Nie mówiąc o tym, że na polskich stronach nie ma prawie nic.
Zatem - żeby ułatwić sobie i innym wyszukiwanie informacji na FO na temat poszczególnych gatunków,
powstał pomysł założenia obszernego wątku, do współtworzenia którego serdecznie Wszystkich zapraszamy !!
Będą to wątki merytoryczne, nad którymi wspólnie z mmudant-Madzią będziemy czuwać,
a które będą zawierały wyłącznie informacje dotyczące systematyki, informacje o gatunku, wymaganiach,
jak również dotyczące konkretnych problemów z daną odmianą, poparte naszymi doświadczeniami.
Mam nadzieję, że wspólnie szybko uzupełnimy bazę danych, i będzie nam łatwiej opanować te przepiękne roślinki.
Dlatego Wszelkie informacje na temat Waszych doświadczeń, fotki, będą bardzo mile widziane, wręcz pożądane.
Wszystkie fotki zamieszczane przez nas muszą być naszego autorstwa, lub za zgodą i wiedzą jego autora.
Fotki proszę przesyłać bezpośrednio do mnie na PW, będą one potem sukcesywnie zamieszczane w wątku prezentacyjnym:
Tillandsia (Oplątwa) - opisy i zdjęcia poszczególnych odmian
I jeszcze niespodzianka ?-> przedstawiłam nasz forumowy projekt Pani mgr inż. Beacie Dreksler,
która ponad 12 lat mieszkała w Gwatemali, gdzie Tillandsie królowały w jej ogrodzie,
która jest architektem krajobrazu, projektuje ogrody, parki, zieleń we wnętrzach, i zgodziła się objąć go honorowym patronatem !!
To jej odpowiedź:
?Jasne, chętnie pomożemy, nie tylko ja ale zespół wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii I Architektury Krajobrazu SGGW.
Tu działam I tu mieszkają oplątwy

Mogę służyć zdjęciami innych gatunków, których nie ma w ofercie ale są w naszej kolekcji,
ewentualnie kolekcji ogrodu botanicznego UW, z którym też współpracujemy

Jak się Pani 'rozwinie' w pomyśle ? chętnie umieszczę linki na mojej stronie. Fajny pomysł

Pozdrawiam,
Beata Dreksler?
Sukcesywnie będą dodawane poszczególne odmiany w tym wątku:
Tillandsia (oplątwy) - opisy i zdjęcia poszczególnych odmian