Szkodniki w doniczce z drzewkiem bonsai

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Marcin29
50p
50p
Od: 14 paź 2013, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szkodniki w doniczce z drzewkiem bonsai

Post »

Witam
Od jakiegoś czasu mam proglem z białymi robaczkami które chodzą sobie po ziemi w doniczce w której mam drzewko bonsai .Z tego co zauważyłem to wędrują sobie od brzega doniczki do samego drzewka , ale nie wchodza na nie .Tylko chodza sobie po wilgotnej ziemi .A gdy porusze ziemią w poblizu nich to szybko uciekają.Czytałem ,że owe białe robaczki to wynik przelania ziemi ,ale nie mam pewności .Więc chciałbym się dowiedziec jak sie ich można pozbyc , walczyc :roll:
Co do samego drzewka to rozwija sie ale na niektórych gałazkach mało ma liści i z tego co wyczytałe na temat mojego drzewka (carmona drobnolistna )to ono nie gubi liści na jesień-zima .I nie wiem czy to wynik owych nie proszonych gości .
Pozdrawiam
agrojagoda88
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 wrz 2013, o 13:50

Re: Białę robaczki w doniczce z drzewkeim bonsai

Post »

Z Twojego opisu wynika ze to mączlik szklarniowy. Można go zwalczyć środkiem Provado combi, który jest w formie pałeczek nawozowych, które zawierają środek owadobójczy. Umieszcza się je w ziemi. Powinno pomóc
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Białę robaczki w doniczce z drzewkeim bonsai

Post »

Mączlik szklarniowy fruwa.Więc to nie on.
Mnie się wydaje,że przelałeś swoje bonsai.Podobno dobrze jest zanurzyć roslinkę w wodzie (doniczkę tylko) i te robaczki wyjdą.Będą pływać na powierzchni.
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Białe robaczki w doniczce z drzewkiem bonsai

Post »

Może to skoczogonki?
Marcin29
50p
50p
Od: 14 paź 2013, o 19:45

Post »

A jakie robaczki mogą sie zalegnac w wilgotnej ziemi w doniczce oprócz skoczogonków ?
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może to larwy ziemiórek? Z tym, że one do najszybszych nie należą. Jeśli to coś potrafi się szybko chować, wręcz wyskakiwać z doniczki, to najprawdopodobniej będą to skoczogonki...
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli oprócz robaczków masz fruwające malutkie muszki ,to są to ziemiórki.Żeby je zwalczyć musisz przesuszyć ziemię ,a do tych fruwających rozstawić żółte tabliczki "lepki". Ja jeszcze dodatkowo wkładam do ziemi kawałki czosnku,one chyba nie lubią go bo dzięki niemu je wytępiłam.Często bywają w ziemi ogrodowej którą kupuje się w sklepach .Wtedy trzeba ziemię sparzyć wrzątkiem zanim wsadzi się rośliny.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”