Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród POD LASEM

Post »

Jolu fajne zakupki i bardzo ładne te tulipany.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zakwitły ostatnie tulipany Obrazek

Niebieski floks szydlasty Obrazek
aster kupiony bez nazwy Obrazek
A to azalia pontyjska - gałąź ukorzeniona odcięta od rośliny matecznej Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Fajne zakupy.
Bardo podoba mi się zdjęcie ze ścieżką, cudny widoczek.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Zaciekawiła mnie ukorzeniona azalia. Jak to zrobiłaś? Chętnie rozmnożyłabym swoją.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ta ścieżka Małgosiu, to marzy mi się wyłożona nie betonem(taką zastałam), ale płaskimi kamieniami. W sąsiedztwie jest kopalnia takiego kamienia, używanego do okładania ogrodzeń, podmurówek domów i ścieżek. On się łatwo rozłupuje na takie płaty. No i właśnie z takich płaskich kamieni tę ścieżkę chciałabym mieć. Ale to kilka ton potrzeba, a nie jest tani :(
Doroto, ta azalia to przypadek. Zaglądałam pod krzewy mojego buszu różaneczników, żeby powygrabiać śmieci i natknęłam się na kilka gałązek, które nie chciały się oderwać od podłoża - były zakorzenione. Odcięłam więc od rośliny matecznej i część z korzeniami zakopałam w odpowiednio przygotowanej ziemi i przez jakiś czas intensywnie podlewałam. No i teraz zakwitła. Ale nie jestem pewna czy już można ogłosić sukces, najważniejszą próbą będzie przetrwanie zimy. Wiele krzewów można tak rozmnożyć. Hortensję pnącą, wiciokrzew, żylistek już w ten sposób rozmnażałam: przygiąć gałązkę z tzw. węzłem do podłoża, przykryć ziemią i przymocować zgiętym drutem, lub położyć kamień. W następnym roku będzie nowa roślinka.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, masz ogród z wielkimi mozliwościami, przy tym pięknie położony... ;:138 ;:138
Az mi ciarki przeszły jak zobaczyłam te zimowo-majowe fotki... współczuję... mam nadzieję, że teraz będzie już tylko cieplej. :wit
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witaj Jolu :wit
Piękne zakupki ;:138 .Widzę ,że ogródek po ataku zimy ma się już dobrze :)
Azalia ma piękny kolorek .
A chodniczek kwiatowy wzdłuż ścieżki super - chodniczek z takich kamiennych łupek wyglądał by pięknie ale jaki koszt ;:88
Tulipanki pasiaste śliczne - ja mam straszne braki z tulipanami ale na przyszły rok na pewno nadrobię
;:7
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ulu, nawet nie myślę o koszcie takiego chodnika z łupków (to co widać, to połowa), bo są inne potrzeby, a jakoś nie udaje mi się wygrać jakiegoś drobnego miliona w LOTTO.
Całe zarośla azaliowe w jednym miejscu mają taki kolorek, a zapach ;:224
Ave w moim ogrodzie Ave. Pewnie Cię przywiało z Syberii, pardon z wątku Siberii. Macie gadane, dziewczyny, czasem trzęsłam się ze śmiechu czytając Wasze pogaduchy. Zanim zabrałam się za odpisanie, wstąpiłam przywitać się z Twoim ogrodem i ... no... zatkało mnie od tych róż :roll: :roll: :roll: Ja tak kocham róże, a nie mogłam się dotąd dochować ładnych krzewów, bo sarny upodobały sobie młode pędy i co podrosło, to skonsumowały, niecnoty ;:223 Ale w tym roku, odpukać ;:14 jakoś dają spokój, dokupiłam trochę parkowych. Może doczekam się różanego zakątka.
Agnieszko, to są moje hosty - pokazuję, jak chciałaś. Nie są jakieś wyjątkowe, zresztą sama oceń. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Te na ostatniej fotce mam w ilościach hurtowych, mogłabym obsadzić kilka działek, już zaczęłam wyrzucać.
A poza tym rosną i rozkwitają inne kwiatki Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekKupiłam w kwiaciarni takiego wisielca i po rozpakowaniu przeczytałam ,ze roślina pochodzi z ... Urugwaju :;230 Koniec świata, globalna wioska. Podobno największym producentem kwiatów, przynajmniej na naszej półkuli jest Kenia, bo tania siła robocza i wielcy hodowcy tam przenieśli swoje plantacje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Jolka śliczne hosty ;:138 trzy z nich mam na pewno , ale dwoch pozostałych chyba nie :wink: Muszę obfocić moje to porównamy . Ładne widoczki ;:224
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ciesze się, że Twój ogród ostatecznie nie ucierpiał za bardzo. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Widzę, że u Ciebie busz hostowy. Pięknie rosną, chyba służy im klimat. Czym je nawozisz, że tak bujają?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Wielkie i ładne masz hosty, ile lat trzeba żeby doczekać się takich okazów?
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Ale masz piękne hosty ;:138 moje w tym roku jeszcze malutkie bo młodziutkie a w dodatku część zjadły mi ślimaki :evil:
Wisielec prześliczny - niech Ci dalej tak pięknie rośnie .
A co do ścieżki - moi znajomi kupowali takie płyty odpadowe u kamieniarza wyłożyli sobie pięknie nimi ścieżki za nie duże pieniądze ;:108
A kwitnące śliczne .Czy te różowe kwiatuszki to truskawka ozdobna ;:88
:wit
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jolu ja mam podobnie jak Ty w ilościach hurtowych ale Hostę Lancetolistną. Nie mogę jej zdzierżyć. Do wyrzucenia mam jakieś 40 rozrośniętych przez dziesiątki lat karp. :wit
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Doroto host w zasadzie nie nawożę, chyba im gleba odpowiada - dość kwaśna.
Małgosiu, te największe hosty już tu były, kiedy tu zamieszkałam i były spore kępy, więc mają kilkanaście lat.
Ulu, "nieduże pieniądze" nie dla każdego znaczą to samo, a w moim wypadku zawsze dochodzi koszt robocizny.
Tak, różowe kwiatuszki to truskawka ozdobna, w rzeczywistości róż jest bardziej intensywny. Rozrasta się dzwonek skupiony i się pomieszały listki obu roślin, chyba muszę rozdzielić to towarzystwo. Jesteś z Dolnego Śląska, to może Ci podeślę trochę hostek ;:108 Podróż roślinek nie będzie długa.
Misiu, no właśnie ja lancetolistnej - czy to Hosta Stiletto :?: - nie mam, może się wymienimy. Jak moje kumpele z Wrocławia będą się do mnie wybierały na jakiś weekend w najbliższym czasie, to możemy dokonać wymiany. Co Ty na to :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”