Cytryna - cięcie, przycinanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Dragen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 mar 2013, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cytryna - cięcie, przycinanie

Post »

Posiadam cytrynę wyhodowana z pestki. Mam ja ok. 2 lat. Kiedy najlepiej przycinać cytrynę i w jaki sposób trzeba to zrobić ? Tutaj link http://imageshack.us/f/521/zdjcie0141a.jpg/ do mojej cytryny, jeśli możecie to wskażcie miejsca w którym mam ja przyciąć.
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przycięcie cytryny

Post »

A jajaj ! Zupełnie dziki krzaczor. Cytrynę można ciąć o każdej porze roku. Najlepiej oczywiście wczesną wiosną. Gdzie ciąć? Zależy, czy chcesz mieć krzaczek, drzewko typu bonsai, czy też drzewko w kształcie kuli. Przy drzewku zaczynamy od tego, że zostawiamy jeden tylko pęd, przycinamy czubek na wysokości, jaka nas interesuje, a cytryna sama zacznie się rozkrzewiać. Póżniej pozostaje tylko "utrzymać ją w ryzach". Oczywiście, żeby otrzymać finalnie ładne drzewko, potrzeba kilku lat. Zapraszam do obejrzenia moich postów dot. cytrusów. Są tam fotki moich pupilków, w tym ponad 30-letniej pomarańczy.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Dragen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czy mógłbyś wskazać na zdjęciu które umieściłem gdzie mam przyciąć cytrynę ? :wink:

ps. ładnie wygląda drzewko w kształcie bonsai
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p

Post »

Formowanie bonsai, to wyższa szkoła jazdy dla cierpliwych. Żeby Twoja cytryna w ogólnych zarysach je przypominała, potrzeba kilkunastu lat pracy: przycinania i drutowania. O wiele prościej zrobić tzw. kulkę. Wybierasz główny pień, czyścisz go z dolnych gałązek do wysokości, na której chcesz, żeby zaczynała się korona. Nastęnie skracasz wszystkie pędy boczne i główny w równej długości od tego punktu, który wybrałeś jako początek korony. Po kilku latach przycinania cytryna pięknie się zagęści. Jeden warunek - dobre zimowanie. Od listopada do marca najlepsza temperatura dla cytryny, to 5 - 15 stopni, nie nawozić, podlewać tyle tylko, żeby nie przeschła ziemia. A od maja do października - co dwa tygodnie nawozu i na dwór! I ciąć, ciąć, ciąć... po kilku latach będziesz miał coś takiego :

Obrazek
Dragen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Mniej więcej mógłbyś wskazać miejsca przycięcia ?
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p

Post »

Musisz umieścić miniaturę zdjęcia, nie link, bo nie mogę go skopiować (zdjęcia).
Dragen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dragen to pestkowiec czy roślina ukorzeniania, szczepiona? :wink:
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p

Post »

Ja bym to zrobił tak:

Obrazek

Główny, najgrubszy i najprostszy pęd (niebieska linia) zostaje przycięty, na tej wysokości, gdzie kończy się linia, wszystko, co znajduje się poza czerwonym okręgiem zostaje usunięte. A później tylko pilnować, żeby zachować kształt kulisty. Cytrusy bardzo dobrze znoszą cięcie, im więcej ciachać sekatorkiem, tym więcej puszczają świeżych przyrostów. Trzeba jednak najpierw je trochę oszpecić,żeby ładnie wyglądały. No i dużo cierpliwości - w pierwszym roku efektów nie będzie widać.
x-C-j
---

Post »

Popieram w 100% to co napisał krzand

krzand ty te swoje cytrusy masz owocujące? :wink:
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p

Post »

Te, które są na zdjęciu, to pestkowce: trzydziestoletnia pomarańcza i szesnastoletnia cytryna - nigdy nie owocowały. Mam też i owocujące, ale nie pestkowce i nie tak okazałe.
x-C-j
---

Post »

krzand pisze:Te, które są na zdjęciu, to pestkowce: trzydziestoletnia pomarańcza i szesnastoletnia cytryna - nigdy nie owocowały.
Dlaczego nie zaszczepiłeś żadnej? :wink:
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p

Post »

Tak wyszło - poza tym, nie hoduję ich dla owoców, tylko dla przyjemności. To wielka frajda wsadzić pesteczkę i trzydzieści lat obserwować, jak brzydkie kaczątko przemienia się w pięknego łabędzia... :)
Dragen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

jak mam przyciąć aby zostawić tylko jeden pęd ?

Obrazek
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p

Post »

Tniesz wszystko, co nie jest głównym pędem. Żeby było ładnie, trzeba najpierw porządnie oszpecić. Coś za coś. Gdybyś te boczne pędy na bieżąco obrywał, gdy wyrastały, nie byłoby dzisiaj problemu. Rany po cięciu dobrze jest zabezpieczyć np. FUNABENEM, lub maścią ogrodniczą.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”