Jak uprawiać pitahaya, granat, lichi, persymona,
Jak uprawiać pitahaya, granat, lichi, persymona,
witam serdecznie
w grudniu w hipermarkecie kupiłem kilka owoców nie z Polski, i pomyślałem ze może spróbuje zasadzić nasionka i może coś wyrośnie.
no i okazało się ze wyrosło a skoro już wyrosło to może warto o to zadbać.
i tu pojawia się moje pytanie czy ktoś z was wie jak dbać o takie roślinki czy może miał już styczność z nimi ?
-pitahayę
-granat
-lichi
-persymone
za każda odpowiedz będę wdzięczny.
dziękuję.
w grudniu w hipermarkecie kupiłem kilka owoców nie z Polski, i pomyślałem ze może spróbuje zasadzić nasionka i może coś wyrośnie.
no i okazało się ze wyrosło a skoro już wyrosło to może warto o to zadbać.
i tu pojawia się moje pytanie czy ktoś z was wie jak dbać o takie roślinki czy może miał już styczność z nimi ?
-pitahayę
-granat
-lichi
-persymone
za każda odpowiedz będę wdzięczny.
dziękuję.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pitahaya, granat, lichi, persymona,
pitaya ze jest z kaktusopodobnych więc uważaj żeby nie przejać. Granat rośnie bezproblemowo. Na liczi trzeba uważać bo lubi wilgotne powietrze ale nie przelej go. A co do persymony nie mam pojęcia. Wszystko można wygooglować. Wpisz np granat uprawa i czytaj
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: pitahaya, granat, lichi, persymona,
Pitaya, a raczej Hylocereus undatus będący kaktusem (z reguły na owoce tej rośliny można trafić u nas w większych sklepach). Ja co prawda mam ta roślinę, ale z ukorzenionego pędu. Ma już ze 3 lata i całkiem szybko rośnie. Aktualnie zimuje ją z ciepłolubnymi kaktusami w temp powyżej 10*C, a mniej więcej poniżej 15*C. Podlewam raz na miesiąc ale w tym roku po raz pierwszy zastosuje się do porady z tej strony: http://www.cactus-art.biz/schede/HYLOCE ... ndatus.htm Pod koniec lutego zaczynam 4 tygodnie suszy także mniej więcej na przełomie marca i kwietnia zacznę normalnie podlewać (chyba, że będą mrozy nadal trzymać i słońca będzie jak na lekarstwo). Nie sadzę, ze mi zakwitnie chociaż widziałem w necie nieco większe okazy od mojego, które zakwitły także kto wie...
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak uprawiać pitahaya, granat, lichi, persymona,
Odświeżam temat: w OBI zakupiłem sadzonkę granata (nieco ponad 50 cm wysokości za 35 zł- całkiem nieźle) i jutro posadzę ją na działce. Projekt jest obarczony wysokim ryzykiem, ale jeśli się uda, to sąsiadom oczy wyskoczą z orbit
W planach nie mam dogrzewania, ani szklarenki, najwyżej tymczasowe osłony od wiatru. Na zimę oczywiście staranne okrywanie.
Ma ktoś jakieś doświadczenie w hodowli granatów w gruncie ?
PS: Posiałem wczoraj również pitahaye, może coś z nich będzie

W planach nie mam dogrzewania, ani szklarenki, najwyżej tymczasowe osłony od wiatru. Na zimę oczywiście staranne okrywanie.
Ma ktoś jakieś doświadczenie w hodowli granatów w gruncie ?
PS: Posiałem wczoraj również pitahaye, może coś z nich będzie

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak uprawiać pitahaya, granat, lichi, persymona,
Zobacz tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =19&t=1672 , może ktoś już eksperymentował z taką uprawą. Choć granat zimą w gruncie, nawet okrywany, to ciężki temat, jest rośliną ciepłolubną. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta