Figowiec pnący(Ficus pumila) porady

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Madosia
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Figowiec pnący(Ficus pumila) porady

Post »

Witam!
Mój fikus pumila bardzo obsycha i gubi liście. Najpierw obsychały końcówki pędów a teraz sypie się cały . Codziennie zraszany i ziemia wilgotna. ;:223
Gosia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus Pumila

Post »

A może wrzucisz jakieś zdjęcia + jak często podlewasz, jakie stanowisko, kiedy był przesadzany. Sprawdź w jakim stanie są korzenie - czy nie są nadgniłe.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Madosia
200p
200p

Post »

Nie pozwalam ziemi wyschnąć. Codziennie zraszam. Przesadzany był jakies 3 mieś temu i dzisiaj do mniejszej doniczki to co z niego zostało. Korzenie zdrowe. Wisiał blisko okna południowego. To okno chyba nie z tej strony? Słońce zrobiło porządek? Zdjęcia suchotnika nie mam. Po przesadzeniu wygląda ładnie ale to jest może 1/4 tego co było. Na jakim oknie go postawić? Zmieniłam ziemię na lżejszą.
Gosia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli wisiało przy południowym oknie i padało na nie ostre słońce, to to może być przyczyną. Przestaw, go na każde inne jasne stanowisko, byle by nie padało na niego słońce. Z południową wystawą, trzeba bardzo uważać, bo łatwo popalić rośliny, no i nie wszystkie rośliny tam wytrzymują.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

I zadbaj o dużą wilgotność powietrza.
Mimo iż ta roślina jest często spotykana w marketach, to jej wymagania odnośnie mikroklimatu są dość wysokie. Kiedyś miałam...
Ficus pumila lubi przede wszystkim wysoką wilgotność powietrza, jaką ciężko zapewnić w domu. Nadaje się do orchidariów, terrariów itp. Wilgotność możesz zwiększyć ustawiając roślinę na tacce z keramzytem zalanym wodą. Spryskiwanie nie ma sensu, gdyż musiałabyś stać przy roślinie i robić to cały czas. Jak dla mnie ten fikus jest zbyt kłopotliwy.
Madosia
200p
200p

Post »

Ło matko! ;:oj. Zaćmienie umysłu. ;:14 Przecież wszystkie maranty i calathee trzymam w ten sposób.Do tego ziemia z wierzchu posypana wernikulitem . Fikuskowi też tak trzeba i może się poprawi. ;:108 Dziękuję Iwonko :D ;:168
Gosia
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Skoro katleje Ci rosną to i fikusa okiełznasz. :D
szogun
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2015, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posiadam tę roślinę od dłuższego czasu. Przez wiele lat wegetowała w małej doniczce i praktycznie nie rosła. Rok lub dwa lata temu została przesadzona do dużo większej doniczki. Widać było zbrylenie bryły korzeniowej. Po tym przesadzeniu, roślina wyraźnie odżyła i wyrosło wiele nowych pędów. Przez tę zimę roślina wypuszczała nowe liście. Wszystko wydawało się w porządku. Podlewałem od czasu do czasu. Miesiąc temu zacząłem podlewać też nawozem rozcieńczalnym w wodzie. Zasiliłem dwa lub trzy razy. Na początku widać było, że roślina jeszcze lepiej rośnie, ale od około dwóch tygodni z rośliną nie dzieje się dobrze. Jak widać na zdjęciach, pędy są do połowy gołe. Liście stały się żółte, uschłe i odpadały. Nie widać ich w ziemi, bo je uprzątnąłem. Co więcej młodych odrostów, liści już praktycznie nie ma.
1. Czym spowodowane są problemy z rośliną?
2. Nie znalazłem informacji czy kształt liści, z wyraźnymi wypustkami czy bąblami (jak zwał tak zwał) to normalność u tej rośliny. Nowe liście są ich pozbawione.
3. Jak zrobić sadzonki z tej rośliny? Prosiłbym o dokładne określenie gdzie ciąć, na jaką długość, gdzie umieszczać (woda/ziemia)?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Figowiec pnący(Ficus pumila) porady

Post »

1. Błąd, nie przesadza się roślin do dużo większej doniczki, podstawowa zasada to o rozmiar większa - czyli 1,5 - max. 2 cm na średnicy. Figowce lubią przyciasne doniczki.
2. Liście są normalne, wybrzuszenia powinny się pojawić z czasem na nowych liściach.
3. Podłoże powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne - nie powinno się go, ani nadmiernie przesuszać, ani przelewać. Tylko zimą podlewać mniej.
4. Stanowisko przez cały rok jasne, zimą powinno się zapewnić o niższej temperaturze.
5. Podłoże, lekka ziemia torfowa (próchniczna) zmieszana z agroperlitem.
6. Wysoka wilgotność powietrza.
7. Rozmnażanie przez pocięcie pędów najlepiej na niezbyt długie kawałki (ok. 20 - 25 cm) np. w wodzie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Figowiec pnący(Ficus pumila) porady

Post »

Witam w wątku fikusowym. Właśnie wróciłam z działu ogrodniczego OBI. Nie mogłam się oprzeć małej roślince - fikusowi pumila sunny :heja
fikus olbrzymek
Łypnęła na mnie listkami i już. Ale do rzeczy. Mam w domu podłoże uniwersalne, podłoże do palm i podłoże do kaktusów. Które z nich będzie dobre do figowca :?: Nie mam agroperlitu, ale mam żwirek drobnoziarnisty (akwarystyczny). Keramzyt też mam. Doniczkę glinianą, palmową, najmniejszy rozmiar (została mi od palemek) - myślę, że się nada. O pielęgnacji już poczytałam. I rozpoczynam przygodę z figowcem. Proszę tylko o poradę w kwestii przesadzenia. Pozdrawiam z burzowej w tej chwili ziemi lubuskiej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”