nie wiem czy hiacyntowi nie było by najlepiej w ogrodzie

Tu jest coś o ukorzenianiu/rozmnażaniu
gwiazdy betlejemskiej (poisencji) 
"Poinsecje nie zawiązują nasion w mieszkaniach, nawet w szklarniach rozmnażane są z odrostów lub in vitro. Jeśli chcemy je samemu rozmnożyć, odrosty na kilka minut zanurzamy w ciepłej wodzie, aby zahamować wyciekanie białego soku, i na kilka godzin odkładamy sadzonkę. Następnie sadzimy je do pojemnika wypełnionego mieszaniną piasku i torfu. Ukorzeniają się one tylko w wysokiej (25-30 st. C) temperaturze i przy dużej wilgotności powietrza, pojemnik okrywamy więc folią i ustawiamy w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu. Sadzonki muszą być zagłębione w podłożu do co najmniej drugiego miejsca, z którego wyrastają liście. Ukorzeniają się po kilku tygodniach.",
szeflery 
"Sadzonki szefler sporządzamy od lutego do kwietnia. Należy przy tym pamiętać, że tylko w przypadku szeflery drzewkowatej ukorzeniają się one dość szybko. W warunkach mieszkaniowych sadzonki szeflery ostrolistnej z reguły się nie przyjmują. Sadzonki wierzchołkowe należy odciąć w miejscu nieco już drewniejącym; zwykle ich długość wynosi około 4 cm (dolne liście usuwamy). Sadzonki pędowe (tniemy je z lekko zdrewniałej, zielonej części pędu) powinny być nieco krótsze - wystarczy, by miały tylko 1-2 węzły (a więc 1-2 liście). Sporządzamy je, wykonując 2 cięcia - dolne około 0,5 cm pod węzłem, górne zaś 0,5-1 cm nad węzłem (liści nie usuwamy). Dolną część pędu warto zanurzyć w ukorzeniaczu. Sadzonki umieszczamy w wilgotnym piasku lub perlicie i osłaniamy, aby liście nie zwiędły, np. woreczkiem foliowym z kilkoma otworami. W temperaturze 25°C wytwarzają korzenie w ciągu 3-5 tygodni. Przesadzamy je wówczas do doniczek, uważając, by nie uszkodzić kruchych korzeni. Zwykle do jednej doniczki sadzi się po 2-3 sadzonki." i link do strony na forum o ukorzenianiu fikusa beniamina
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=12912 Pozdrawiam