To Sundaville- piękna,pnąca roślina tarasowa/ do schowania na zimę do domu/.Kwitnie do pierwszych przymrozków.
Sundaville jest handlową nazwą dipladenii. Miejsce uprawy jasne do półcienistego byle nie w pełnym słońcu. Ziemia standardowa. Wymaga podpór po których mogłaby się wspinać. Cięcie ułatwia rozkrzewienie. Nawożenie co tydzień - może być nawóz uniwersalny dla roślin kwitnących. Zimuje w pomieszczeniach o temperaturze ok 15oC przy bardzo ograniczonym podlewaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów.
Nie wiem czy to odpowiedni dział Jeżeli ktoś z was zna tą roślinę. Podbno nowość na polskim rynku. Pnącze z ładnymi kwiatami i skórzastymi liśćmi. Na zime stawia sie podobno do domu. Proszę o podanie nazwy i czy roślina jest toksyczna, bo mam kota który uwielbia obgryzać co sie da
Z góry dziękuję za pomoc
Dziś kupiłam takiego zdechlaczka za grosik nawet nie wiem jak się nazywa. Pomóżcie w identyfikacji.
Czy to roślina ogrodowa? Za taką ją kupiłam w Nomi.
Witaj,
nie jestem absolutnie fachowcem, ale zastanawiam się czy to nie sundaville. Jedna z moich miała dokładnie tak wyglądające liście.
Spróbuj porównać ze zdjęciami z internetu, a ja wieczorem kuknę do swoich. Jeśli nie zżółkły jeszcze wszystkie, to cyknę fotkę
Pozdrawiam
Mirka
Witam. Jest to kwiat doniczkowy, po oderwaniu liścia pojawia się białe, lepkie mleczko. Ma także długie pędy, które czepiają się choćby klamki okna. Rozpozna ktoś?