Kocham Ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kocham Ogród cz.3

Post »

Lanceto, witaj u mnie na razie (mam nadzieję) wirtualnie. :wit O irysach pamiętam. mogą być też te urocze błękitne
maluszki. Na fotce powyżej. Te wcześniej. Na powitanie dla Ciebie moje ulubione pełniki, które po przesadzeniu w ub. roku nie chciały kwitnąć.
A teraz - jak widać.
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adrianno uroczy niebieski maluszek i u mnie w tym roku zakwitł ;:196 Jest jednak ciut jaśniejszy, więc chyba swoje nakarmiłaś do woli. Sama doszłam do wniosku, że czasem kolor kwiatów zależy od ilości i jakości nawozu :wink:
W zeszłym sezonie podlałam nawozem do hortensji białą daturę i fuksję. Obydwie nabrały rumieńców jak nigdy :wink:
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dzisiaj zobaczyłam jak mi jeden rhododendron zaczyna kwitnąć, drugiemu rozwinął się jeden pąk, inne też się szykują do kwitnienia, azalie też.
I już sobie oczy ostrzę na piękne widoki u Ciebie. :D
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Adrianno,zrobiłaś mi wielką przyjemność.Takiego powitanie,nie spodziewałam się.
Pełnik europejski,w Kotlinie Kłodzkiej nazywany "Kłodzką Różą",gdy tam mieszkałam ,widziałam całe łąki,pełne tego kwiecia....no,cóż -wspomnienia z dzieciństwa.....dziękuję Ci serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewokoro, iryski są nawet ciemniejsze niż na fotce. Potwierdzasz moje przypuszczenie , że sprawiło to zadbanie.
Twoje roślinki już się przyjęły, bo rosną. Widać z ;:167 dane. Bardzo dziękuję. ;:196

Comciu, a ja u Ciebie. ;:oj U mnie już chyba wkrótce, bo upały powodują bardzo przyspieszoną wegetację. Obawiam się,
że w tym roku kwitnienie będzie mniej spektakularne, bo jednak zima je trochę uszkodziła, szczególnie azalie japońskie.

Lodziu,bardzo się cieszę w takim razie. Znam tę nazwę zwyczajową i słyszałam o miejscach, gdzie ich całe łany,
ale jakoś w tym terminie nie miałam okazji być.Okolice Kudowy, może znasz jeszcze inne?

Kwitnienie jabłoni i wiśni to piękny widok. Obecnie w ogrodzie dominuje biel. Również krzewy ozdobne teraz w większości
na biało. A więc dla Was, Miłe....

Ta b.stara jabłoń odpoczywała przez 2 lata, a teraz pokazała, co jeszcze potrafi. Niestety nie widzę pszczółek. :(
Obrazek
Wisienkom też posłużył odpoczynek. W ub. roku prawie nie było owoców.
Obrazek
W ub. roku nareszcie udało mi się zdobyć tawułę śliwolistną.
Obrazek

Obrazek

Tawuła szara też nie najgorsza, choć pospolita.
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Adriano, pełnik w takiej ilości robi niesamowite wrażenie.
Na Kaszubach też występuje w naturalnych stanowiskach. Pamiętam z dzieciństwa łąki porośnięte tymi 'bąbelkami' i brązowym kuklikiem ;:oj
Pięknie u ciebie. Jabłoń dodaje sielskości ;:215
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Adrianko,ten śliczny, biało kwitnący krzew,to wiśnia gruczołkowata 'Alba plena',tzw biały migdałek,a nie tawuła śliwolistna :D
Tawuła ma pełne,ale dużo mniejsze kwiatki w dużych skupiskach .
Wiosenny ogród piękny i optymistyczny. ;:63
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Mnie też bardzo przypomnina mogdałka. Identyczny tylko biały :D
Wspaniale wyglądają krzewa całe w kwieciu. A jabłonka została specjalnie uformowana w kształcie parasola ? Przepiękna :D Oby pogoda dopisała i pszczółki. Owoców byłoby pod dostatkiem.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

