Rośliny do oranżerii
Rośliny do oranżerii
Jakie rośliny nadają się idealnie do oranżerii?Jakie osiągają duże rozmiary w szybkim tempie?Kompletnie nie mam pojęcia jakie rośliny powinnam już "zbierać", może ktoś mi doradzi:)?
Re: Oranżeria, jakie rośliny
Monstera, szeflera, filodendrony, ficusy tez szybko rosną, pnącza 

Patrycjo dziękuję za odpowiedź ,jakie pnącza masz na myśli,mogę prosić o nazwy?:)
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bananowce również szybko rosną i są bardzo dekoracyjne.
Właśnie bananowce jaką potrzebują w zimie temperaturę max aby przezimowały ładnie?
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Karłowate (m. acuminata) temp. pokojowa, ponieważ jest to ciepłolubny bananowiec, ale np. m. basjoo może być zimowany około 15-10 stopni.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja bym dał palmy paprocie i skrzydłokwiaty hoje
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zagladnij tu do formuowiczki tylko jej teraz nie sotka na FO http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Ma też oranżerie i coś podpatrzysz może
Ma też oranżerie i coś podpatrzysz może

Spis tematów
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jest bardzo dużo roślin, które możesz uprawiać w oranżerii. I zdecydowana większość będzie się tam lepiej czuła niż w warunkach domowych - pokojowych.
Ważna jest też wystawa, czyli oświetlenie. No i jaką temperaturę i wilgotność tam planujesz.
Gdybyś mi zadała pytanie np. które rośliny o niebieskich kwiatach można uprawiać w oranżerii, albo np. rośliny o czerwonych liściach, to konkretnie napisałabym. Gratuluję i zazdroszczę. Jakbyś potrzebowała konkretnej porady, to pytaj.
Ważna jest też wystawa, czyli oświetlenie. No i jaką temperaturę i wilgotność tam planujesz.
Gdybyś mi zadała pytanie np. które rośliny o niebieskich kwiatach można uprawiać w oranżerii, albo np. rośliny o czerwonych liściach, to konkretnie napisałabym. Gratuluję i zazdroszczę. Jakbyś potrzebowała konkretnej porady, to pytaj.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Bardzo bardzo dziękuję
,jednak można tu liczyć na fachową pomoc
.Nie wiem jaka temp będzie i jaka wilgotność bo to kwestia wyregulowania ogrzewania i np.nawilżacza,to już dostosuję do roślin jakie zdobędę, do tego dość daleka droga ale chciałam już wcześniej rozejrzeć się,poszukać ewentualnie coś kupić aby podrosło bo zależy mi również na dużych roślinach jak np bananowiec, bardzo przypadł mi do gustu.Im więcej kwitnących tym lepiej 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Z kwitnących, jeśli będziesz miała oranżerię słoneczną, moge polecić.
Clerodendrum ugandense i inne klerodendrony też

Ruellia makoyana

Tibouchina

Beloperone

Callistemon citrinus

Strelizia

Oleandry, tylko, że rosną duże

Plumbago - ołownik

Bugenwille

Thunbergia erecta

Thunbergia grandiflora

Cytrusy

Sundawille

Hibiskusy

Anturia

Które mimo iz najczęściej rosną w domu, to w oranżerii poczują się znacznie lepiej.
Z liściastych - rośliny z rodz. Araceae, begonie i oczywiście storczyki. Tego wszystkiego jest tyle, że trudno wybrać.
Clerodendrum ugandense i inne klerodendrony też

Ruellia makoyana
Tibouchina
Beloperone
Callistemon citrinus
Strelizia

Oleandry, tylko, że rosną duże
Plumbago - ołownik

Bugenwille

Thunbergia erecta

Thunbergia grandiflora

Cytrusy
Sundawille
Hibiskusy

Anturia

Które mimo iz najczęściej rosną w domu, to w oranżerii poczują się znacznie lepiej.
Z liściastych - rośliny z rodz. Araceae, begonie i oczywiście storczyki. Tego wszystkiego jest tyle, że trudno wybrać.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Z pnączy możesz puścić sobie: scidnapsusy: pictus, arygerus,marble queen, neon , njoyi inne
Z filodendronów, które się pnąć będą to : andreanum, elegans, scandens- wszystkie jego odmiany, hastatum, emerald red
vanilie storczyk możesz też umiejscowić
syngonia
jak coś to na pw pytaj szybciej ci odpowiem;)
Z filodendronów, które się pnąć będą to : andreanum, elegans, scandens- wszystkie jego odmiany, hastatum, emerald red
vanilie storczyk możesz też umiejscowić
syngonia
jak coś to na pw pytaj szybciej ci odpowiem;)

Drodzy miłośnicy kwiatów.
Jestem nową forumowiczką, więc na początek witam wszystkich bardzo serdecznie
Niedługo będę miała ukończoną moją niewielką oranżerię i stąd moja prośba o pomoc.
Znajdzie się ktoś, kto podpowie mi, które z poniższych kwiatów nadają się do oranżerii? Ekspozycja wschodnio-południowa. Kwiaty, którymi dysponuję (na ten moment ;) ) : Palma Madagaskarska, Skrętniki, Fikus Benjamiński, Dracena Obrzeżona, Strelicja-Rajski ptak, cytrusy-mandarynka, cytryna, Palma kokosowa, Epiphyllum-Deutsche Kaiserin oraz Królowa jednej nocy, Adenium, Zamioculcas, Juka, Hoja woskownica, Kurkuma, Anturium, Azalie i kilka Phalaenopsisów. W internecie jest nie wiele, a do tego często sprzecznych informacji
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Jestem nową forumowiczką, więc na początek witam wszystkich bardzo serdecznie

Niedługo będę miała ukończoną moją niewielką oranżerię i stąd moja prośba o pomoc.
Znajdzie się ktoś, kto podpowie mi, które z poniższych kwiatów nadają się do oranżerii? Ekspozycja wschodnio-południowa. Kwiaty, którymi dysponuję (na ten moment ;) ) : Palma Madagaskarska, Skrętniki, Fikus Benjamiński, Dracena Obrzeżona, Strelicja-Rajski ptak, cytrusy-mandarynka, cytryna, Palma kokosowa, Epiphyllum-Deutsche Kaiserin oraz Królowa jednej nocy, Adenium, Zamioculcas, Juka, Hoja woskownica, Kurkuma, Anturium, Azalie i kilka Phalaenopsisów. W internecie jest nie wiele, a do tego często sprzecznych informacji

Re: Rośliny do oranżerii
Wszystkie nadają się do oranżerii, są tam przecież różne miejscówki, jedne bardziej nasłonecznione , drugie mniej. Inna sprawa- to stopniowe przyzwyczajenie roślin do słońca, wietrzenie i cieniowanie.
Re: Rośliny do oranżerii
Dodam, że w oranżerii latem będzie około 30 stopni (lub więcej), ponieważ 3 ściany będą całkowicie oszklone, więc słońce będzie od rana do ok. 16tej.