Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Małe - wielkie szczęście...

Post »

Witam wszystkich Forumowiczów :wit
Na początek mały i niepozorny kwiatek, ale bardzo wymowny :D

Obrazek

Od pewnego czasu przechadzałam się coraz śmielej ścieżkami Waszych ogródków. Za namową "zadomowionych" tu już zacnych Ogrodniczek, postanowiłam spróbować swoich sił i pokazać moje dotychczasowe osiągnięcia ogródkowe.
Zacznę od kilku słów o małym-wielkim szczęściu, czyli własnym ogródku przydomowym, który posiadamy od 5 lat i wspólnie z M pielęgnujemy.
Cała działka ma zaledwie 600m. Po odliczeniu powierzchni domu, podjazdu, pozostałe niewiele, to przedogródek, "trawnik"-szumnie zwany, miejsce gdzie siedzimy, "kałuża nieduża"-czyli trochę wody i kilka rabat bylinowych i krzaczorków. Po poprzednich właścicielach pozostało też kilka drzewek owocowych, więc praktycznie już upycham roślinne chciejstwa tu i tam.
W tym roku po raz pierwszy w naszym ogródku pojawiły się:

cesarskie korony i magnolia
ObrazekObrazek
Pozdrawiam i zapraszam.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Justynko fajnie że założyłaś swój wątek...ustawiam się w kolejce w oczekiwaniu na fotki z Twojego ogrodu ;:65 :lol:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochane na moich skromnych włościach ;:196 Jeszcze nie zdążyłam dobrze wystartować, a już mam gości :tan Jakże mi miło ;:108. Bywajcie często. Zapraszam.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Justynko Kochana!! Nareszcie mogę poogladać Twoje włości ;:138
Teraz poprosze o dłuuuuuuuuuuuugą fotorelacją ;:180 Przepraszam że wcześniej nie wpadłam ,ale mi sie nagromadziło różnych spraw i spraweczek ;:14 musze nadrobić zaległosci ;:108
Teraz to sie ode mnie nie opedzisz :uszy
;:196 To dla Ciebie.... na przeprosiny za moja gapowatość :oops:

Obrazek
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Danuś, co to za gapowatość skoro zjawiłaś się prawie o świcie, a gospodyni nie było. Inauguracyjna kawka powinna czekać na stoliku. Niestety o tej porze do pracy już prawie wyjeżdzam ;:223 Czekasz na fotki a ja nie wiem, co pokazać. :oops: Pochwaliłam się debiutami. A teraz zielono-kolorowa rzeczywistość :D

Obrazek
To fragment ogródka z ubiegłego roku (sierpień 2010), tzw "kałuża -nieduża" . Założyliśmy ją w gotowej formie w maju. Mieszka tam obecnie 5 pomarańczowych karasi ( 2 nie przeżyły zimy w beczce w kotłowni), żaby. To miejsce bardzo lubią ptaki-służy im jako poidełko. Zaprzyjaźniona para synagorlic regularnie je odwiedza, wróble również. Trochę przeszkadzają im koty i pies, ale ludzi się nie boją. W tym roku chcemy je trochę zmienić i założyć małe "ciurkadełko"
izaziem-mam tego pełną świadomość, czyli premedytacja, ale w takie towarzystwo wpaść, toć to sam miód...Zapraszam do mnie zawsze i o każdej porze. Furtka będzie otwarta( zamykajcie, bo pies ucieka ;:223)
agatka123miło mi, ze wpadłaś. Zapraszam częściej :wit
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Justynko weekendowo!!!!Nareszcie trochę wolnego bez zakazów i nakazów mozna kopać do bólu w ogródku ;:138
Twój ogród..... tajemniczy i bardzo zaciekawiający 8-) az chce sie wiecej ;:108 Pokaż jeszcze troszkę!!! Fotki na bieżąco jak będziesz miała czas.
Bardzo ładnie i tak po japońsku oczko ,latarenka ,klony palmowe i głazy.... mam jedną latarenkę taka na swieczkę potem dam fotke jak chcesz to Ci wyślę ,bo mi nie pasuje i stoi w gospodarczym.Uwielbiam klony palmowe mam dwa postrzępiony i taki palczasty chyba jak Twój po lewej.U mnie tez dużo ptaków ,ale czekam na kaczki :roll: a żab bardzo mało marzę o takich zielonych a tu echo :(
;:196 Wpadnę jeszcze 8-)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Weekendowo :wit ;:3
Tu zapraszam na kawkę. Właśnie kwitną czereśnie.
Obrazek