W tym roku kwitnienie drzew owocowych jest oszałamiające, ale też stwierdziłyśmy wczoraj z Comcią, że bardzo mało na nich pszczółek. Może i dobrze, gdyż po ubiegłorocznym odpoczynku drzewek byłaby klęska urodzaju. :wink:
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, ja tam bym się nie pogniewała na klęskę urodzaju owoców. Wiśnie zagospodarować można na kilka sposobów. Nie mówiąc o naleweczkach ;:224 Obecna pogoda przyśpieszyła kwitnienie, ale też nadała tempo .. czy pszczółki zdążyły je pozapylać. U mnie coś tam lata, szczególnie przy kwitnącym obecnie żarnowcu czy szczodrzeńcu (już sama nie wiem co mam :oops: )
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wybraliśmy się na Festiwal Kwiatów i Sztuki do Książa. To, co mnie (czy nas forumowiczów) interesowało
przede wszystkim , było - mówiąc eufemistycznie - poniżej oczekiwań. ;:222 W Zamku trochę dość banalnych kompozycji,
nawet nie miało się ochoty robić fotki. :wink: To sobie ne vrati, ale mam jeszcze w pamięci ciąg wspaniałych wystaw kwiatowych
z okazji wrocławskiego święta kwiatów w niegdysiejszych majach. :D Na kiermaszu roślin nie było nic ciekawego oprócz
cen. Malutkie bylinki od 5 zł w górę. Wszystko droższe niż w centrach wrocławskich. Gdzie wcale nie jest tanio.
Praktycznie nie było widać transakcji, a podobno szkółkarze rozczarowani. Ja też, choć z innego powodu. :;230
Można było odnieść wrażenie, że dominują budki z chlebem , który przechodził dodatkowe pieczenie w upalnym słońcu.
Natomiast zachwycił mnie widok Zamku z tarasu północnego (udostępniony od 2008, nie byłam od tego czasu). No i piękne
otoczenie buchające świeżą, wiosenną zielenią.

Justyno, miło, że zajrzałaś do mnie. :D Ja też uważam, że nawet zwykłe roślinki w większej grupie efektowniej wyglądają.
Jabłoń niestety już gubi płatki w tym skwarze. :(
Dla Ciebie mój skalniaczek o tej porze.
Obrazek

Małgosiu, ten krzew kupiłam w ub. roku (w drodze powrotnej) w szkółce w Iłowej. Na etykietce : Spiraea.prunifolia
Po posadzeniu trochę kwitła i miała mniejsze kwiaty, ale mają być wiązki , więc masz rację. Dobra z Ciebie specjalistka. ;:138
Czyli nadal poszukuję tawuły. Zaraz poszukam u Ciebie fotki, bo masz ją (tawułę) o ile pamiętam?
Pamiętam Twoją piękną amanogawę, dla Ciebie moja jeszcze malutka. Czy one kwitną tak krótko, czy ten upał zawinił?
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AOlu,ja też bardzo lubię różne przetwory z wiśni. Również zamrażam, wnuczęta uwielbiają pierogi z wiśniami.
Ewa (Cz.) zawsze chwali kształt tej jabłonki. Powiem m. że jest jeszcze jedna dziewczyna, która docenia jego pracę.
A dla Ciebie trochę inna : malus "Royalty"
Obrazek

No nie wiem, Krysiu, czy lepsza klęska nieurodzaju? Chociaż.... mniej roboty z przetworami. Z drugiej strony-
wydaje mi się, że smakowała Ci szarlotka? Będę zmuszona zmienić repertuar, jak przyjdziecie. :;230
Dla Ciebie coś, co mam nowego. Oprócz ciasta.Ale ono będzie w realu. :D
Wydawało mi się, że rozwiązałyście problem pszczółek? Czy już ktoś przede mną zwinął Wam murarki? :;230

Obrazek

W tym roku zanosiło się, że cedr ocaleje, bo do niemal końca stycznia był zielony. Ale jak widać, ma sympatyczną
zdolność do regeneracji.
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Należy uczcić Swięto Flagi.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No właśnie obserwując nieśmiałe pierwsze kwiaty różaneczników, myślałam o Twoim ogrodzie. :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja także od razu wpadam popodglądać rh, bo zobaczyłam , że się rozpoczyna ich festiwal. Ciekawe jak długo potrwa, bo pogoda płata figle. Na razie cieszmy się tą chwilą :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”