieramy drugi. Serdeczności - Halina.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Czy ja się załapałam na I-szą stronę :shock:
Przyszłam, żeby pochwalić się dzisiejszymi zakupami a tu nowa część ;:138 Fajne otwarcie - jak zwykle zresztą ;:63
Zasieki na mamuty też mam, wyprodukowałam sobie tuż przed wyjazdem do miasta, likwidując 20-letni żywopłot z ałyczy. Moje zasieki mają okrutne kolce - Twoje chyba raczej nie?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Widzę że określenie "zasieki na mamuty" robi karierę.
Sama zabezpieczyłam hortensje ogrodowe łętami floksów na które położyłam drobne gałęzie.
Gdy spojrzałam na swoją radosną twórczość to też mi zasieki dla mamutów przyszły do głowy. :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

... :wit o i ja jestem a bałam się że nie otworzysz ogrodowego...masz tyle wspaniałych roślin o których człowiek dopiero dowiaduje się przynajmniej ja ...i nie wstydam się że nie znam... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bardzo Was serdecznie witam w moim wiejskim ogrodzie :wit
Marysiu wskazuj na najwyższe podium i przyjeżdżaj bo ogród się zmienia i niedługo go nie poznasz, no chyba że po właścicielce ;:306
Milenko nie mogłabym, bo musiałabym wyspę co tydzień nową otwierać ;:306
Agnieszko specjalistko od winogron rok był dobry ale u nas jednak klimat surowy i nie wszystkie miały smak jakbyśmy tego chcieli :lol:
Agnieszko z ok. Wawy bardzo dziękuję za miłe słowa ;:180 Kwiaty jak zwykle te którym odpowiadały takie warunki dały z siebie wszystko, niestety straty też były ;:222
Judytko serdecznie zapraszam do śledzenia :roll:
Aniu o tak nawet zasieki są dorodne, ale ja sobie nie krzywduję bo wreszcie udało mi się kogoś zaprosić do cięcia drzew i jest dużo surowca do ognisk, którym może aura będzie sprzyjała w przyszłym roku ;:224
Pati jakieś zastosowanie wymyślimy grobkowi. teraz stanowi element charakterystyczny ogrodu, bo kto zwiedza ogród przystaje i: o... to ten grobek! ;:306 dynie urosły na nim ładne!
Bogusiu bardzo mi miło, że jesteś ja też jestem stale u Ciebie tylko nie zawsze piszę ;:168
Halinko bo wszystko było przygotowane i czekało na mojego dobrego DUSZKA DOROTKĘ Babuchnę ;:4
Miło że czuwasz ;:168
Maryniu ale chwalić się i tak możesz ;:180 moje zasieki to leszczyna i jabłonie więc nie takie drapliwe, ale jednak uciążliwe i trzeba powoli usuwać. Twoje kolce tylko z dymem puścić ;:224
Maju patent na określenie ma Pati udało jej się jak wiele innych tworów słownych ;:333
Ja na szczęście mam worki po ziemniakach i ziarnie dla kur które naciągam na wrażliwce i albo obsypuję albo obwiązuję. Na razie sprawdzają się :lol:
Misiu ja bez Was już ani rusz, a wyspa leci własnym rytmem, a ogrodowy jest moim osobistym ;:173
Bardzo mi miło że jesteście ;:4 ;:4 ;:4
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marysiu świetne podsumowanie roku , fajny pomysł na rozpoczęcie nowego wątku :D
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Marysiu :wit . Twoje otoczenie zmienia się niesamowicie, a dokumentujesz to coraz piękniejszymi zdjęciami ;:180 . Nie tylko ogród zyskał na urodzie ale także jego nieodłączny element czyli dom :wink: Pozdrawiam serdecznie ;:196
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”