Obrazek

Niedługo może stół będzie stał na tarasie ceglano-kamiennym ( plan chyba na wakacje)

Japoński klimat-to efekt niekonsekwencji, jaka panuje w ogródku. M lubi małe drzewka, więc jego są kloniki i inne strzyżone i formowane maleństwa. Pięknie przezimowały i już pokazują swoje uroki.
Obrazek Obrazek

A ja skłaniam się ku angielskim ogrodom bylinowym. I mam wymówkę. Mogę chciejstwa upychać w różnych kątach.
Ogródek mały +dwoje ogrodników = "misz-masz".
Ale to nasz ogród i nie ma być nas pokaz, tylko dostarczać radości.
W ogrodzie żyją żaby, przylatują ptaki i pomieszkuje jeż ( w krzakach żywopłotu, pod liśćmi i suchymi gałązkami). Trochę je straszą te kudłate stwory ;:167

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Danuś latarenka w drewutni, może nie przypominajmy o niej :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

witaj Justynko
oczko super i ten klimacik... swojego M. namawiam aby tez załozyc oczko ale on ciągle wynajduje jakies ale...
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jojola witaj :wit Klimacik swojski. Za odwiedziny i miłe słowa dziękuję. Dla M argumentacją było pomniejszenie trawnika , a tym samym mniej koszenia, którego nikt z nas nie lubi. Poszliśmy na łatwiznę, bo z formy i małe. :oops: Czekaliśmy też, aż młodszy syn podrośnie ze względu na jego bezpieczeństwo i nasz spokój. W tym roku likwidacja piaskownicy ;:108
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justyno , nareszcie masz swój , własny wątek ;:138 .

Fajnie się czyta Twoje opisywanie ogrodu . A kącik z oczkiem jest ujmujący . Mi przywodzi na myśl japoński ogród wyciszenia , harmonii i spokoju .

Czekam na rozwój wątku , no i oczywiście fotki z Twojej ' odskoczni ' ;:196 . Bo zapewne jest nią , po dniach wytężonej pracy ;:108 .
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 Uwielbiam misz - masz i pewnie dlatego, tak bardzo podoba mi się u Ciebie ;:108 na dodatek widzę jeszcze zwierzaczki, więc już mi niczego więcej do szczęścia nie potrzeba :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcia ogrodu to zachęta, ale zwierzaczki... Piękne kotuki :) Moim czereśniom ani śni się kwitnąć...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej, hej, zaglądam i czekam na dalsze zdjęcia, na przykład Anabelki! :)
Fajny masz ten zakątek nad wodą, lubię takie zarośla. A zwierzaki - przesympatyczne! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule i Agato. Tu rzeczona Anallka z sierpnia ubiegłego roku. Obrazek
To jest południowa strona, ale drzewo daje taki ażurowy cień. Mam też żywopłot z tej strony z berberysa ( w tle czerwony) i nic się z nim nie dzieje od 5 lat. Może to kwestia położenia posesji pomiędzy zabudowaniami ( niestety). A wierzba tez mi w tym roku wypadła :(
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

....ta niekonsekwencja ;:224 daje rewelacyjne efekty ;:138 Znowu podobieństwo M "japończyk" Ż "angielka" :;230 CO za udany miszmasz
;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”