Szeflera - kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szeflera - kwitnienie

Post »

Witam. Moja około pięcioletnia szeflera postanowiła zakwitnąć. Jest to chyba dość rzadki widok, bo nie znalazłam tutaj na ten temat żadnych informacji. Niestety od pewnego czasu zaczęły jej żółknąć i opadać listki. Nie wiem, czy ma to związek z zawiązaniem pędów kwiatowych (ma tylko trzy odgałęzienia i na każdym z nich jest kwiatostan), czy wynika to też z niewłaściwych warunków uprawy. Stoi ona teraz na parapecie okna zachodniego (wcześniej stała przy tym samym oknie ale na podłodze przy oknie balkonowym, więc miała zdecydowanie chłodniej). Odkąd zauważyłam kwiaty nieco więcej ją też podlewam, ale staram się zaczekać aż podłoże całkiem przeschnie. Kwiat jak na swój wiek nie jest zbyt rozrośnięty, więc to opadanie liści mnie trochę martwi. Nie chciałabym jednak obcinać mu kwiatostanów. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwitnąca szeflera i problem z liśćmi

Post »

Niezwykły widok, gratuluję kwitnącej szeflery.

Niestety, nie pomogę, jeżeli chodzi o Twoje pytanie. Może za bardzo jest przesuszona? Pod tym parapetem jest kaloryfer?
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Tak, pod parapetem jest kaloryfer, ale kwiat stoi na nim dopiero od kilku dni. Liście zaczęły żółknąć wcześniej. Wydaje mi się, że do tego stanu doprowadziło raczej chłodniejsze miejsce i to, że zwiększyłam trochę :roll: podlewanie (ziemia dość długo przesychała). Teraz postaram się uważać .

Mam jeszcze pytanie: czy szeflerę w takim stanie można zraszać?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szeflery nie potrzeba zraszać, ogranicz wodę , podnieś temp. i zasil dwukrotnie saletrą amonową w dawce - płaska łyżeczka od herbaty na 5 l wody, bo kwiatostan bardzo osłabia roślinę. :wink:
osmiornica
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2012, o 12:11

Post »

Witam .
Mam szeflere od ponad 20 lat i niestety nigdy nie kwitla.
Strasznie Ci zazdroszcze ;:88 .
Szeflery lubia zraszanie , w czasie zimy gdy powietrze jest suche nalerzy postawic doniczke na podstawce wypelnionej mokrym zwirem. Obrazek
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Witam. Kwiaty szeflery powoli się rozwijają. Listki niestety cały czas żółkną. Mam tylko nadzieję, że całkiem nie odpadną.
Czarodzieju kwiatka zasilam Florovitem, mam nadzieję, że może być.
Marto listki zaczęły żółknąć wcześniej, a szeflera nie była wcześniej przestawiana.
Ośmiornico ależ ta twoja jest ogromna :shock: i tak zdrowo wygląda. Napisz proszę jak Ty się nią opiekujesz.

A na koniec zdjęcia mojej biedulki. (do zdjęć postawiłam ją na stoliku, bo na oknie nie wychodziły)

Obrazek

Obrazek
osmiornica
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sty 2012, o 12:11

Post »

bergamotko-podlewam ja dwa razy w tygodniu do podstawki, zraszam jak sobie przypomne ;:14
Zima na grzejniku wisza dwa parowniki , wietrze mieszkanie jak tylko pogoda dopisuje , a poza tym sama sobie rosnie :;230
Nie pamietam kiedy ja zasilalam nawozem , tylko ze ja ja podlewam woda NIE z kranu ;:1 ;:1
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Witam. Wczoraj zrobiłam zdjęcia, właściwie już przekwitającej, szeflery. Poszczególne kwiatuszki są bardzo maleńkie, nie mają nawet pięciu milimetrów, posiadają za to bardzo ciekawy kształt. Pachną delikatnie, ale jak dla mnie niezbyt ładnie, trudno mi określić, ale tak coś pomiędzy zapachem drewna a mieszanką przyprawy korzennej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Moja szeflera ma dopiero zawiązki pąków kwiatowych. Z początku myslałam że, to większa ilość liści
się rozwija a tu niespodzianka , będą kwiatki ;:138 Bidula jest niewielka , ma może 6 lat i jest po przejściach , została przypadkowo połamana.
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Re: Szeflera - problemy

Post »

Wszystko wskazuje na to, że w tym roku moja szeflera również zakwitnie ;:215

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Moja szeflera jest stara jak świat a jeszcze nigdy nie kwitła :?
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Wiek nie ma tutaj dominującego znaczenia, żeby zakwitła w warunkach domowych, po prostu nie jest to częstym zjawiskiem w przypadku szefler. Nie każda musi zakwitnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Re: Szeflera kwitnie

Post »

Moja Szeflera po ścięciu zaczęła kwitnąć na rozgałęzieniach. :D

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”