hoja zalana,zwiędła
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2014, o 21:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
hoja zalana,zwiędła
Witam
Mam w domu hoję i do tej pory było wszystko w porządku.
Od kilkunastu dni wygląda jakby usychała.na pewno jest przelana ( sprawdziłam i była woda w osłonce).Czy jest możliwość aby ją odratować?Przesuszyć wystarczy?
Mam w domu hoję i do tej pory było wszystko w porządku.
Od kilkunastu dni wygląda jakby usychała.na pewno jest przelana ( sprawdziłam i była woda w osłonce).Czy jest możliwość aby ją odratować?Przesuszyć wystarczy?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hoja zalana
Trzeba próbować choć trudno powiedzieć w ciemno czy się powiedzie.
Zalane rosliny są niezwykle trudne do odratowania.
Trzeba wyjąć ją z doniczki, usunąć tyle ziemi ile się da bez drastycznej ingerencji w system korzeniowy. Połoz i Przygotowac ziemię przepuszczalną z dodatkiem pisaku (żwirku), bardzo rzadko podlewać a najlepiej zraszać,spryskiwać .
Ustawić w miejscu jasnym, ciepłym i o podwyższonej wilgotności powietrza.
Jeśli to jakiś większy okaz spóbuj pobrać sadzonki do ukorzenienia jej ....
Oczekując porad najwłaściwiej jest, opis problemu poprzeć zdjęciem rośliny,również systemu korzeniowego.

Zalane rosliny są niezwykle trudne do odratowania.
Trzeba wyjąć ją z doniczki, usunąć tyle ziemi ile się da bez drastycznej ingerencji w system korzeniowy. Połoz i Przygotowac ziemię przepuszczalną z dodatkiem pisaku (żwirku), bardzo rzadko podlewać a najlepiej zraszać,spryskiwać .
Ustawić w miejscu jasnym, ciepłym i o podwyższonej wilgotności powietrza.
Jeśli to jakiś większy okaz spóbuj pobrać sadzonki do ukorzenienia jej ....
Oczekując porad najwłaściwiej jest, opis problemu poprzeć zdjęciem rośliny,również systemu korzeniowego.
-
- 0p - Nowonarodzony
Witaj
Nie podlewam hojki od kilku dni.Mam nadzieję,że da się uratować.Powiedziałaś,że trzeba pobrać sadzonki do jej ukorzenienia.....jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o roślinki i jeżeli dobrze zrozumiałam to mam " oberwać listki i wsadzić do wody aby puściły korzenie a wtedy wsadzić do ziemi i czekać aż podrośnie nowa hojka"?Wybacz ,że piszę tak prosto ale wolęć sprecyzowane kroki które mam wykonać.
Zaraz spróbuję zrobić zdjęcie i wyślę.
-- 9 lut 2014, o 19:25 --

Niestety wygląda marnie.....
na dole ma zmieniony kolor liści
Nie podlewam hojki od kilku dni.Mam nadzieję,że da się uratować.Powiedziałaś,że trzeba pobrać sadzonki do jej ukorzenienia.....jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o roślinki i jeżeli dobrze zrozumiałam to mam " oberwać listki i wsadzić do wody aby puściły korzenie a wtedy wsadzić do ziemi i czekać aż podrośnie nowa hojka"?Wybacz ,że piszę tak prosto ale wolęć sprecyzowane kroki które mam wykonać.

Zaraz spróbuję zrobić zdjęcie i wyślę.
-- 9 lut 2014, o 19:25 --

Niestety wygląda marnie.....

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie same listki, ale tniesz pęd na kawałki o długości ok. kilkunastu cm, tak żeby na nich było przynajmniej z parę liści i wsadzasz je np. wody. No i musisz się uzbroić w cierpliwość, po może to potrwać nawet kilka miesięcy.
Co do samej rośliny, ładny egzemplarz, przelanie musi odchorować, może przeżyje, ew. straci trochę liści.
Co do samej rośliny, ładny egzemplarz, przelanie musi odchorować, może przeżyje, ew. straci trochę liści.

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję:-)
To czekam.....dam znać jak coś się zmieni
Pozdrawiam
Oglądam ja codziennie....na razie nic:-( ale chyba dzisiaj rzeczywiście spróbuję oberwać pęd i ukorzenic....jeżeli nie ukorzeni się to dam znać
Jaką ziemię kupić do hojki? uniwersalną?
Niestety....z dnia na dzień coraz gorzej wygląda....Dzisiaj obcinam 2 pędy i będę próbowała ukorzenić je:-)
Mam zamiar to zrobić w weekend....jaką ziemię dać....uniwersalna?
To czekam.....dam znać jak coś się zmieni
Pozdrawiam
Oglądam ja codziennie....na razie nic:-( ale chyba dzisiaj rzeczywiście spróbuję oberwać pęd i ukorzenic....jeżeli nie ukorzeni się to dam znać

Niestety....z dnia na dzień coraz gorzej wygląda....Dzisiaj obcinam 2 pędy i będę próbowała ukorzenić je:-)
Mam zamiar to zrobić w weekend....jaką ziemię dać....uniwersalna?
- norbert76
Nie uniwersalną, kup taką jak do kaktusów i piasek (powinien być do dostania w mikro-zoo), zmieszaj to w proporcji 2:1 (2 części ziemi, jedna piasku) i w to wsadź ucięte pędy. Nie zapomnij o drenażu na dnie doniczki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
Drenażu czyli kamyczkach....?
- norbert76
Kamyczki, keramzyt, warstwa ok 1-2 cm, w zależności od wielkości doniczki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta