
Wiecznie zielony krzew lub drzewo. Może osiągać wysokość ponad 10 m i wiek powyżej 100 lat. Uprawiany w doniczce osiąga wysokość 50-150 cm. W warunkach domowych bardzo łatwo daje się formować w niski krzaczek. Liście lancetowate, na brzegu faliste, skórzaste, błyszczące, ciemnozielone do 3 cm szerokości i 10 cm długości. Przy rozcieraniu wydają charakterystyczny zapach. Kwiaty małe, gwiaździste, bladożółte, zebrane po 4-6 w pachwinach liści. Męskie z 8-12 pręcikami, żeńskie z jedną zalążnią i 2-4 niepłodnymi pręcikami. Kwitnie w marcu i kwietniu. W mieszkaniu zakwita sporadycznie. Owoce - jagody, kuliste do jajowatych, zielone, potem czarne.
Miejsce w mieszkaniu - słoneczne, niezbyt wietrzne. Zimą w chłodnym pokoju na parapecie słonecznego okna lub w pobliżu dobrze oświetlonych drzwi balkonowych. Od późnej wiosny laur najlepiej wynieść na balkon lub do ogrodu w miejsce osłonięte od silnych wiatrów. Do mieszkania roślinę wnosimy przed jesiennymi przymrozkami. Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C (nawet do -10°C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze.
Światło - najlepsze jest miejsce bardzo dobrze oświetlone, roślina toleruje także lekkie zacienienie, chociaż wtedy rośnie wolniej. Dużo światła potrzebuje również zimą, w okresie spoczynku.
Temperatura - w nocy powinna wynosić ok.10 st, a w dzień do 20 st.C. Zimuje najlepiej w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4°C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15°C) pomieszczenie w którym stoi powinno być często wietrzone. Trzeba jednak uważać, żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza.
Podlewanie - wiosną i latem regularne i umiarkowane. Jesienią stopniowo ograniczamy podlewanie, pozwalając na przeschnięcie ziemi między zabiegami. Zimą podlewamy bardzo rzadko, ale nie dopuszczamy do nadmiernego przesuszenia bryły korzeniowej.
Zraszanie - Laur lubi wilgotne powietrze, wymaga codziennego spryskiwania miękką wodą, latem nawet dwa razy dziennie. Silnie rozrośniętą koronę rozchylamy, aby ją spryskać od środka.
Nawożenie - od marca do połowy sierpnia, systematycznie raz na 2 tygodnie płynną mieszanką nawozów mineralnych.
Podłoże - roślina dobrze rośnie w każdej przepuszczalnej mieszance glebowej lub uniwersalnej ziemi ogrodniczej.
Przesadzanie - małą roślinę przesadzamy co roku wiosną, dużą - raz na 2-3 lata i tylko wtedy, gdy korzenie wypełnią całą doniczkę. U silnie rozrośniętych egzemplarzy możemy poprzestać tylko na corocznej wymianie wierzchniej warstwy ziemi. Najlepiej rośnie w ciasnej doniczce.
Dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne - systematycznie usuwamy zasychające liście. Laur doskonale znosi przycinanie. Pod koniec zimy wykonujemy cięcie formujące, które sprzyja zagęszczeniu korony.
Rozmnażanie - ze zrewniałych sadzonek pędowych. Sadzonkowanie wykonuje się w sierpniu poprzez oderwanie tegorocznych pędów z dojrzałymi już liśćmi wraz z piętką. Ukorzenianie następuje w torfie z piaskiem (1:1) i trwa do ok. 3 miesięcy. Rozmażanie z nasion: wschodzą po ok. 6-8 tygodniach. Szybko tracą zdolność kiełkowania.
Choroby i szkodniki - rzadko choruje, natomiast bywa atakowany przez przędziorki i mszyce.


Na podstawie książki: Barbara Ciereszko i Jarosław Rak "Kwiaty w domu. 150 gatunków od A do Z"