Danusia Mój ogród cz.4
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Danusia Mój ogród cz.4
Marysiu ja się wyspecjalizowałam i od jakiś trzech miesięcy piekę chleb z mąki parzonej. Czas od zaczynu do włożenia do piekarnika 6 godz, zdecydowanie lepiej smakuje i dłużej jest świeży.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Danusiu ciekawe
a masz gdzieś przepis. Zakwitła pierwsza róża od Ciebie ta typu rugosa, ma coraz więcej kwiatów i cudna jest, szkoda że nie powtarza
Przypomniałam sobie o cząbrze
górskim, ale to chyba zostawimy na jesień 

- Tacca
- Kontakt:
Marysiu, cząber jesienią. A teraz róża.
Płatki róży wkładam porcjami do słoika. Wciskam sok z cytryny, zasypuję cukrem.
Na ok 1 l płatków róży 30 dkg cukru, sok z 1 cytryny. Szybko robi się pół słoika i można dodać następną porcję.
Słoik stawiam na ogrzanym słońcem parapecie, przykrywam tiulowym, czarnym szaliczkiem i tak sobie stoi i puszcza aromatyczny sok. Na razie stoi aż się całkowicie cukier rozpuści. Po zlaniu soku - nie odsączam płatków zbyt mocno - blenduję to co zostało i jest konfitura do pączków.
Marysiu, ja cały czas się uczę i co rok troszkę modernizuję przepis. W ubiegłych latach za mało dawałam soku z cytryny, to kolor był brzydki i troszkę za mdłe wychodziły. Aromat przebijał smak i kolor. W rym roku poćwiczyłam na fiołkach i lilakach. Cytryna powoduje zachowanie koloru kwiatów, im więcej dodasz soku tym ładniejszy kolor ma syrop. Wychodzi syrop- poezja. Pobaw się a będziesz bardzo zadowolona. Do syropy nadają się płatki każdej róży, byle by nie były pryskane chemią i bez chorób grzybowych.
Moja stulistna jest wykarczowana i rosną młode, w tym roku muszę się zadowolić innymi odmianami. Na szczęście mam jedną taką która zaspakaja moje potrzeby.
Płatki róży wkładam porcjami do słoika. Wciskam sok z cytryny, zasypuję cukrem.
Na ok 1 l płatków róży 30 dkg cukru, sok z 1 cytryny. Szybko robi się pół słoika i można dodać następną porcję.
Słoik stawiam na ogrzanym słońcem parapecie, przykrywam tiulowym, czarnym szaliczkiem i tak sobie stoi i puszcza aromatyczny sok. Na razie stoi aż się całkowicie cukier rozpuści. Po zlaniu soku - nie odsączam płatków zbyt mocno - blenduję to co zostało i jest konfitura do pączków.
Marysiu, ja cały czas się uczę i co rok troszkę modernizuję przepis. W ubiegłych latach za mało dawałam soku z cytryny, to kolor był brzydki i troszkę za mdłe wychodziły. Aromat przebijał smak i kolor. W rym roku poćwiczyłam na fiołkach i lilakach. Cytryna powoduje zachowanie koloru kwiatów, im więcej dodasz soku tym ładniejszy kolor ma syrop. Wychodzi syrop- poezja. Pobaw się a będziesz bardzo zadowolona. Do syropy nadają się płatki każdej róży, byle by nie były pryskane chemią i bez chorób grzybowych.
Moja stulistna jest wykarczowana i rosną młode, w tym roku muszę się zadowolić innymi odmianami. Na szczęście mam jedną taką która zaspakaja moje potrzeby.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
DANUSIU ja nowa w uprawach różanych więc o konfiturkach i syropkach rózanych głęboko w tyle, jakie róże nadają się do paczków 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dziękuję DanusiuTacca pisze:Marysiu ja się wyspecjalizowałam i od jakiś trzech miesięcy piekę chleb z mąki parzonej. Czas od zaczynu do włożenia do piekarnika 6 godz, zdecydowanie lepiej smakuje i dłużej jest świeży.

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Danusiu płatki róży nazbieraliśmy z Adasiem w Trzebieży, syropek zrobiłam jak piszesz, wyszedł cudnie pyszny 

- Tacca
- Kontakt:
Iwonko , trzeba teraz pomyśleć o zapasach na zimę, u mnie na razie była degustacja i cały syrop wypity. Od dziś szlaban.
Marysiu, tu masz link do chleba, od testowany raz w tygodniu. http://magia-ogrodu.blogspot.com/2015/0 ... rzony.html

Marysiu, tu masz link do chleba, od testowany raz w tygodniu. http://magia-ogrodu.blogspot.com/2015/0 ... rzony.html
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Danusiu pada na działeczkach u nas?, bo tu lekko tylko kurz zmyło 

- Tacca
- Kontakt:
Iwonko, po grzmiało, po błyskało i odeszło, ale deszcz został i pada. Jak by popadało do rana to jutro cudnie będzie w ogrodach.
- Tacca
- Kontakt:
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Danusiu jakie cudne te Twoje kwiatki

- Tacca
- Kontakt:
Tereniu, u nie dużo mniej kwitnących niż u Ciebie, nie ma nawet co porównywać. Czekam na lobelię, 6 skrzyń mam obsianych, na begonie, na zioła. Byłam niedawno w lubelskim i zauważyłam że tam choć zimy są zdecydowanie ostrzejsze i dłuższe, to wszystko szybciej kwitnie niż w Szczecinie. Może rośliny muszą nadgonić czas i zdążyć do jesieni wydać nasiona. U mnie wcześnie wszystko wyłazi, ale jakoś potem wcale się nie spieszy. Hortensje obsypane pąkami ale długo jeszcze poczekam na kwiaty.
-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mnie spodobała się ta druga róża, lubię ten typ kwiatów
.

- Tacca
- Kontakt:
Krzysiu, to jest też moja ulubiona róża, przede wszystkim pięknie pachnie, zmienia kolory i kwitnie od końca maja do mrozów. Nie nadaje się na kwiat cięty. Szybko więdnie, ale to nawet dobrze, bo za to nie żal mi obcinać kwiaty do różanych przetworów.
Co kilka dni chodzę na godzinny spacer po lesie i zawsze coś przyciągnę do ogrodu. Dziś poszłam całkiem nie przygotowana na znaleziska, a tu proszę, w krzakach rośnie taka piękna trawa. Rosła, bo teraz rośnie na mojej rabacie.

Co kilka dni chodzę na godzinny spacer po lesie i zawsze coś przyciągnę do ogrodu. Dziś poszłam całkiem nie przygotowana na znaleziska, a tu proszę, w krzakach rośnie taka piękna trawa. Rosła, bo teraz rośnie na mojej rabacie.